Ongyogyitasba kezdtem, segitenel?
sajnos semmit se érrtek belőle.
összefoglalnád 5 lényegi mondattal?
(pedig edzett vagyok)
Én férfi vagyok, nagyon hasonló problémákkal.
Voltam vele két évet pszichológusnál és mára már nagyon sokat javult a helyzet. Ez alapvetően perfekcionizmus, egy elvárás magad felé, hogy neked mindig mindenhol tökéleteset kell nyújtani, én például az egyetemen minden tárgyból ötös akartam lenni sokáig, és teljesen letörtem, ha csak négyes lett, pedig a fél évfolyam megbukott.
A megoldás pedig az elfogadás. Nem vagy tökéletes, ahogy a többi ember sem. Minden embernek (neked is) vannak jó és rossz tulajdonságai, vannak szerethető és idegesíthető szokásai, van népszerű és népszerűtlen oldala. Meg kell tanulnod elfogadnod egyrészt magad, másrészt a többi embert.
Én például nagyon kritikus voltam mindenkivel, rengeteg minden idegesitett mindenkiben (x lusta, y sokat iszik, z hadar, xy sose ér rá stb.), és először azt kellett megtanulnom, hogy el tudjam fogadni mások tökéletlenségét. Aztán ha ez megvolt, a magam tökéletlenségét már sokkal könnyebb volt elfogadni.
Illetve a keleti vallási irányzatok (taoizmus, buddhizmus) illetve egyes filozófiai irányzatok (sztoicizmus) is nagyon sokat segítettek, mert többé kevésbé mind az elfogadásáról szólnak. Az élet kétpólósú, teljesen rendben van, hogy olykor magabiztos vagy, olykor pedig félsz, mindenki így van ezzel. Olykor sikerül valami, olykor nem.
Van is egy mondás, hogy a bátorság nem a félelem hiánya, hanem épp ellenkezőleg, valamit úgy megtenni, hogy előtte/közben félsz. Aki sose fél semmitől, értelemszerűen nem is lehet bátor, mert nincs mit legyőznie. Teljesen rendben van, ha sokszor félsz, hisz csak így tudsz bátor lenni. Olykor bátor leszel majd, olykor pedig nem.
U.I.: Régen ezt az üzenetet háromszor végigolvastam volna mielőtt elküldöm, most pedig egyszer sem, remélem azért így is érthető lett. ;)
#4 okos dolgot írt.
Ahogy a mondás is tartja, az igazság szabaddá tett.
Nyugodtan elmondhatod a rokonságnak és a barátaidnak is, hogy mikor nagyon izgulsz rádtör a hányinger és időnként hánysz is. Nincs ebben az égvilágon semmi szégyellnivaló. Szerintem ez sokkal enyhébb probléma, mint például az anorexia, a bulémia, az agrofóbia, a pánikbetegség, a vagdosás, a depresszió stb.
Egészen biztos vagyok benne, hogy a családod és a rokonságod minimum 90%a simán elsőre el fogja tudni fogadni ezt.
Ne titkolózz, nincs mit szégyellned!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!