Munkadó kötelezheti arra a dolgozókat, hogy elvégeztessék a COVID19 tesztet?
Sajnos nem találtam erre vonatkozó hivatalos információt, hátha valaki tudja.
A helyzet: Egy kolléga több napon át lázas betegen bejött dolgozni, a vezetőség ugyan tudta és látta is, mégsem küldték haza. Végül összeesett az izomgyengeségtől és a láztól, úgy szállították el. Végül ebből adódan a cégnél kitalálták, hogy első körben akik érintkeztek vele, azokat befizetik COVID tesztre, majd utána szépen sorban mindenkit leteszteltetnek. Végül a lázas betegről kiderült, hogy negatív lett a tesztje, de a cég mégis ragaszkodik a munkavállalók teszteltetéséhez garatváladékból.
Én már részt vettem egy garatteszten, számomra rendkívül szörnyű élmény volt, így ha nem muszáj (azaz nem vagyok gyanúsan beteg), akkor inkább kihagynám, éppen emiatt ahol kell maszkot hordok, folyamatosan kezet fertőlenítek, stb. Sokunk munkaköre egyébként olyan, hogy nyugodtan lehetne 100%-ban itthonról dolgozni, mégis júniustól ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenki visszatérjen az irodába, mert "milyen jó ha egy helyen van a csapat".
Tehát a kérdésem az lenne, hogy mondhatja-e a munkaadó, hogy "itt" és "ekkor" kell megjelenned COVID tesztre, vagy én nyugodtan mondhatom neki, hogy köszönöm nem, nincsenek tüneteim. Esetleg ha újabb lázas, beteg kollégát kell kerülgetni napokig, mert ők nem küldik haza, akkor a COVID teszt helyett mondhatom-e, hogy helyette 2 hétig otthonról fogok dolgozni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!