Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Szerintetek el fog küldeni a...

Szerintetek el fog küldeni a főnököm ha nem vállalom?

Figyelt kérdés
Próbaidőn vagyok meg, de meg vannak velem elegedve. Gyakorlaton is itt voltam ahol most dolgozok. 4oraba vagyok bejelentve, mivel suli mellett csinálom, igy tudok összpontosítani a sulira is. Viszont most előállt vele hogy mennék e 6órába mert neki 6órába kéne valaki. Mondtam hogy nem igauan mert mellette tanulok. Hat nem tetszett neki. Számitsak ra hogy nez valakit a helyemrr ha nem vallalom. Azt mondta azt hitte meggondolom magam es el vállalom a 6orat pedig mar az elejen es 4re akartam menni. Az a bajom hogy igyis ossze vissza oszt be. Nem tudom mennyire bírnám 6orat meg a sulit egysuerre. Szerintetrk mit csináljak. Vállaljam el? Vagy nezzek masik munkát ahol nek problema hogy 4oraba vagyok.
2020. szept. 23. 10:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
37%
#10: Na igen, csak megállapodtak az elején valamiben, amit szerintem ilyen formában nem lehet egyoldalúan módosítani. Itt nem arról van szó, hogy a kérdező szarul végezné a munkáját, hanem arról, hogy most más feltételt szab neki a főnöke, mint amit a szerződésben rögzítettek. Ha a kérdező már az elején közölte, hogy ő csak napi 4 órát tud vállalni, akkor a munkaadó előtt két lehetőség állt nyitva: vagy azt mondja, hogy ezzel a feltétellel alkalmazza őt, vagy azt, hogy neki 6 órás munkavállaló kell, és eleve fel sem veszi a kérdezőt. De ez így szerintem tisztességtelen, hiszen a próbaidős munkaszerződésben is ki kell kötni a munkavégzés feltételeit. Ha 4 órában állapodtak meg, akkor szerintem utólag nem lehet ezen variálni. Ez éppen olyan, mintha vennél egy autót, és megállapodtok a vételárban, megkötitek a szerződést, majd az eladó utólag elkezd módosítgatni, hogy így meg úgy. Jelen esetben a munkaadónak tudnia kellett, hogy mit vállal azzal, hogy a kérdező csak max. napi 4 órában tud dolgozni, és ha ez a helyzet a szerződés megkötésekor megfelelt neki, akkor szerintem később nem cseszhet ki a kérdezővel. De ez csak az én meglátásom, a magyar jogrendet és munkaadókat ismerve gyakorlatilag bármi lehetséges.
2020. szept. 23. 11:36
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
11: független a megállapodás attól, hogy próbaidő alatt milyen jogai vannak a feleknek.
2020. szept. 23. 11:38
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
11-es: Próbaidő alatt magyarázkodás nélkül el lehet küldeni, teljesen mindegy, hogy miben állapodtak meg.
2020. szept. 23. 11:42
 14/22 anonim ***** válasza:
66%
Szerintem el. És még az is lehet, hogy igazából senkit nem akar 6 órába felvenni, csak talált egy remek indokot, amivel elküldhet a próbaidő lejárta előtt (Mert ha jól dolgozol, akkor rossz munkavegzésre nem hivatkozhat.) És az utánad jövővel majd megint ugyanezt csinálja. Nem akar senkit hosszútávon ott tartani. Ha pedig valaki rábólint a hat órára, annál meg majd rá nem sokra hirtelen kitalálja, hogy megsincs vele megelégedve. Ki van ez találva.
2020. szept. 23. 11:45
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
14: nem kell indok a próbaidő alatt!
2020. szept. 23. 11:47
 16/22 anonim ***** válasza:
29%
15: Oké, de azért valamit mondani szokás a dolgozónak, hogy miért küldik el. Legalábbis velem még nem esett meg olyan, hogy csak azt mondták volna, hogy "Holnaptól ne gyere, ki vagy rúgva és kész, pá!".
2020. szept. 23. 11:55
 17/22 anonim ***** válasza:
75%

"Az indokolás nélküliség ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a munkáltató önkényesen (bosszúból vagy megtorlásból) megszüntetheti próbaidő alatt a munkaviszonyt, ez ugyanis a joggal való visszaélés tilalmába ütközne, arról nem is beszélve, hogy a rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye alól próbaidő alatt sem mentesül a munkáltató (BH1995. 608.)." [link]

"A próbaidőben a feleket már terhelik a munkaviszonyból származó kötelezettségek és megilletik az abból származó jogok. Így például, a munkavállaló próbaidő alatt is jogosult keresőképtelensége esetén betegszabadságra, és a munkáltató természetesen köteles munkabért fizetni, stb." [link]

Valóban bármelyik fél indoklás nélkül felmondhatja a szerződést, de mindkettőt kötik a jogi szabályok. Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy pl. a munkaadó nem változtathatja meg önkényesen mondjuk a munkaidőt. Legalábbis ha a munkaadó tisztességes, akkor nem csinál ilyet, és ezt nem használja fel ki nem mondott indokként a munkavállaló elküldéséhez.

2020. szept. 23. 12:07
 18/22 anonim ***** válasza:
47%
Igen, el fog kuldeni, ha talal valakit. A paromat azert rugtak ki, mert nem volt hajlando ezredszerre is bemenni dolgozni a szabadnapjan. Ez igy megy, vagy csicska vagy, vagy elkuldenek, ez az igazsag.
2020. szept. 23. 12:28
 19/22 anonim ***** válasza:
47%
Ne hagyd magadat,mond azt neki ennyi időd van csak, fiatal vagy és azt hiszi még tud irányítani és befolyásolni ez sok esetben fiataloknál igaz is, első a tanulás ne hogy később megbánd,tanulás mellett szerintem bőven elég a 4 óra is,később is rá érsz 8-10-12 órában dolgozni.
2020. szept. 23. 12:52
 20/22 anonim ***** válasza:
47%

17: Ha jól veszem ki, a kérdezőnek 2 hónap a próbaideje, és ebből hátravan még fél hónap. Az nem derül ki, hogy a főnök a hat órára váltást már most akarná, vagy pedig csak a próbaidő lejárta után. Mert ha utóbbi, akkor símán le tudja tagadni mások előtt, azt mondja, hogy azért küldi el, mert rosszul dolgozik, és slussz.

Az még már csak hab a tortán, ha esetleg úgy képzeli, hogy dolgozni majd hat órát dolgozik, de bejelentve továbbra is csak négyre lesz.

2020. szept. 23. 12:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!