Óvónő vagy jogász?
Pályaválasztás előtt állok, és bár nagyon különböző a két pálya, de ezek közül kéne döntenem.
Tudnátok pro kontrákat írni? Illetve szerintetek melyik jobb?
Eddig erre jutottam:
jogász (ehhez húzok jobban): érdekesebb meló, több pénz viszont valószínűleg stresszesebb és nehezebb az egyetem is
óvónő: kevésbé stresszes, nyugis (a gyerekek annyira nem tudnak bestresszelni, mint a felnőttek 😅), kevés fizetés, de könnyebb elvégezni
Egyetlen egy szempont legyen: melyiket csinálnád szívesebben.
Ha ez megvan, akkor ha nem is lényegtelen, de másodlagos, hogy melyiket nehezebb elvégezni, vagy melyikkel keresel több pénzt.
Egyébként a jogi pálya nagyon tág fogalom. Lehetsz ügyvéd, ügyész, bíró egyaránt. Lehetsz vállalati jogtanácsos, és hivatalban ezerféle helyen alkalmaznak jogászt.
"óvónő: kevésbé stresszes, nyugis (a gyerekek annyira nem tudnak bestresszelni, mint a felnőttek 😅), kevés fizetés, de könnyebb elvégezni"
Szerinted!...láthatóan semmi tapasztalatod gyerekekkel.
Tudnak stresszelni, nem is kicsit, amellett HATALMAS felelősség még 1 is, nem pedig 20.
Amellett (van óvónő a családban) örökké írni kell éjszakába nyúlóan mindenféléket a munkához kapcsolódóan. Nem tudom mik ezek, mert nem érdekel, de tervezetek, jellemzések, pályázatok, meg millióféle szarság.
Én akkor sem lennék óvónő, ha havi 2 millió lenne a fizetés, mert alapban idegeimre mennek a gyerekek, hogy éppen melyik tolja a másik szemébe az ecsetet.
Jogász.
Szerinted az óvoda nem stresszes? Van óvónő ismerősöm, 1 ember van délutánonként 20 gyerekre és újabban egyre több az SNI-s. Folyamatosan panaszkodik, hogy agresszívek egymással, nem lehet őket fegyelmezni és lehetetlen ennyi gyerekre figyelni egyszerre 1 embernek. Arról nem is beszélve, hogy baromira alulfizetett szakma.
Jogász. Az is szívás 10 evig, de utana a magad ura lehetsz. Az óvónő képzés rövid, nem nehéz, de utana ugy szívat a rendszer, hogy magad hagyod el a pályát.
Ha van még időd, gondolkozz önismereti kérdéseken, ne csak azon, hogy "szeretem a gyerekeket, meg szeretek olvasni".
Mennyire vagy önálló a munkádban, mennyire szeretsz csapatban dolgozni, munkaórákat hogy osztanád be, tudnal-e vallalkozni, vagy szereted, ha valaki iranyt mutat, tervezel-e csaladot, az mennyire illik a képbe, mennyire fontos a pénz...stb.
Az, hogy mit tanulsz szívesen igen kis része egy nagy szeletnek.
Jogaszkent csapatban kell tudni dolgozni? Vagy inkabb onallo munka?
Nem ugyvedre gondolok, hanem pl jogasz egy cegnel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!