Melyik munkát választanátok és miért? Konyhai kisegítő. Szobatakarító. Raktári munkás. Betanított pizzaszakács. Valakinek van ezen munkákban tapasztalata?
Az igazat megvallva egyiket sem :) Van egy rokonom, aki a végzettségével simán lehetne titkárnő, irodai asszisztens, recepciós, irodai adminisztrátor, stb. amikkel ugyan nem keresné halálra magát, de mégsem másnak a ganéját kéne takarítani vagy a mocskos zsíros edényeket mosogatni. Ennek ellenére egyfolytában takarítói állásokat pályát, egyik helyről megy a másikra majd panaszkodik, hogy milyen rossz mennyit kell dolgoznia és milyen keveset keres. Na de hát a társadalom alján nem értem mit vár.
Szóval amiket felsoroltál egy kaptafára mennek. Ha már mindenképp választani kell, akkor én egy olyan országban lennék szobalány ahol mindig kellemes idő van pl. a Kanári szigeteken és munka után mennék megmártózni az óceánban/tengerben.
Itthon egyiket sem csinálnám, mivel a semmiért kidolgozod a beled. Ha itthon kell választani akkor pizzafutár, legalább az eljutás érdekes.
Az meg hogy kinek mi az unalmas relatív. A konyha se olyan pörgős :) Egyszer voltam konyhalátogatáson egy étteremben,
Konyhai kisegito-
A helytol es a kollegaktol fugg. Van ahol kb rabszolgakent kezelik az embert es le nezik a szakacsok. Van ahol jo a csapat, ott jobb a hangulat is, de kb szamits ra, hogy minden takaritast veled csinaltatnak meg.
Szobatakarito-
A nagy hotellancok rabszolgakent bannak az emberrel, legtobb helyen elvaras a 16-18 szoba kitakaritasa napi szinten, ami dupla agyat jelent, furdoszobat stb.
A kisebb hotelek, mondjuk max 40 szoba, ott azert baratibb a hangulat, mert sokkal kisebb a csapat is, szoval jobban egymasra vagytok utalva, nem ugy mint egy 200 szobas hotelben.
Szerintem ami a legjobb, az a vendeghaz max 12-15 szobaval, eleve a szinvonal se olyan magas, nem varnak el annyit, mint egy 5csillagos hotelben, ahol ha egy pici potty van az agynemun mar cserelheted is le, es gyakran elhasznalsz 5-6 huzatot, mert a mosoda meg szarul tisztit.
Amugy a szemelyisegedtol fugg, ha igenyled a beszelgetest munka kozben akkor inkabb konyha, vagy raktar, ha inkabb elvagy magadban, akkor takaritas.
Ezek közül a betanított pizzaszakács talán a legértelmesebb.
Konyhai kisegítőként egész nap a xart vakarhatod a zsíros tepsikről stb. és vagy szétázol vagy belerohadsz a gumikesztyűbe. Ennél még a takarítás is jobb!
Szobatakarítóként az egész napod rohanás lesz, meg hajlongás - egész tested rámegy és hulla fáradt leszel.
Raktári munkásként megemeled magad és sérvet kapsz - kemény fizikai meló. Ismerek olyat, aki műtétre vár, mert belerokkant a raktári melóba. Nem ajánlom!
Pizzaszakácsként lehet szerintem a legtöbb lehetőséged később is és talán keresetileg sem rossz, bár az is monoton és készülj fel a napi 12 óra állómunkára is. De legalább az általad felsoroltak közül ez áll a legmagasabb szinten a szakmai hierarchiában és önéletrajzban is jobban mutat a többinél.
Külföldön voltam raktári munkás, erről az egyről tudok vélekedni.
Szerettem (más munkához képest). Sok féle dolgot kellett csinálni- csomagolás, kibontás, selejtezés, szerelés, „anyagbeszerzés”, minőségellenőrzés, tesztelés, munkák elosztása, vignettálás, elszámolás, takarítás stb...
Tehát nem volt unalmas, a csapat is jó volt, kivéve a magyar munkatársakat (henyéltek, meg állandóan panaszkodtak). Volt amit egyedül, volt amit csapatban kellett intézni. Rendelés és szállítástól függően volt az, hogy mennyire kellett sietni a munkával. Többnyire nem kellett, hacsak nem kaptunk vissza selejtet, vagy ha idő közben nem módosították a megrendelést.
A munkakörnyezet jó volt, minden biztonsági felszerelést és munkaeszközt biztosították, a szüneteket nem nyúlták le. 40 perces ebédszünet, kávé, tea, tej, beépített konyha (hűtő, mikrók, vízforraló, evőeszközök, mosogató, külön étkező) rendelkezésre állt. Akkor mentél ki a mosdóba, amikor akartál. Ja, és nem volt túlóra, ha még akartad is volna.
Felelősség viszont volt a válladon rendesen. Egyébként azok akik nem henyéltek, hanem dolgoztak rendesen, azok több elnézésben részesültek, pl nem ugatták le a fejedet, ha a busz miatt késtél. Meg azért se, ha ráhúztál 5 percet a szünetedre.
Már csak ha a fele teljesülne ezeknek Magyarországon...
Én a szobatakarítót vagy a raktárost ajánlanám.
Előbbit ugyan sokan lenézik, de én például nagyon szerettem, az igaz, hogy fárasztó, de ha jó vagy, tisztelettel bánnak veled (a vendégek biztos, a főnökök is-is). Borravalós szakma ráadásul, ha jó helyet fogsz ki, és a takarításban igenis van valami felemelő, amiért érdemes csinálni. Az nem igaz, hogy a kisebb hotel jobb, ha rám hallgatsz, minél nagyobbat válassz, mert a kis helyeken nektek kell csinálni a mosodázást is, amitől mentsen meg a jóisten még szobatakarítás után. (Pfejj, azt de utáltam.) Ráadásul ne feledd, hogy női munkahely, ha csak pár kollégád van, jobban megszívod a rivalizálós hülye p.cs.ák miatt, mintha nagy helyen dolgozol, ahol baromira senkit nem érdekel, mit csinálsz, mindenki foglalkozik a saját dolgával. Én inkább 5 csillagos hotelt javaslok amúgy a borravaló miatt, több a meló egy szobában, az igaz, de összességében meg kevesebb szoba.
Konyhai kisegítő egyszer voltam pár napot, hát az nagyon gány, már bocsánat, én 5 év szobalánykodás után majdnem elhánytam magam, pedig az már valami. Zsíros, mocskos minden, a munkámat még soha nem éreztem ennyire értelmetlennek, plusz még a vendéggel se találkozol. Én tuti nem választanám, talán csak ha a híd alja lenne a másik opció.
A betanított szakácsot azért nem választanám, mert olyan 99%, hogy befognak mosogatni meg takarítani, szóval ott is jut bőven a sz.rabbik része a dolgoknak.
Pizza szakács egyértelműen.
Esetleg még raktári munkás, de ez nagyban függ attól, mit is kell ott pontosan csinálni. Ha nehéz fizikai munka, akkor nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!