Felmondási idő alatt hogyan jár a szabadság?
Felmondtam a cégemnél közös megegyezéssel. Az utolsó munkanapomat március 31-ére határozták meg. Az új helyemen viszont már nagyon várnak, így az időarányosan járó szabadságot már lélekben belekalkuláltam a felmondási időm rövidítésére (idén még nem voltam szabadságon). Ma mondta a főnököm, hogy ez nem így van, én egy nappal sem rendelkezhetek a felmondási időm alatt a szabadságomból, azt a munkáltató pénzben megválthatja.
Amit az interneten gyorsan előtúrtam az ennek teljesen ellentmond. De teljesen elbizonytalanodtam, hogy most akkor elmehetek az utolsó kilenc (egyes források szerint 7 ) napra a felmondási időm végéről, vagy tényleg be kell nyelnem az utolsó pillanatig és kifizethetik röhögve az jogos szabadságomat (ami egyébként pénzben nem megváltható!)? Köszönöm előre is akik tapasztalattal, vagy munkajogban való jártasságukkal a segítségemre vannak.
"Felmondtam a cégemnél közös megegyezéssel. Az utolsó munkanapomat március 31-ére határozták meg."
Közös megegyezéssel nem lehet felmondani. Ha a jogviszony közös megegyezéssel szűnik meg, akkor annak végéről a két fél közösen határoz.
" (ami egyébként pénzben nem megváltható!)"
Miért ne lehetne megváltható?
Miben állapodtatok meg a szabadságot, felmondási időt illetően?
Alapszabályként évi 7 napról rendelkezhetsz te. Külön ezt a Munka Törvénykönyve nem szabályozza, de gyakorlatban ilyenkor (ha a munkaviszony nem áll fent az év teljes hosszában) úgy szoktak kalkulálni, hogy ennek arányos részéről rendelkezhetsz, ami ebben az esetben 2 nap.
A többit vagy kiadják vagy nem. Van olyan munkáltató, aki nem akar szabimegváltást fizetni, és minden napot kivetet, és van az ellenkezője, aki befeszül és egyet se ad ki. A tied úgy fest az utóbbi.
A megmaradt szabadság a munkaviszony végén megváltható pénzben, ez NEM jogszabályellenes.
125. § A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.
Ha van kollektív szerződés, az az irányadó, de ennek a tartamát nem ismerjük. Az erre vonatkozó bekezdés nincs felsorolva az eltérő megállapodások korlátozása alatt, tehát elképzelhető, hogy tényleg egyetlen napot sem vehetsz ki.
Pont ez a rész érdekelne.
125. § A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.
Meg kell váltani ez stimmt.Ha nem tudja kiadni. De én szeretném kivenni, és még a bejelentési határidő előtt vagyok. Megtagadhatja a szabadság kiadását?
( A kollektív szerződésben más jincs vsak,hogy a felével rendelkeznek a dolgozók, ha gondolod holnap bemásolom a szövegezését.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!