Ha újságírói egyetemi diplomával rendelkező újságíró lennél, és a szerkesztőd, aki elbírálja-szerkeszti a cikkeidet, érettségivel rendelkező ember lenne, te mit szólnál hozzá?
Figyelt kérdés
Érettségije van, idegen nyelveket nem beszél, újságírást nem tanult.
De neki kell átküldened az anyagaidat, ő belenyúlhat, húzhat, átírathat, vagyis ő szerkeszt, és ilyen értelemben feljebbvalód.
2019. aug. 24. 14:57
11/12 anonim válasza:
A mai újságírók 80%-a nem tud rendesen írni. Szerkesztő vagyok (lapnál is), 12 éves gyerek szintjén megírt cikkeket kapok, nemcsak a helyesírás, de a fogalmazás is sírnivaló, nekem kell belőlük normális magyar nyelvű, elolvasható szintű cikkeket csinálnom. Van, aki egyszerűen kikopiz egy cikket a webről, és elküldi, annyira h_lye, hogy azt hiszi, nem lehet rájönni. Az ilyen hibákért mind a szerkesztőt büntetik meg, amikor kiderül. Naná, hogy kijavítja a hibákat. (Olyan is van, amikor a szerkesztőt a politikai kapcsolatai miatt teszik oda, és csak azért javít bele a nála jobb írásába, hogy a politikai kapcsolati előnyét éreztesse vele - ez is valóság.) De tény, hogy az újságíró nincs abban a pozícióban, hogy letilthassa a szerkesztést vagy a korrektúrázást. Cikkíróval Dunát lehet rekeszteni, egy repül, jön helyette tíz...
12/12 anonim válasza:
Azért én ezt így nem merném megítélni, ismerni kellene a körülményeket és az embert. Az mindenesetre tény, hogy valaki tud valamit nagyon jól csinálni akkor is, ha nincs róla papírja, és valaki több diplomával is lehet mélysötét. Az egyetemeken az én tapasztalatom szerint ritka, hogy a való életben és a gyakorlatban is jól használható valódi tudást lehessen szerezni. Általában steril elméleti képzések vannak, aminek az élethez semmi köze. De hogy konkrétan az újságírók esetében mi a helyzet, azt természetesen nem tudom, hogy nálatok konkrétan mennyire hiányzik az a papír ahhoz, hogy valaki egyébként jól tudja csinálni. A magam részéről mindenesetre az újságírást inkább kreatív vonalnak gondolom, ahol az egyéni képesség és a tehetség többet nyom a latban mint az oktatás. Ha valakinek nincs tehetsége az íráshoz, nem tudom ez menyire tanulható. Lényeg a lényeg, oda akarok kilyukadni, hogy ha ez az említett ember már akkor is ebben a szerkesztői székben ült, mikor te még a padot koptattad az egyetemen, ő a gyakorlatban sajátította el a szakmát, és esetleg évtizedes tapasztalata van, hát akkor ez a diploma megléte/nem léte számomra egy telejsen irreleváns körülmény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!