Hogyan kezeljem az új munkahelyemen a gőgös tanárokat?
Miért, abban szerinted mennyi az igazság, hogy nem tanult gyakorlati dolgokat? Vajon az összes többi nyelvszakos tanár akkor hogyan tud tanítani?
Én ebből a meséből egy szó nem sok, annyit nem hiszek. el.
Az orosz ráadásul kimondottan felkapott nyelv lett egy ideje, lányom barátnője hónapikog keresett normális magántanárt.
Aki nem végzett nyelvszakot, az nem tudja, de így van: az egyetem nem meghosszabbított nyelvtanfolyam. Ott a nyelvszakon nem gyakorlatias szókincset tanítanak. Nyelvészt és irodalomtörténészt képeznek egy adott nyelvből, legalábbis 1986 és 1991 között még így volt.
A másik vélekedésre annyit tudok mondani, hogy normális helyen normális emberek tényleg így viselkednek, de az általam Lászlóként és Dénesként megnevezett két jómadár nem így viselkedik, hogy miért, azt én sem tudom, nem látok bele a fejükbe, de nem is nagyon vágyom rá, hogy belelássak. A Lászlóként megnevezett jómadár pedig valóban odajött, hogy folyik ki már a sok szemét a folyosói szemetesből, vigyem ki az udvari nagy szemetesbe. Soha egyetlen másik tanárnak nem jutott ilyesmi eszébe, csak ennek az egynek. Soha egyik sem kérte ki a tegezést, csak ez az egy díszpinty meg a barátja, aki egyébként tart Lászlótól, nem mer vitába szállni vele, úgy látom. Nem tudom, mi mozgatja ezt a Lászlót, de nagyon sok borsot fog még törni az orrom alá, sok baj lesz még vele, ezt már most érzem. Vajon a gyerekekkel is ilyen? Amelyik nem szimpatikus neki, azzal szemétkedik? Mert amit velem csinál, az nettó szemétkedés, aljaskodás.
Látszik, hogy aki nem volt nyelvszakos, fogalma sincs a hazai nyelvszakos tanárképzésről. Itt nem szókincset fejlesztenek. Olyan már egyetemen nincs. A gyakorlatias nyelvtudása minden embernek annyi az egyetem végén, mint amennyivel bement az egyetemre.
Ilyen tantárgyaink voltak:
A Szovjetunió története (országismeret)
Az orosz kultúra története
Orosz nyelvtörténet I. (Ószláv nyelvészet)
Orosz nyelvtörténet II.
A középkori orosz irodalom
Az orosz irodalom fejlődése a XVII-XVIII. században
A XIX. századi orosz regény
Irányzatok és eszmék a XX. századi orosz irodalomban
Leíró orosz nyelvtan: fonetika és morfológia
Leíró orosz nyelvtan: szintaxis
Mondom: csupa-csupa nyelvészet és irodalomtörténet. De ugyanez megy minden más nyelvszakon is: német, angol, francia szakon is. A mi diplománk ugyanis bölcsészdiploma (filológusdiploma, ami azt jelenti, hogy nyelvészeti és irodalmi ismeretek tudói vagyunk), nem tolmácsdiploma. Lengyel szakon ugyanez ment, csak ott még kevesebb nyelvi alappal indultunk.
A gyakorlatias szókincs elsajátításáról minden nyelvtanár saját maga gondoskodik. A tanítás kényszeríti rá a nyelvtanárokat a szókincsük bővítésére ilyen-olyan témákban. Én azonban soha nem tanítottam egyik nyelvszakomat sem. Mikor 1991-ben végeztem, orosztanárra nem volt szükség, közvetlenül a rendszerváltás után voltunk, éppen akkor jött a nyugati nyelvek nagy felívelő korszaka.
Ne haragudj, de egy tutyimutyi hülye vagy, ha nem kamuzol.
Nem igaz, hogy nem fejlesztenek szókincset (jó vicc, azzal leszel tanár, amivel bekerültél 18 évesen, igaz?) Már azzal bővül, hogy olvasol, tanulsz, vizsgázol az adott nyelven évekig. Érdekes, rajtad kívül a többi nyelvtanárnak van praktikus, használható tudása. Annak is, aki kb akkor végzett, amikor te.
91 óta tudod, hogy semmit nem tudsz kezdeni a diplomáddal, és eszedbe nem jutott tanulni valamit. Két orosz szakosból lett könyvelő van az ismeretségi körömben, pl. Meg több olyan, aki németre, angolra váltott, utóbbiak nálad idősebbek.
(Amúgy zárójelben jegyzem meg, hogy beszéltem lengyelekkel, akik magyar filológiát tanulnak, és abszolút felsőfokú szinten voltak. Olyan nyelvtannal, amit a facebookos kommentelők is megirigyelnének. Nyilván eh volt 4 éve... szóval mindeby mit tanultál 2% éve. Gyakorlat nélkül az már semmi.)
Szóval hagyd ezt a dolgot, a múltat. Ha érdekel a szakma, akkor van lehetőséged, át tudod képezni magadat matek szakossá akár. De ezt biztosan jobban tudják az ottaniak, vagy épp jómagad.
Ez a portásság egy vicc szint jelenleg 🤔
Kedves kérdező!
Mivel bunkók voltak, add vissza nekik, amit jár. Nem tudnak kirúgatni, térj észhez, tanárok. Akkor sem, ha folyamatosan bunkó vagy velük diákok előtt, és elkezdenek hisztizni. Mert ebből a Lajosból (tököd olajos)-ból kinézem.
Nah, szóval, holnaptól tegezd őket. Ha gőzölög a fejük, csak mosolyogj vissza rájuk, és várd meg míg bemennek az iskolába.
Szia Lajcsi, szia Dönci! pl.
Hajrás, ne légy gyáva. Nem tudnak ártani neked, max hisztizni fognak, de annak se dőlj be, mert te empatikus vagy, nem mint ők. Légy kemény lelkileg és bírd ki az undok tekintetüket, amit innentől mindig megkapsz tőlük.
Más munkáját meg pláne ne csináld meg. Mondd meg nekik, hogy jelenleg aktívan dolgozol, így bár szeretnél segíteni, NEM fogsz.
Ne légy segítő szindrómás, kérdező!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!