Felmondási időt felfüggesztheti a munkáltató?
A szerződésben fél év felmondási idő van megszabva, azért ilyen sok, hogy a felmondottak helyére új embert legyen idő betanítani (szerződésben is ez az indok). Megteheti azt a munkáltató, hogy ezt felfüggeszti azért mert nincs munka?
Én azért gondolnám, hogy nem mert hiába nincs munka, ugyanúgy folyik a betanítás szóval lenne helyettem más.
Legalábbis én így látom.
A felmondási idö a felmondástól kezdve a felmondásban/szerzödésben megszabott ideig tart, függetlenül attól, hogy van-e munka a munkahelyen vagy sem.
(Mellesleg nem ártana megnézni, mi áll az eredeti munkaszerzödésben a felmondási idöröl, ugyanis az, hogy helyetted be akarnak vaalkit tanítani, nem a te problémád, ha a szerzödésben pl. 3 hónap állt, akkor az az érvényes, nem pedig amit önkényesen a munkaadó kitalál)
Nem. Ilyen nincs.
Igen, létezik fél éves felmondási idő, de jó tudni, hogy amennyiben a munkavállaló munkaviszonyát felmondással szünteti meg, a munkáltató köteles a munkavállalót a felmondási idő felére a munkavégzés alól felmenteni. Tehát nem, hogy 6 hónapon túl is még dolgoznod kell, hanem 3 hónapnál többet nem vagy köteles dolgozni. Ha kekeckedik, akkor meg nyugodtan bírósághoz lehet fordulni. Teljesen világos szabályok vonatkoznak erre, feketén-fehéren le van írva, hogy mi mennyi.
Közös megegyezéssel persze megoldható, hogy több legyen a "felmondási idő", de a közös megegyezést nem vagy köteles elfogadni.
A felmondási időt semmi nem szakítja meg, és nem is tolja ki az idejét. Teljesen mindegy, hogy mi történik alatta, a meghatározott idő elteltével letelik, és véget is ér a munkaviszonyod.
Abban az esetben, ha a dolgozó mondja fel a munkaviszonyát, a felmondási idő felének megfelelő időtartamra sem köteles a munkáltató őt felmenteni a munkavégzés alól.
Ez csak akkor kötelező, ha a munkáltató mond fel a dolgozónak.
Én soha nem mennék bele ilyen hosszú felmondási időbe. Alapból csak 30 nap lenne Neked, ha nem írtad volna alá azt a szerződést, ami ilyen sok felmondási időt ír elő...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!