Szerintetek is megalázó a napszámos kifejezés?
Még az átkosban használták a parasztokra, most meg egy facebook posztban egy pincészet főnöke használta ezt a szót, az elvileg megbecsült dolgozóira.
Én biztos nem használnám ezt a szót arra akit megbecsülök, mert szerintem lenéző.
Nekem is még a jobbágy kifejezés jut eszembe erről, de azt mellékesnek gondoltam leírni..
Németországban nincs pejor értelme, változata a napszámosnak, míg itthon ki lehetne fejezni másképp. Kinn amúgy is a dolgozókat simán Mitarbeiterkéntnek jelzik posztokban.
Alapvetően aki nekem sokat érő munkás, azt nem fogom nyilvánosan napszámosozni, hanem munkatárs stb, de lehet csak szerintem.
A szőlészet-borászatban ez bevett kifejezés, nézd meg, tudományos publikációkban is használják...
Jó, akkor folytasd ezt a PC emberjogi harcot a magyar nyelv bevett kifejezései ellen...
Attól pl. hogy nem mondod ki hogy cigány, hanem romát mondasz, mi változik...??? SEEMMII!
ugyanígy a többi hülye píszí-vezérelt, tabusított szavak esetén....
Morális, ugyan már!
Ha a kutyaszarra azt mondod, hogy broki, mi változik? :-D
A napszámos nem pejoratív.
Ha annak érzed, az annyit jelent hogy lenézed a napszámosokat tudatalatt. Benned van a hiba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!