Felmondanál a próbaidő lejárta után 1-2 héttel?
Most járt le a 6 hónapos próbaidőm november elején, de az elmúlt egy hónapban kezdem nagyon rosszul érezni magam a munkahelyemen. Előtte sem tetszett annyira sem a hely, sem a feladataim, de azt gondoltam, kibírom még legalább tavaszig. Most már úgy érzem, hogy már az év végéig sem bírom itt, és már a mentális egészségem is kárát látja. Szeretnék máshova menni, legkésőbb november végéig felmondani.
Mennyire szoktak problémázni ezen a munkáltatók, hogy valaki nagyon röviddel a véglegesítése után mond fel? Volt már valaki ilyen helyzetben?
9es Én is ilyen vagyok és kb ebben a helyzetben is.
Csak én 240órás mellékállásomban próbáltam kitartani csakmert ezt a prnztcel tudtam tenni. De üde nem voltam bejelentve
"A szerződés a 6 hónap leteltével automatikusan határozatlan idejűvé vált,"
Ilyen nincs. Az már eleve határozatlan idejű munkaszerződés, 6 hónap próbaidő kikötésével. Tehát nem vált át határozott idejűről határozatlanra a 6 hónap elteltével. :)
"Mennyire szoktak problémázni ezen a munkáltatók, "
Munkáltatója válogatja. De ez kit érdekel?
Mindig azzal szoktam érvelni, hogy gondolj bele abba az élethelyzetbe, ha a dolgozó hirtelen meghal. Összeomlik a munkáltató világa? Nem, majd megoldja.
Ugyanez lesz most is, ha felmondasz.
A próbaidő alatt és utáni felmondás egy dologban különbözik. Próbaidő alatti azonnalinak minősül, tehát még aznap megszűnik a munkavégzési kötelezettséged és a munkaviszonyod, a próbaidőn túli pedig nem minősül azonnalinak, tehát fennáll a munkavégzési kötelezettséged és a felmondási idő végével szűnik meg a munkaviszonyod.
Ezt minden munkáltató tudja, és azt is, hogy a dolgozó akkor mond fel, amikor csak akar. Erre fel kell tudni készülniük. Ha nincsenek felkészülve rá, az az Ő bajuk, nem a Tied.
"A próbaidő felével a munkáltató, a másik felével a te rendelkezel. Tehát ha 30 nap, akkor 2 hét után te döntöd el, hogy le akarod-e dolgozni a maradék 15-öt."
Ilyet nem kellett volna írnod, mert a fele sem igaz.
A próbaidő nem egyenlő a felmondási idővel. Láthatóan kevered a kettőt. A felmondási idő semmilyen részével nem rendelkezik egyik fél sem. Ha a munkáltató mondja fel a dolgozó munkaviszonyát, akkor a felmondási idő felének megfelelő időtartamra köteles a munkavégzés alól felmenteni, és munkavégzés nélkül is bért fizetni rá.
Ha a dolgozó mondja fel a munkaviszonyát, akkor ilyen kötelezettsége nincs a munkáltatónak. Ha ragaszkodik hozzá, akkor a dolgozónak a teljes felmondási idő alatt van munkavégzési kötelezttsége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!