Mit lehet tenni?
Átnéztem a papírokat, és valami nem stimmel.
Tehát: A cégnél mindig 10-én van fizetés. Junius 10-én pénteken megkaptam a májusi béremet 122.000 forintot. Junius 11 Szombat, Junius 12 Vasárnap. Itt nem mentem dolgozni (hétvégén nem kellett) Junius 13-án mentem dolgozni (Hétfő) egészen Junius 30-ig. Akkor volt a balesetem. Viszont 30-án még mentem, mert a baleset esti órákba volt.
Kb 2,5 hétről van szó. Kb nettó 75.000-80.000 forintról. (A 2,5 hétbe nem számoltam bele a hétvégét, mert az nem munkanap) tehát a 2,5 hét az hétfőtől péntekig van. Hétvége nincs benne a 2,5 hétbe.
Tehát junius 30-a után már nem dolgoztam. A kérdés az, hol van a Junius 13-tól egészen Junius 30-ig a bérem amiért megdolgoztam? (Itt 2,5 hét munkanapról van szó).
Kb: 80.000 forint.
Nekem van egy sejtésem.... Szeretnék ennek is utána járni. Én a bérszámfejtőre gyanakszom hogy az adataimal visszaélt.
Utaláskor az én nevem szerepelt az én adataim, a számlaszámot meg a sajátját adta meg. Igy elutalta a béremet a saját számlájára és az én pénzemből élt. Nem tudom hogy megy egy cégnél az utalás, de tuti nem úgy hogy fogja 10-én a számlájáról utalgassa a munkavállalóknak a pénzt. Gondolom van valami papír ,,mirl lap" szerű dolog amit kitölt a munkavállaló adataival a bérszámfejtő és leadja a NAV felé. Ők meg utána néznek és lássák hogy Xy-nek jogosan utalta a pénzt a cég. Innentől kezdve senki nem néz utána. Gyanúm hogy a bérszámfejtő az én adataimat felhasználva a lapra a saját számlaszámát írta, tehát nem az ennyémet. Lehet a cég nem is tudott róla.
Tehát elindítsa jogosan az utalást úgy téve mint ha nekem utalna (jogosan mert úgye a bér az jár) és a kifizetéshez a saját számlaszámát adja. Az én nevem meg rajta van. Ki néz utána? Ki tudja hogy akinek utaltak kinek a számlaszáma? Senki. Mindenki abba a tudatba él hogy a munkavállaló számlaszáma szerepel.
Közbe másé viszont az én adataimal és nevemmel.
Az alábbiakat kéne kivizsgáltatni,utána járni:
Történt - e Julius 10-e előtt vagy Julius 10-én ,,munkavállaló bér" kifizetés címen utalás?
Ha igen kinek a nevére, és miért? Mert ugye kb 80.000 ezret köztudott hogy nem kap ott egyetlen egy munkavállaló (feltéve ha nem járt ugy mint én) de ő neki kifizették. Mert pl kirúgták időközbe és ennyi bér jár neki mert nincs ki a teljes hónapja. Illetve az is tény hogy 10-én kapnak utalást, de nem félhavit pl 80.000 forintot. Mert kb ennyi járt volna nekem.
Kinek a számlaszámára?
Gyanúm hogy a bérszámfejtő a saját béremet a saját számlájára utalta át az én nevemmel és adataimmal.
Ez egy gyanú.
De van bent lógika.
Utána akarok ennek nézni, mert ez ha igaz akkor a ,,sikkasztás" szó itt megállja a helyét. ,,csalás" gyanúja.
Gyanús volt nekem amikor behívott aláírni a közös felmondást ,,full vörös volt" a bérszámfejtő. Mindenesetre a felvetésem nem zárja ki ezeket a gyanúkat. Arra kérném ügyvéd úr, nézzen utána (ne legyen igazam) de a megérzésem nem szokott csalni. Talán most csalni fog.
Köszönöm
Bérszámfejtő vagyok. Ez amire te gondolsz szerintem a legkevésbé valószínű. Persze ki tudja, a lehetőség alapvetően valóban adott, tehát beírhatnám a saját számlaszámomat, de hidd el, ezt egyrészt nem egy 100 ezres utalásnál tenném, másrészt meg nyilvánvaló nyoma marad.
Először is nézd át a számlatörténetedet, hogy biztos legyél benne, hogy nem utaltak semmit. Ne csak akkor amikorra vártad, hanem előtte/utána.
Ha semmi, akkor hívd fel a bérszámfejtést. Ők is emberek és hibázhatnak, lehet hogy valaki elrontott valamit, stb.
Ha állításuk szerint kiment az utalás, akkor kérj rá valamilyen bizonyítékot, amin látszik a számlaszám is. Kis cégeknél utalhatnak egyesével, akkor látszik a kivonaton. Nagy cégeknél fájlos utalás van, akkor a kivonaton nem szerepel egyesével minden utalás, hanem van mellé egy külön nyilvántartás.
Ha nem reagálnak, akkor lengesd be hogy fizetési meghagyást fogsz küldeni. Nekik egyébként tudniuk kell igazolniuk hogy kiment a pénz, és hogy neked ment ki, ha perelsz akkor ezt kéri előszőr a bíróság is. De nem hiszem hogy idáig kellene hogy fajuljon a dolog, hacsak nem valami nagyon link cég.
A te szempontodból egyébként irreleváns, hogy kiment-e másnak. Az csak annyiból számít, hogy ha kiment másnak, akkor a könyvelés nem szúrná ki hogy eltérés van. De mondjuk van ahol link a könyvelés és semmit nem vesznek észre vagy csak hónapokkal később, szóval benne van a pakliban hogy nem ment ki egyáltalán.
A NAV-nak hiszed vagy sem, semmi rálátása nincs erre. A "bevallás"-nak az a lényege, hogy bevalljuk az adatokat, de amíg nincs ellenőrzés, addig ezeket nem kell bizonyítanunk (természetesen amennyiben ellenőrzés keretében kérik, akkor meg kell hogy legyen). Illetve a bevallásban egy csomó minden nem is szerepel, pl a végrehajtói levonások, sem a nettó, sem a bérfizetés ideje és módja.
Van, hogy elrontják.
Bérszámfejtést kérd, hogy az átutalás bizonylatát mutassák meg.
Elektronikusan le tudják kérdezni.
Ha az nincs meg vagy nem stimmel akkor pótolniuk kell az utalást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!