Harom muszaknak mi az elonye a munkaltato szempontjabol?
Ez függ attól, mit gyártotok, milyen technológia, ill. mennyi a kereslet rá, ha már 3 műszakban üzemelnek a gépek.
Milyen tevékenység, milyen munka??
Mert a fix éjszakásat kevesebben válalnák el, mint a 3-műszakot
Illetve a fix éjszakás és a 2-műszakos dolgozók bére (azonos alapbér mellett is) különbözne a műszakpótlék miatt, ami széthúzáshoz és egyéb incidensekhet vezethet.
Ebből a szempontból is jobb, ha mindenki "forog" a műszakok között
Teljesíteni tudják az elvárt darabszámot. Általában heti lebontásban meg kell lennie x darabnak. 2 műszakban nem biztos, hogy megvalósítható lenne.
Nem fognak külön éjszakás műszakra plusz embereket felvenni, mert a munkaadónak ez külön költség (1 embernek a költsége havonta kb. 300.000 Ft.) Éjszakás műszaknál csak a pótlékok + rezsi stb. okoznak többlet költséget, ami ennek töredéke, mint ha új embereket vennének fel. Így költséghatékonyabb.
Munkavállaló szempontjából nem mindegy 2 műszakban havi nettó 110.000, vagy 3 műszakban havi nettó 150.000 Ft-os fizetés.
4-es ezért van éjszakai pótlék.
Minden vállalkozás alapja a profit és ennek minél hatékonyabb elérése és maximalizálása. A termelési volument a megrendelés diktálja, ha sok a megrendelés, akkor vagy több embert alkalmazol, vagy több gyartosort telepítesz. Mivel többnyire a humán munkaerő az olcsóbb, ezért ugyanolyan mennyiségű gépre több embert is alkalmaznak, így alakul ki a 2-3, akár 4 műszak.
Ahhoz, hogy ezeknek az embereknek megélhetése legyen, szükséges, hogy a szervezet megtartsa a termelő képességét és könnyebb egy folyamatos gyártást fenntartani, mint gyakran megállítani, majd elindítani. Ez pénzkieséssel járna, így jobb folyamatosan fenntartani a gyártást.
Ez tisztán a gazdasági oldala, az tény, hogy egészségügyi szempontból nagyon károsítja az embert, ez is az automatizáció és robotizacio egyik alapja. Aztán meglátjuk, hogy hosszú távon mi lett volna jobb, lehet pár évtized múlva szívesen dolgoznának az emberek műszakban, csak legyen munkájuk, de ez már messzire vezet.
En tudok tobb helyrol is, ahol fix ejszakas muszak van, volt munkahelyemen az ejszakasok szerettek, en is gondolkodtam, hogy a ket muszak helyett atmegyek oda, de vegul allando delelottbe mentem at, egy masik helyre ahova jelentkeztem, oda is fixen ejszakasokat kerestek, sokan voltunk interjun. Tobbnyire fiatalok, gondolom meg nem sokuknak van csaladja.
En elobb elvallalnam a fix ejszakat, mint a 3 muszakot, de ez csak en vagyok. Volt kollegaim kozul is sokan amikor nezegettek munkahelyeket, meseltek, hogy harom muszakos helyre nem mennek.
Azt ertem amit irtok, hogy folyamatos termeles, de nem az volt a kerdes, minek van ejszakas muszak, hanem hogy miert nem fix? :D Legalabbis az en tapasztalatom sok-sok kollega velemenye alapjan, hogy a fix muszakot jobban kedvelik. (A ket muszak annyira altalanos, hogy azon mar nem akad fenn senki, illetve allando delutanra valoban nehez lenne munkaerot talalni, szerintem az a legrosszabb idosav. De az ejszaka nem olyan rossz, mert amellett tudsz napkozben is fent lenni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!