Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Tippek, tanácsok kezdő munkake...

Tippek, tanácsok kezdő munkakeresőnek?

Figyelt kérdés
Különböző melós oldalakon keresek munkát, viszonylag nagy a választék, de nem tudom mit válasszak, teljesen új nekem ez az egész. Nem szeretnék hirtelen beleugrani valamibe, amiről később kiderül, hogy mégse olyan, mint azt az oldalon írták. Pl ahol azt írják hosszútávra keresnek embert, akkor aláíratnak velem egy szerződést erről és addig nem léphetek ki? Igazából csak átmenetileg kéne valami, kb februárig, de ezt akkor nyilván nem mondanám meg, mert lehet emiatt fel se vennének. Vagy ahol azt írják, hogy én adjam meg a bért. Ott mégis mennyit érdemes írni, pl egy szobalány meló esetében? Vagy egy pénztáros esetében. Nem tudom mennyi a reális összeg. Van-e valami, amire feltétlen oda kell figyeljek, ami a szerződést illeti? Nem szeretném, ha átvernének vagy kellemetlen helyztbe kerüljek, csak mert kezdő vagyok és tapasztalatlan. Bármilyen pro tippnek, tanácsnak örülnék.
2022. szept. 13. 10:36
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
70%
Egy szót nem írsz arról, milyen végzettséged van, miért csak februárig dolgoznál, melyik települése, és milyen munkakörök, érdekelnek...
2022. szept. 13. 10:52
 2/13 anonim ***** válasza:
42%
Menj külföldre. Csak ezt tudom tanácsolni.
2022. szept. 13. 10:54
 3/13 anonim ***** válasza:
48%
Mi a szakmad?
2022. szept. 13. 10:56
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Pont a turizmus-vendéglátás az amiről rengeteg cikk van, hogy egy-egy munkakörben mennyit keresnek a dolgozók, de KSH-nak is van erről tudtommal statisztikája. Nyilván ez függ végzettségtől, releváns szakmai tapasztalattól is. Azonban nem mindegy, hol keresel munkát. Pl Sopronban bruttó 400-ért is láttam takarító állást, de ott az osztrák bérekhez is igazodni bizonyos szinten.

Ha hosszú távra keresnek embert, nyilván határozatlan idejű szerződést akarnak kötni. A legtöbb helyen van próbaidő, ami alatt bármelyik fél felmondhatja a szerződést azonnal és indoklás nélkül. Próbaidő után már szokott lenni felmondási idő, ez általában 30 nap. Határozott idejű szerződést nehezebb felmondani a lejárat előtt.

A legtöbb munka azért színesebbnek tűnik az álláshirdetésben és kicsit más lesz a való életben, de ha mégse jön be, próbaidő alatt könnyű váltani.

Általánosságban ezeket lehet elmondani.

2022. szept. 13. 11:05
 5/13 Psycho ***** válasza:
A lényeg, hogy rendesen le legyen papírozva és be legyél jelentve. Próbaidőn belül (általában 3 hónap) bármelyik fél indoklás nélkül felmondhat, következmények nélkül. Annyi idő alatt azért kiderül, oké-e a meló, vagy valami borzalom.
2022. szept. 13. 11:12
 6/13 A kérdező kommentje:
Nincs szakmám, egyetemet végeztem, de büfé szak, ráadásul nyelvvizsga hiánya miatt gyakorlatilag a kezemben sincs a papír, szóval elég szerencsétlen helyzet. Pont azért csak februárig akarok valamit végezni, mert utána mennék ki külföldre ismerőshöz, de hamarabb nincs erre lehetőségem, addig akarok egy kis pénzt összekaparni. Sajnon nincs tapasztalatom se, csak diákmunkákat végeztem.
2022. szept. 13. 11:13
 7/13 anonim ***** válasza:
0%

"büfé szak"

. Olyan nincs.

"ráadásul nyelvvizsga hiánya miatt gyakorlatilag a kezemben sincs a papír"

. Vagyis nincs idegennyelv ismereted?

2022. szept. 13. 11:19
 8/13 A kérdező kommentje:

Így hívják a semmitérő diplomát, ez csak ilyen gúnynév. Nyilván mást választanék, ha újra kezdhetném, de ez a hajó már elment.

Angolul beszélek, de nincs még róla papírom, egyedül elég nehézkes tanulni, de azért igyekszem, viszont arra most nincs pénzem, hogy tanfolyamra járjak.

2022. szept. 13. 11:23
 9/13 anonim ***** válasza:
75%

Az azért látszik, hogy kifogást mindenre találsz, ami nem jó hosszútávon...

Javaslom, keress valami gyorséttermet, mert valószínűleg kint is ilyesmi munkát találnál ott kint is, és legalább lesz tapasztalatod.

2022. szept. 13. 11:26
 10/13 Shaddark ***** válasza:
87%

[link]

Itt megnézed adott helyen ki mennyit keres átlagban, így a meglévőkhöz tudsz viszonyítani.

A diploma önmagában bármire elég ha van ismeretség, a legtöbb vezető nem ért ahhoz amit "vezet" az országban, egy teljesen más diplomával szoktak elhelyezkedni vezetői munkakörökbe.

Mondjuk csak magyar cégeknél...

2022. szept. 13. 11:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!