Irodai munka, és 8 és fél órás munkaidő esetén hogyan illik ebédelni, uzsonnázni, pihenni?
Ha ismernéd a jogszabályt, tudnád, hogy monitor előtt töltött munka esetén óránként 10 perc pihenő jár.
Egyébként én bírok, az első 2 hétben volt kellemetlen, de hamar meg lehet szokni. Fontos, hogy jó széked legyen és sportolj, különösen a hátizmaidra edzz, akkor nem lesz gerinc/nyakcsigolya sérved idősen sem.
Szerintem a 4-4 óra kifejezetten praktikus, én nem szoktam felkelni sokat közben, mert kiszakadok a gondolatmenetből és sokkal nehezebb újra felvenni a fonalat utána.
"Bírtok kétszer 4 órát egyhuzamban számítógépnél dolgozni? Elvárt ez?"
Lényeges részlet:
"4. § * (1) A munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezi meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces - a (2) bekezdésben foglalt esetkör kivételével össze nem vonható - szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.
(2) Amennyiben a képernyő előtti munkavégzés (1) bekezdés szerinti megszakítása a munkavégzés céljára tekintettel más életét, testi épségét, valamint egyes vagyontárgyak biztonságát veszélyezteti, vagy az adott technológia miatt nem lehetséges, a munkáltató úgy szervezi meg a munkahelyen a napi munkavégzést, hogy a munkavállalót érő képernyő előtti megterhelés csökkentése érdekében a képernyős munkavégzést rendszeres időszakonként - a munka jellegéhez igazodóan a veszélyhelyzet kizárásával - szünetekkel szakítsák meg, vagy más tevékenységgel cseréljék fel. A munkavégzés megszakításának egyszeri időtartama ebben az esetben sem lehet kevesebb, mint tíz perc, és a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje nem haladhatja meg a napi munkaidő hetvenöt százalékát."
Tudom, hogy ezen manapság szokás itthon sok munkahelyen röhögni, hogy "haha, jogszabály...", de jobb helyeken ez teljesen működik.
6#
Akkor gyakorlatban hogy néz ez ki pl esetedben?
Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha szünetet kell tartanom, akkor megtartom. Nem végeztem olyan számítógépes munkát jó ideje, hogy 8 órán át kellene bámulnom a képernyőt.
Illetve mivel IT-jellegű munkát csinálok jó ideje, ahol a megoldást meg kell tervezni, papíron, füzetbe csinálok vázlatot, hogy ennyivel is kevesebet kelljen gépeznem.
Akkor a plusz fél óra munkaidőt kéne leosztani a kb óránkénti szünetre?
Mikor elfaradni a munkától, akkor jogos szünetnek csak a mosdó, kávézó van? Vagy belefér pl 10 perces meditáció törökülésben, a főnök szeme láttára?
Ilyesmi érdekelne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!