Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogyan rázzam le a kollégám,...

Hogyan rázzam le a kollégám, ha esetleg írogatna a szabadsága alatt?

Figyelt kérdés

Jóba lettem egy kollégámmal, akiről kiderült, hogy egy energiavámpír. Folyton a többieket szidja vagy a hobbijáról beszél. Lehetetlen témát váltani, totál fárasztó. Aztán kb 1 hónapja elkezdett utasítgatni, ezt nem hagytam és azóta csak a munkahelyen beszélünk.

A csokimat folyton le akarja nyúlni, akarja nyúlni, szó szerint kinézi a számból, mióta egyszer megkínáltam. Bezzeg ő sose kínált meg, nyugodtan megette a szendvicsét, mikor tudta jól, hogy éhes vagyok.

Most végre szabafságra ment, és mikor indultunk haza, mondta majd ír. Én erre semmit nem reagáltam, mert egyáltalán nem akarom, hogy megint totál leszívjon. Hogyan rázzam le, ha írna? Egyszerűen ne válaszoljak tudván, hogy szeptembertől úgyis folytatom a tanulmányaim és sose látom többé?

2019. júl. 24. 11:55
 1/9 anonim ***** válasza:
76%

1. Meg kell neki mondani, hogy Juci/Bélus te energiavámpír vagy, nem akarok veled többet kolléga viszonynál. Ha megsértődik és nem áll veled szóba, az neked áldás lesz.

2. Ha megcsinálod az utasításait, jó nagy marha vagy.

3. Nem kell kínálgatni senkit, és elfogadni semmit, probléma megoldva.

4. Tiltsd le.

2019. júl. 24. 12:03
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem válaszolsz és kész. BE lehet állítani messengerben, hogy hagyja az üzenteit figyelmen kívül, valszeg más program is tud ilyet.
2019. júl. 24. 12:03
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Itt az ideje hogy a sarkadra állj, és most kivételesen átmenj bunkóba.
2019. júl. 24. 12:07
 4/9 A kérdező kommentje:

1-es nem csináltam meg az utasításait.

Lehet, hiba volt kínálgatni, de más is szokott hozni ezt-azt és körbe szokta kínálni, én is viszonozni akartam. De ebből is tanultam, többet nem kínálgatok, ha ő is ott van.

2019. júl. 24. 12:07
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne válaszolj és kész

Ha nagyon nyomul akkor meg kell mondani, hogy bocs de nem érek rá erre. traktálj mást a hülyeségeiddel

2019. júl. 24. 12:22
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Én most elsőre akartam írni valamit, de elolvastam az utolsó mondatodat és rájöttem, felesleges. Mégis leírom, hátha a jövőben hazsnos lesz.

Mivel ezt az emberkét soha nem látod, egyszerűen ne válaszolj neki.

A jövőben;

A legtöbb energiavámpírnak sajnos nincs finomabb lerázási módszere. Ugyanis ők nem érzik, hogy feszegetik a határokat vagy már át is lépték azokat.

Ők a viselkedésüket természetesnek gondolják, úgy érzik, a közte és a leszívott fél közötti kapcsolatban a pozitív érzések nem csupán egyoldalúak, úgy érzik a másik fél is mély érzéseket táplál irántuk és úgy érzik, ez egy mély barátság.

Ezért, ha látják, hogy FB cseten olvastad, de nem reagáltál, arra azt gondolják, nem vagy udvarias, később átmehet egyfajtaa ggódásba, hogy vajon történt e valami, ami miatt nem reagáltál, haragszol e. De ilyenek, hogy esetleg egy jel Tőled, hogy kicsit álljon le vagy esetleg Veled van valami gond (rossz kedv, baleset, stb) eszükbe se jutnak.

Én azt tapasztaltam, hogy nincs arra megoldás, hogy ebből újra egy kedves baráti viszony legyen.

Amit ilyenkor tehetsz, hogy leülsz vele és elmagyarázod, hogy pontosan mik azok, amik miatt betelt a pohár és milyen hatással van ez rád.

---

Példa;

"Múlt héten betegszabadságon voltam. Nem éreztem jól magam, de ezt nem tudhattad így írtál sms-t. Én válaszoltam, hogy 39 fokos lázam van. Arra gondoltam, megérted, hogy nem tudok csevegni, fogadni az üzeneteket, mégis felhívtál utána és óránként két üzentet kaptam Tőled."

"Tegnap egy fontos munkán végeztem és nagyon kellemetlen volt, hogy, bár szóltam, nem érek rá, beültél mellém, bámultál engem és 2 percenként kérdeztél valamit."

"Szerintem az édességek megosztása mehetne úgy, hogy, ha én adok, Te legközelebb adsz. Te is eszel csokoládét és, amit eleszel előlem, nekem annyival kevesebb jut" (Nálam anno pl ezzel sok gondok voltak, mert pl péksütit ettem tízóraira és tök rosszul esett, hogy valaki kunyerált belőle, úgy, hogy neki ott volt a gyümi, szendvics, stb., én meg igazából csak azt ettem.)

---

Arra számíts, hogy nem foigadja ezt jól és valahogy mindig megpróbál hibásnak beállítani "Miért csak célozgattál, miért nem mondtad ki kerek perce?" , "Túl gyorsan tépted le a ragtapaszt", stb.

Illetve, hogy nagyon nehéz lesz neki is kihátrálnia az egészből, ezért a kezdetekben nem szabad túl közvetlennek lenned vele, mert könnyen, anélkül, hogy észrevenné máris elkezdi újra csinálni azt, amiért szóltál neki.

Ami fontos, hogy azért adj neki visszajelzést valamilyen formában, hogy jó úton jár, csak azért tartsd a 3 lépés távolságot.

2019. júl. 24. 13:04
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Ja azt elfelejtettem hozzátenni; bár sok energiavámpír a szembesítés után rögtön nem látja, hogy az volt és hónapokkal rá se látja, így a határokat se képes belőni, hogy meddig érhet el, de pl fél év vagy 1 év után már képes érzékelni, hogy pontosan milyen is volt a modora és pontosan mit is múvelt és miért volt ez rossz és egészsegesbben tud közeledni (bár sajnos vannak esetek, ahol ez nem így van).
2019. júl. 24. 13:08
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is van ilyen kolléganőm és azt gondolom, hogy sikerült meghúznom a határokat. Eleve távolságtartó vagyok vele, hiába próbál folyton velem beszélgetni, nem vagyok hajlandó több időt szánni rá, mint bármelyik random kollégára. Nem azt mondom, hogy elfordítom a fejem, ha hozzám szól, de:

-Ha elkezdi lökni a sódert, akkor belemerülök a munkába és szólok, hogy "ne haragudj, de most nem tudok figyelni, nagyon kell koncentrálnom".

-Ha másokat kezd el szidni (pláne olyanokat, akikkel én jóban vagyok, mert erre különösen hajlamos), akkor finoman jelzem, hogy nem értek vele egyet, én másképp látom a dolgokat, mint ő.

-Szívességeket szokott kérni, ha nem túl megterhelő, akkor azt megteszem neki, de csak azért, mert úgy érzem, hogy ezzel tudok rá hatni, másoknak (nem magamnak) előnyöket szerezni ezáltal. Magyarán érdekből teszem.

2019. júl. 24. 14:39
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat ment a zöld mindenkinek :)
2019. júl. 24. 21:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!