Szerződés megkötése után próbaidő alatt felmondás lehetséges?
13
Most már előszedtem a jelenlegi szerződésem, amiben benne van
- a próbaidő hossza is (nem csak 3 hónap létezik és nekem pl nem is annyi),
- az is hogy ez alatt bármelyik fél azonnal megszüntetheti
- és a felmondási idő hossza is a próbaidő lejárta után.
Nekem eddig minden helyemen benne voltak ezek a szerződésben is, ezért furcsálltam, hogy van olyan hely ezek szerint, ahol nem írják ezt bele.
Hosszabbat határozhat meg a munkáltató, de ha 3 hónapnál rövidebb időt ír bele, és írat alá, az tárgytalan, mert 3 hónap a törvényileg meghatározott. Erre van joga hosszabbítani a munkáltatónak. A kérdező pár hete van ott, szóval őt az esetleges hosszabbítás nem érínti.
Ettől függetlenül én nem játszanàm el, hogy holnap reggel felhívom (vagy fel se hívom) és nem megyek be. Fel kell mondani normálisan, pár napot még felajánlani, hogy ne kelljen a többi ember beosztását átvariálni percek alatt, és elmenni.
Hát, ezzel mindenkinek tisztában kellene lenni, aki munkába áll. :)
Másfelől én csak olyan helyen maradtam pár napot próbaidős felmondásnál, ahol amúgy velem is normálisak voltak. Ahol velem sem voltak korrektek, ott azonnalival még aznap eljöttem, biztos nem fogom a nemkívánatos főnök érdekeit nézni, ha az sem volt velem szemben normális.
A nem normálisnak is vannak fokozatai 😀
És igen, nekem is volt olyan hely ahol ledobtam a munkaruhát, és közöltem, hogy 5 munkanapjuk van a pénzem kiadni. Alapból nem vagyok ilyen, de van az a helyzet.
Ha meg a másik oldalt nézzük a betanítása után lép ki, addig meg ott állt mellette valaki amíg be nem tanult. Mire önálló munkavégzésre alkalmas lesz, akkor kilép. Akkor eddig 2 embert fizetett, egy munkakörért feleslegesen. Ezzel ő csak pénzt bukott.
Persze ettől még mondjon fel, de én elsőre normálisan próbálnám.
"Mire önálló munkavégzésre alkalmas lesz, akkor kilép. Akkor eddig 2 embert fizetett, egy munkakörért feleslegesen. Ezzel ő csak pénzt bukott."
Igen, én is voltam olyan helyen. Alapvetően én meg megfordítom ezt, és tapasztalatból mondom: a munkáltató tehet azért, hogy ne legyen nagy a fluktuáció, és ne akarjon valaki MÁR a próbaidő alatt felmondani. (Másrészt teljesen hidegen hagy a főnök pénz meg egyéb üzleti gondjai is :)) Nem az én dolgom, nem is veszem magamra)
Értem amit mondasz, de ez üzlet, se érzelem, se a főnök érdekét ne nézze valaki priorban a sajátja helyett. Nem az ő dolga megoldani a saját pótlását. pl én ahonnan azonnalival jöttem el, ott toxikus volt a légkör. Ha a főnök akarta volna, meg tudta volna oldani. De volt, hogy ő maga volt a probléma, és konkrétam miatta mentek el sorban az emberek.
Pénzügyileg is okosabb döntés a főnöknek, ha inkább kezeli a gyökerénél a problémát, és nem kell folyamatosan újakat betanítani, mert ahogy írod is, az eleve sokkal költségesebb. Az ő dolga ennyi. A kérdezőé meg annyi, hogy saját magát nézze.
Tudom én nagyon hideg vagyok talán ilyen szempontból ( nem gondolom így), de tettek róla az előző ilyen helyeken, hogy ez a határozott véleményem legyen.
Bocs az offért. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!