Milyen szakmát válasszak?
Informatika szakközépben tanulok, de valahogy sohasem tudott lekötni ez a fajta szellemi munka.
Az iskolában beilleszkedni sem tudtam az elején normálisan és össze-vissza fókuszáltam a jelentéktelen tantárgyakra és kiderült, informatikából nincs meg az az elméleti hátterem, ami akár egy hálózati parancssor programozásához, akár egy Java program megírásához szükséges.
Mindig olyan szakmát akartam, amit sokat mutatnak a tévében, amivel sikeres lehetsz, amihez nagy felelősség jár és szellemileg nem megterhelő.
Mostmár késő lenne a váltás, az egyetemet meg ugyanígy a személyiségem takargatásával barátok, csajozás nélkül végigvinni azért a tudásért amiért kapsz valami noname munkát nagyon nem érné meg.
Na és mi lennék:
Biztonsági őr, DJ, pályabíró, futár, kőműves, hegesztő, újságíró, sportoló, buszsofőr, úszómester, gamer.
Na nézzük egyenként.
Biztonsági őr- Tanfolyam legalább 100 ezer Ft.
DJ- Tanfolyam csak Pesten van, nem olcsó, és kell hozzá felszerelés.
Futár- 3 éves iskola kell hozzá, ami így 19 évesen szégyen lenne.
Kőműves- Ehhez is 3 éves iskola
Hegesztő- Ehhez is
Újságíró- Egy tanfolyam kell hozzá, csak sokba kerül
Sportoló- Tehetség és egészség kell hozzá (Több, mint fél éve sérült vagyok és még sokáig az is leszek)
Pályabíró- Erről az a gondolatom, egy alkalmi munka, amely nem keres sokat csak hétvégén motorsport rendezvényeken dolgozik.
Buszsofőr- 21 év alatti vagyok.
Úszómester- erről nem sok mindent tudok, de testnevelés elmélet biztos, hogy kell hozzá.
Gamer- Túl későn kezdtem.
Azt gondolom újságíró akarok lenni F1-es témákban és később utazó riporter a Formula 1-ben.
Hogyan tudom ezt megvalósítani?
Milyen újságokhoz mehetek el újságírónak tapasztalatot szerezni?
Hogy is néz ki ez az újságírói munka, mit kell róla tudni?

19 évesen szégyen egy 3 éves képzésbe belevágni???
Mivan?
Meg vagy huzatva?
Mit akarnál?
Amúgy meg a futárkodáshoz mi a franc tart 3 évig? Egyáltalán ilyenről nem hallottam még hogy "futár képzés".
A futárnak van egy valamilyen (jellemzően B) kategóriás jogsija, oszt' csókolom.
De egy netpincéres futárnak még az se, csak egy biciklije...
Szóval nem tudom miről beszélsz. Egy jogsit mennyi letenni? 200 ezer kb? Jó, ehhez szükséges az is hogy ne legyél világ balf###a, és ne 5X kelljen minden vizsgát megcsinálni felárért.
200 ezret meg egy nyáron is össze lehet szedni diákmelóval, és még csak nem is kell júniustól augusztus legvégéig folyton gürizni.
750 nettó órabérrel és 8 órás munkanappal számolva elég ha két hónapon keresztül dolgozol havonta 16 napot. Az azért nem belehalós.
Plusz anyudék csak tudnak hozzácsapni legalább 30 ezret. Azért az nem a világvége, és egy jogsihoz ennyit ők is adhatnak.
Túllendülve ezen a futárkodós dolgon, az összes többi szakképzés se hinném hogy 3 éves.
Múlt héten nézegettem kíváncsiságból OKJ-kat. Vegyésztechnikus képzés 2 év.
Szóval nem hinném hogy a kőművest 3 évig képzik...
3 év az orvosi kivételével már alapszaknak (bA vagy BSc) diplomához is elég...
Bár olyan szintű nulla effort mellett, ahogy te elképzeled a sikert az egyetemet inkább hagyjuk.
Feleslegesen ne tartozzál állambácsinak 2-3 félévnyi tandíjjal.
Hát most mit tanácsoljunk neked?
Menjél a legközelebbi gyárba betanított melósnak.
A legösszetettebb, legfelelősségteljesebb gyári melósokat is max egy délután alatt kiképzik.
A többséget meg csak odaállítják egy raklap mellé hogy "Tessék, lehet pakolni".
Az újságíróság amúgy nem annyiból áll, hogy téged érdekel egy téma, és szívesen olvasgatsz meg kommentelsz róla.
És végképp nem nulla energia beletevéses meló.
Amúgy amennyire rálátok, úgy fest hogy tökös kiállás, és ismeretségek révén lehet benne érvényesülni.
Nem annyi a dolgod tehát hogy írsz egy CV-t és feladod postán.

Ja, csak most látom hogy a kérdezőnk írt rám privátban.
Na akkor itt is válaszolok:
Mit tudok rosszul? :D
2016-2017 között egy egész éven át diákmelóztam napi 4-5 napot egyazon diákszövetkezetnél. Idővel átszoktam egy másikhoz (először a Márton Áron iskolaszövetkezetnél, aztán a MÜISZ iskolaszövetkezetnél).
A max amit kerestem egy hónap alatt az 110 ezer volt, és a GLS Alsónémedin lévő telephelyére mentem éjszakázni ha jól emlékszem 900 ft/h nettóért.
2017-ben lejöttem Szegedre, itt a Fürge diáknál és a Meló diáknál dolgoztam sokat.
Semmi "heti max 2 nap" nem szerepelt sehol se, sőt! Néhány melónál KIKÖTÉS volt hogy 2-nél több napot kell vállalni. Pl telekomnál telefonos munka, meg a kórházi kaja kiszállításnál is asszem min. 3 napot kértek. Szóval ne okoskodj ha fogalmad sincs a témában.
Köszipuszi
Egy "barátod"
Tudod mit érzek rajtad kérdező?
Görcsösen keresed a módját, hogyan panaszkjodhatsz a szar csúnya világra, és hogyan tudnád az összes befektetett energiát igénylő megoldást elpattintani magadtól.
Akkor is ha csak karnyújtásnyira lenne, és nem igényelne emberfeletti erőt és kitartást.
Most komolyan, ha te magad elhiszed ezt a hülye "érvedet", hogy csak két napot mehetnél diákmelózni...
Hát bocs, de téged nagyon csúnya jövő vár. És leginkább rajtad fog múlni.

Visszanéztem a levelezéseimet a diákszövetkezettel még 2016-ból.
Korrigálok: 800 ft/h nettó volt.
800 x 8 = 6400 (néha 9-10 óra is volt, de ne bonyolítsuk)
110 000 : 6400 = 18
Tehát 18 munkanapot mentem.
Visszanézve tök lazán toltam azt a hónapot, meg a többit is.
Jó, mondjuk volt hogy vizsgára készültem, úgyhogy megértem hogy nem 22-24 napot mentem.
De mehettem volna annyit is.
Akkor már a 140 000-et is elérhettem volna...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!