GeForce9500 kérdése:
Nem jár a plusz 2 nap szabadság?
Figyelt kérdés
Édesapám elhunyt és az utánna járó 2nap rendkívüli plusz szabadnapot a feleségemnek nem adják meg a munkahelyén, mert nem egyenes agi, vér szerinti rokon.
Tudtommal mivel házastársam ezért hozzám tartozik így alap higy jár neki.
Az én munkahelyemen is megérdeklődtem ők is azt mondták jár a 2 nap.
Valaki tudna a 2022es munka törvénykönyvből erre utalást, paragrafust adni?
2022. ápr. 13. 21:46
1/4 anonim válasza:
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 55. § (1) bekezdésének f) pontja alapján a munkavállaló mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól hozzátartozója halála esetén két munkanapra. Ez azt jelenti, hogy a munkavállaló nem köteles megjelenni munkahelyén és munkát végezni, éppúgy, mintha szabadságon lenne, ám szabadnapjait ez nem apasztja. Hozzátartozónak a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa minősül [Mt. 294. § (1) bekezdés b) pont].
2/4 anonim válasza:
Tavaly, amikor az apai nagypapám meghalt, édesanyámnak is járt a két nap szabadság.
Vagyis ahogy az első válaszadó is leírta, a házastárs egyeneságbeli rokona(pl. szülő) után is jár a két nap, szóval igen, jár.
3/4 A kérdező kommentje:
Én is ezeket találtam...és azt mondták neki, hogy "ez a rész minden évben változik, azért nem jár most neki"
Tudtommal "ez a rész" 2012 óta nem változott.
2022. ápr. 13. 22:18
4/4 anonim válasza:
Kedves kérdező! Erre azt kell felelni a munkáltatónak, hogy majd megkérdezem a munkaügyi bíróságon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!