Egy fordító képes 8 órán keresztül folyamatosan fordítani?
Egyik fordító ismerősöm mondta, hogy ő nem tud ennyit fordítani egyben, sőt, 4-5 órákat fordít naponta, mert nagyon megterhelő.
Mással is így van ez?
8 órán keresztül semmit nem lehet folyamatosan csinálni. Mindenkinek, minden munkában kell szüneteket tartania. Igaz, hogy a fordítás nagyon megterhelő. Nyilvánvalóan a szöveg típusától és nehézségtől is függ, hogy mennyi ieig tud vele a fordító egyhuzamban dolgozni.
Én például amikor olyan szépirodalmat fordítok amit szeretk és élvezek, nyilvánvalóan több időt tudok ráfordítani egyszerre, de még így is szükségem van a szünetekre, stb.
Fordító, vagy tolmács?
Szinkrontolmácsok 1-2 óránkén váltják egymást, az nagyon durva munka, fejben nagyon ott kell lenni. Én fiatalabb koromban csináltam, 2 óra után olyan voltam, mint aki egy maratont lefutott.
Jelenleg fordítok, írásban, és változó, hogy mennyit. Ha úgy jön ki a munka, sok van és sürgős, tudok nettó 8-10 órát ténylegesen dolgozni, de hosszú távon nem megy.
Valóban a legjobb a napi nettó 4-6 óra (amiben az ilyen kávézás, szünet, felállok, megyek egy kört stb nincs benne), ez tartható hosszú távon is, több nekem nem nagyon.
egyetértek 2-es, ha muszáj persze le lehet tolni 8 órákat de ez hosszútávon nem működik
a tolmács az meg egy külön dolog teljesen
Anyukamnak egyszer leforditottam a The House in Good Taste cimu konyvet, amit 1913-ban irtak. Nos, kifolyt az agyam tole, akkoriban nem meloztam epp, otthon voltam, de nyilvan nem csinaltam napi 8 oraban, inkabb csak ilyen 3-4 orat szanhattam ra, de kemeny volt. Szerintem ezek utan ha valami mai egyszerubb YA regenyt le kellene forditanom, semmiseg lenne, fel napos melo🤣
(Kozom nincs a forditashoz, mint szakma, nyilvan ezerszer nehezebb lehet ugy megoldani, hogy aztan az publikalhato is legyen.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!