Kirúghatnak COVID rehabilitáció miatt?
Figyelt kérdés
A feleségem súlyos állapotban fekszi az egyik kórházban jóideje, de szerencsére lassan javul az állapota, van remény, hogy jövő héten haza fogják engedni. Ő egy nagy pénzügyi multinál dolgozik irodai munkát, a betegsége előtt természetesen home office-ból. Ennél a cégnél most lesz egy nagyon komoly összesítő munka, aminek Ő fontos szereplője. Ez jovő héten kezdődik. Ez egy idegileg nagyon megterhelő munka, napi 12-14 óra is lehet pár napig. A kórházban azt mondták neki, hogy kizárt, hogy akár hazaengedés esetén is akkor ilyen munkát el tud majd végezni, pár hétig pihennie kell, teljes nyugalomban (ez egy munkáltatónak nehezen elmagyarázható állapot). Nem vagyunk fiatalok, ő a negyvenes évei végén jár.) Ezen rettenetesen kétségbe esett a kórházban, mert attól fél, hogy kirúgják, ha nem dolgozik ebben, miután már hazajött a kórházból, mert ennek a munkának vannak speciális részei, amit csak ő tud, illetve nélküli nagyon nehezen tudják megcsinálni. A munkahelyen javarészt fiatalok vannak, a főnöke is az, akiknek a COVID maximum egy pozitív teszt, vagy egy hét erős nátha, és attól fél, hogy nem értik a rettenetes küzdelmet, amit két hete folytat egy kórházban. Az a félelme, hogyha nem vesz részt ebben, kirúgják, mert nem értik a helyzetet. Az a kérdésem, hogy van erre munkajogilag lehetősége a vállalatnak? Lehetséges, hogy az orvos javasolhat hivatalos papírral több hét ágynyugalmat, pihenést, de mivel nem látják őt, félünk, hogy ezzel lenullázza magát a cégnél. Még nincs erre utaló jel a cég részéről, mert nem tudjuk, hogy mi lesz, de a kórházban legyengülve, a nagyon beszűkült és kimerült tudatállapotban most ettől fél, hogy találnak valami trükköt, amivel kitehetik. Pedig évek óta itt van. Kérem, adjatok ebben nekünk tanácsot, hohgy jogilag, vagy a nagy cégek okoskodását ismerve a jogot megkerülve mit tehetnek?2021. márc. 20. 18:57
11/16 anonim válasza:
Ha multi, különösen ha nagy multi, nem tartom valószínűnek, hogy ilyet meglépnének, főleg hogy nem könnyen pótolható a munkája. Feküdjön, ha tud álljon rendelkezésre telefonon a racionálitás határán belül. De láttam én már olyat, hogy betegség miatt elhúzódott a beszámoló, milliárdos cégnél is.
12/16 A kérdező kommentje:
Én tényleg nagyon köszönöm a jóindulatú válaszokat. Úgy tettem fel a kérdést, hogy bármi lehet, kicsit elhamarkodottan, de egy ilyen helyzetben az ember kicsit beszűkül, amúgy is aggódunk, és rossz volt hallani, hogy a korházban ezen szorong. De kb látom, hogy mit lehet majd csinálni.
2021. márc. 20. 20:12
13/16 anonim válasza:
A betegség után is maradhatnak maradandó károsodások, tüdőhegek, amik miatt a munkaképessége romolhat az embernek. Nem tudom mennyire állnak készen erre a magyar munkáltatók, hogy tudják majd segíteni a betegség miatt rosszabb fizikai munkaképességű embereket.
16/16 anonim válasza:
Elméletileg nem lehet kirúgni, mert a munkavállalónak is vannak ám jogai.
Gyakorlatilag viszont kirúghatja, amint lejár a táppénz. 😕 Mint ahogy egy ismerősömmel meg is tették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!