Idén érettségi és fogalmam sincs mit kezdjek az életemmel?
de mégis, mi érdekel...?
Az, hogy "vállalkozó", nem egy szakma!
Kell hozzá valami alap, hogy abban a szakmában vállalkozni tudj.
Ha szalont akarsz, akkor nem sok lehetőség van. Fodrász, kozmetikus (annak ezer ága, nem muszáj mindennel foglalkozni), gyantás szalon, műkörmös, pedikűrös, masszőr stb.
Kb ezek a csajos szalonos szakmák vannak.
Érettségi után eleve azt kell átgondolnod, hogy van e kedved, energiád, eszed egyetemre járni. Ha nem, akkor felnőttképzés és 2-3 éves képzések. A fentiekkel lehetsz vállalkozó, de olyan képzésekkel is, mint pl a könyvelő tb ügyintéző (ha van még ilyen egyáltalán az új szakképzésirendszerben) stb. Ezt magadnak kell megnézned, hogy hozzád közelálló sulik miket indítanak.
"saját magam ura akarok lenni."
Ez így édeskevés!
Tehát csak annyi perspektívád van az életre, hogy nem akarsz alkalmazottként dolgozni. De ki kéne találni, hogy konkrétan MIT szeretnél akkor. Saját szalon - de nem kozmetikus/fodrász? Akkor mi? Műkörmös?
Az, hogy a saját magad ura akarsz lenni tök jó, de egy saját vállalkozás elindításához kell nem kevés tőke. Ha a szüleid nem finanszírozzák, akkor nem fogsz tudni pl üzletet bérelni és nem tudod megvenni (megintcsak pl) a fodrászathoz a felszereléseket.
Plusz nem ártana kitanulni egy szakmát, ha már vállalkozást szeretnél. Ez is pénzbe kerül. Ezért érdemesebb lenne vagy elmenni dolgozni vagy továbbtanulni.
Egyébként ha a saját magad rabszolgája vagy az sem túl jó, én anno amikor vállalkozást csináltam, sokszor napi 12 órát dolgoztam mert milyen jó, hogy a saját magam ura vagyok.
6: abszolút igazad van!
Kicsit olyan rózsaszín ködös elképzelés ez a mai fiatalok fejében, hogy a saját maga ura akar lenni...
Ugyanúgy rabszolga lesz, a megrendelői, a vevői, a kliensei rabszolgája. Mert azokat is ugyanúgy ki kell szolgálni, mint alkalmazottként a főnök kívánságait teljesíteni. Plusz még ott van ugye a felelősség is a nyakában. Nincs szabadság, nincs hétvége, és folyamatosan agyalni kell, hogy a következő hónapban lesz-e elég bevétel.... Mert ugye fix fizetés sincs, ha nincs bevétel...
Ez tök normális érzés, a te korodban én is így voltam!
Csak engem papír alapján inkább sokminden érdekelt volna, de rettenetes nehéz volt választanom, döntenem ezekről a kérdésekről. Hogyan is? Ott ülsz az iskolában 18 éves korodig, nem is látsz bele egy munkahelyi működésbe. Abba meg pláne nem, melyik szakma hogy zajlik a valóságban.
Ami papíron érdekes, és érdekel, a gyakorlatban lehet hót unalmas, vagy rájössz nem is áll köze hozzád. Ehhez kell némi szakami ismeret ( ami ilyenkor nyilván még nincs) meg sok önismeret. ( ez sem feltéltenül kialakult még).
Példa: anno még az újságírás-médiás vonal is érdekelt elis kezdtem ingyen gyakornokoskodni. Aztán rájöttem, hogy tökre nem passzol hozzám, és eleve inkább idegesít és kimerít, hogy nincs kötött kerete a napnak/munkaidőnek. Papíron ez tök változatos, meg mész erre arra, találkozol emberekkel ( meg sok unalmas helyre-témára kell menni..), a valóságban meg jobb szeretem mondjuk 17_kor fixen letenni a munkát, és nem elmászni a város másik végébe egy interjút készíteni, mert az ürge csak 19-kor ér rá..
ÉS ez csak egy példa. Évek kitapasztalni, hogy neked mi a jó. Sajnos ezen én is úgy mentem végig, hogy igyekeztem kipróbálgatni ami úgy gondoltam érdekelt. Ebből nem hazudok, évekig csak annyit tanultam meg, hogy hát ez nem olyan, int amilyennek gondoltam, és nem szerettem...
Aztán tovább próbálkoztam, és 25 évesen, talán a 3 szakam/munkakör hozta el azt, amit kerestem. Azóta is abban vagyok és szeretem.
Szóval én erre a kérdésre mindig azt mondom, hogy menni és próbálgatni kell a szárnyaidat, hogy közelebb kerülhess ás rájöjj, mi megy neked. Nem papírokból fogod tudni. Az is lehet, hogy mint én, egy ideig csak annyi lesz, hogy ezeket utálod és nem ezt szeretnéd.. Ez is értékes tapasztalat és más irányba kell próbálkozni.
(Vállalkozás előtt meg elősz9ör 1-2 évet mindenképp érdemes előbb alkalmazottként eltöltened az adott területen, hogy tapasztalatot szerezz. Egyrészt a szakmáról, másrészt h ne cseszenek át.. :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!