Próbaidőn a felmondás hogyan "etikus"?
Elkezdtem dolgozni egy új munkahelyen, de nem tetszik annyira. A próbaidő kicsivel több, mint felénél járok.
Már a próbaidő lejárta előtt szólnom kéne, hogy nem akarok tovább maradni?
Vagy várjam meg, míg letelik a próbaidő?
Fordított esetben szerinted a céged mennyire érdekli, hogy mennyire etikus, ha elküld? Semennyire, gyorsan lezavarja a HR a papírokat, visszaadod a munkaeszközeidet, aztán mehetsz. Nekem is volt ilyen. Kedd reggel a főnököm átküldött a HR-re, ott elém tolták a felmondós papírt, hogy írjam alá. Visszamentem, megkérdeztem a főnököt, hogy ugyan miért küldenek el. Mondta, hogy nem indokolja meg, de biztos benne, hogy máshol sikerrel járok. Leadtam a céges laptopot, a munkaruhát, cipőt, a belépőkártyát, elbúcsúztam a két közvetlen kollégától, aztán néztem egy vonatot és már ott se voltam.
Ugyanez történik, ha te mondasz fel próbaidő alatt, nem kell túlgondolni. Persze nem árt, ha már megvan a következő munkahelyed, mert ki tudja, hogy mennyi idő alatt találnál.
Ha már biztosan látod, hogy semmiképpen nem akarsz maradni, akkor fölösleges húzni. Ha letelik a próbaidő, akkor te sem tudsz azonnal felmondani, már csak emiatt sem érdemes.
Az etikai részén viszont fölösleges görcsölnöd, a cég valószínűleg bármikor kirakna indoklás nélkül.
Törvény szerint bármikor, akár nap közben is felállhatsz és kész.
Nem tudom milyen munkakör, de ha etikussági szempontokat nézel, akkor az a korrekt, ha mielőbb jelzed. Feleslegesen fektetik beléd az energiát és függesztik fel a keresést, miközben te már tudod, hogy nem számíthatnak rád. Szóval a válasz, hogy mielőbb szólj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!