Lehetséges munkaszerződésben rögzíteni, hogy a fizetés
kövesse az inflációt, hogy ne veszítsen a
reálértékéből?
11/20 A kérdező kommentje:
Nem fogaomaztam eleg pontosan, szoval ertheto, hogy felrement fejben a kerdesem lenyege. Nem a szaktudassal aranyos lehetseges fizetes nokedeserol szol a kerdes, hanem arrol, hogyha szerencsetlen munkavallalo 2015-ben 100 kg csirkemellet tudna venni a fizetesebol, akkor 2022-ben is megkoselitoleg legalabb 100 kg csirkemellet tudjom venni a fizetesebol. A kerdesnek az lett volna a lenyege, hogy alap esetben ha semmi emeles nem tortenne, akkor se romoljon szerencsetlen munkavallalok altalanos eletszinvonala. Az "alkudj ki magadnak magasabb fizetest" gondolatmenet meg sehogy sem veszi fogyelembenaz inflaciot, mert te sem inflacioaranyosan alkudod ki magadnak a bert. Pl. 50k bruttoval tobbet akarnal, de 10% volt az inflacio elozo évben es keresel mondjuk 650-et, akkor te sem ugy mesz oda a fonokhoz, hogy 10%+50k-t kersz. Csak inflaciotol fuggetlenul mondasz egy osszeget.
Így van, de én olyan összeget mondok, ami jóval túlmutat az infláción, ezért netton jól is járok vele, ha elfogadja. Ha meg nem, akkor veszít egy embert, ami kulcspozíció esetén marha nagy veszteség, szóval muszáj megfontolnia. Persze ez nem oldható meg akkor, ha gyári betanított állásról van szó. De ott ugye a szerződésbe sem szólhat bele az ember, tehát feltételezem nem erről szól a kérdés vagy ha igen, akkor nagyon mellélőttél vele. Gyári betanított állás esetén a szakszervezethez kell fordulni ilyen ügyben, ők tudnak alkudozni a vezetőséggel ilyen ügyben.
2022. jan. 12. 19:11
13/20 A kérdező kommentje:
Arra voltam kivancsi, hogy miert nem szempont legalabb az, hogy az eletszinvonala stagnaljon a legtobb munkavallalonak (a folyamatos romlassal szemben). Engem nem erint, mert en is kozelitek a 7 szamjegyu fizeteshez, de sokat erint az inflacio, szoval elgondolkodtam rajta, hogy mennyire szarnak a munkavallalok fejere sok helyen.
"Egyébként az inflációval növelt béremelés kb. úgy néz ki, hogy pár ezerrel, jobb esetben egy tízessel többet visz haza a munkás."
Én örülnék neki ha 2021hez sőt 2020hoz sőt 2019hez sőt 2018hoz képest akárcsak 10.000-el is többet vinnék haza de NEM VISZEK. 2017ben nyúltak utoljára a béremhez.
2022. jan. 12. 19:18
Vagy túl pórias vagyok hogy ilyen bagatell problémákra felhívom a figyelmet?
2022. jan. 12. 19:25
Csak felhívnám a figyelmed, hogy az infláció az nem erre való.
Az infláció (többek között) a kormány hivatalosan elfogadott eszköze arra, hogy kivegye a zsebedből a pénzt (a másik az adó).
A fizetés és a banki kamat MINDIG csak kullog az infláció után!
Ha pedig annyira gyors az infláció, hogy a fizetést indexálni kell (automatikus inflációkövetés), akkor lesz hiperinfláció!
Nézz csak utána, mi az! Magyarországon volt például ilyen!
2022. jan. 12. 21:47
Rendben, úgy döntöttem, hogy nem pénzben, hanem csirkemellben fizetek, mostantól a fizetésed minden hónapban 100 kg csirkemell, megkönnyítem ezzel a dolgod, nem kell azon aggódnod, hogy jövőre csak 90 kilóra telik, mindig meg fogod kap I a 100 kiló csirkemellet bármennyi is legyen az ára, még a hentes se kell elmenjél. Vigyázz, meg ne romoljon, edd meg mind, nincs pazarlás! Ha véletlen a sok csirkétől aranytojásokat tojsz, szólj nekem. Az irodában várlak aláírni a szerződésmódosítást!
A főnököd
2022. jan. 13. 12:40
"Rendben, úgy döntöttem, hogy nem pénzben, hanem csirkemellben fizetek, "
Nem dönthetsz úgy madárka mert a munkaszerződés elemi része a bérfizetés módjának, összegének pénzneménem meghatározása is..
vagyis te a szarf***ú főnököcske önkényesen egyoldalúan nem dönthetsz sehogy.
ez (ez se...) jött be.
Madár.
2022. jan. 13. 16:35
#17-es Madár: a #11-ben a kérdező 100 kiló csirkemellet akar venni, megkönnyítem a dolgát. Csak poénnak szántam, nem vagyok főnök 🤣
2022. jan. 13. 16:48
20/20 A kérdező kommentje:
Valamibol tudni kell epiteni a kokszos izmokat.
Kapcsolódó kérdések: