Mennyire gyakori/ritka, hogy akkor megy az ember szabadságra amikor szeretne, elengedi a főnök?
Párom munkahelyén iszonyatosan nehezen kap szabadnapot, általában 1-2 hónappal előre el kell kezdenie rágni a főnök fülét, üzletelni hogy cserébe mikor tudna túlórázni, stb. Így is gyakori hogy egyszerűen nem engedi el végül. És itt nem ilyen 2-3 hetes szabikról beszélek, mára pl. 1 napot szeretett volna kivenni, de nem kapta meg. Múlt hétre 2 napot vett ki, abból az elsőn felhívta a főnöke hogy másnap már muszáj lenne mennie.
Én eddig akárhol dolgoztam, relatíve lazán kezelték - van bent aznap valaki, aki tud ideiglenesen helyettesíteni? Ha van, akkor mehetsz szabira, ennyi. Mostani munkahelyemen is ránk bízta a főnök, hogy nyugodtan írjuk be magunknak a szabit adott napra, ha azt látjuk a közös táblázatban, hogy aznap nem én lennék bent egyedül, ennyi a kikötés. Úgyis mi tudjuk, hogy haladunk a melóval. A többi helyen se problémáztak. Szüleimnek, barátaimnak se igazán van ezzel problémája.
Emiatt és sok más okból is mondogattam már a páromnak, hogy váltson melóhelyet, de ő állítja hogy "mindenhol ez van".
Nekem nem olyan hatalmas a tapasztalatom, eddig 3-4 helyen dolgoztam. Tehát nem tudom felmérni - igaza lehet? Tényleg a munkahelyek túlnyomó többségén ennyire nehéz szabadnapot kapni? Én csak szerencsés voltam eddig? Vagy csak eltúlozza? Mekkora esély van rá, hogy tud találni olyan helyet ahol nem csinálnak ekkora problémát a szabadnapból?
Ti mit tapasztaltok?
(Ő kisvállalkozónál dolgozik, szakmája jellegéből adódóan más munkahely is hasonló kisvállalkozás lenne, ahol tudna dolgozni. Nem tudom, hogy ez számít-e...)
Én kis és nagy cégeknél is, ahol huzamosabb ideig voltam (tehát legalább fél év) azt tapasztaltam, hogy viszonylag rugalmasan állnak hozzá, van pár tabu alkalom egyes cégeknél, cégtípusoknál (pl. kereskedelemben a Black Friday, ahol termékek vannak, gyártás, ott a leltárok, az év végi zárás).
Természetesen olyan cégek is vannak, ahol ez rugalmatlan, de olyan helyen én nem dolgoztam, vagy nem voltam ott elég ideig, hogy ezt megtapasztaltam volna.
Nem ilyen "tabu alkalom", az év bármelyik napjára nehezen kap szabit. :(
Én eddig csak multinál, egyházi-, oktatási- és állami intézményben, munkahelyen dolgoztam, az ilyen kisvállalkozásoknál nem tudom, mi a megszokott.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Ez szektortól függ. Én turizmusban dolgoztam, itt is nagyon körülményes volt a szabadság, mert létszámhiány volt és mindenki a maximális időt dolgozta le, nem nagyon lehetett már túlóráztatni. Egy rokonunk orvos, ott még rosszabb a helyzet, a másik pedagógus, ott is, egyiknél sincs megoldva a helyettesítés azonnal, nagyon körülményes. Ellenben ismerős pl egy cipőboltban eladó, ott lehet kérni, egyezkedni bizonyos időszakokat kivéve (pl az említett Black Friday), a könyvelő rokonnak is, kivéve bizonyos kb 2-3 hetes periódusokat, mikor fontos határidők vannak.
Olyan, hogy tényleg BÁRMIKOR kérhetsz (és kapsz is), szerintem ritkább, bizonyos szektorokban meg teljesen kizárt.
Közepes méretű magyar cégnél dolgozom, ahonnan gyakorlatilag bármikor tudok szabadságra menni.
2 kivétel van: amikor tudjuk előre, hogy abban az időszakban nagy lesz a hajtás, de akkor is csak kérik a szabadság áthelyezését, nem köteleznek rá. A másik, hogy azonos pozícióból ne mindenki egyszerre menjen el, ez meg szerintem tök érthető.
Tobbnyire szeptemberben 2 hét amikor nem lehet, es decemberig ki kell venni mind.
Ezen kivul amikor csak akarsz mehetsz, de tobbnyire furcsan neznek ha 2 hetnel kevesebbet veszel ki.
Mindenki 32 naprol indul minimum, ugyhogy van honnan.
Jogellenes, amit csinál a főnök. Persze ha a párod nem kapna másutt munkát, akkor gyakorlatilag bármit meg lehet vele tenni, mert úgyse fog fölmondani.
Nálunk minden esetben kiadják a szabadságot, ha kérjük, még a 14 napos előre szólást se tartatják be. De el is mennének az emberek, ha megpróbálnának ezzel szórakozni.
Találna más munkát, van meghirdetve több is a közelben ugyanennyi vagy akár kicsit több fizetésért, de nem akar váltani mert fölösleges, úgyis mindenhol ugyanez van szerinte. :(
Tudjuk hogy joglellenes, de a főnököt nem érdekli túlzottan a munka törvénykönyve és a hasonló szamárságok...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!