Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Hogy juthat ilyen sorsra egy...

Hogy juthat ilyen sorsra egy ember?

Figyelt kérdés
Ma munkában voltam, amikor az utcán megszólított egy 60 körüli férfi. Rendesnek nézett ki és megerősítette, hogy nem alkoholra, de kéne neki kis pénz narancsra vagy almára. Mondom egye fene, segítek, mert jó fejnek tűnt. Bementem vele a REÁLba, vettem neki 1 kg narancsot. Azt mondta a szüleinek lenne, mert szegények, betegesek, öregek és ő gondozza őket. Elmesélte, hogy van 3 szakmája, anno Budapesten úszómesterként is dolgozott híres fürdőkben, meg más munkái is voltak, falta a nőket. Most meg egy vidéki községben tengeti napjait, dolgozni nem tud, mert senki sem ápolná a szüleit, így segélyen él egy kb. 3000-es községben. Elgondolkodtam, hogy hiába falta az életet fiatalon, most ide jutott. Ez szomorú. Ti is ismertek ilyeneket?
2017. jan. 26. 21:10
 1/8 anonim ***** válasza:
62%
Igen, én is hallottam hasonló sorsokról. A legszomorúbb az egészben, hogy az ország vezetőinek nagyrésze meg dúskál a javakban, álszent módon osztják az észt, a vagyonuk eredetével nem tudnak elszámolni, de luxuskategóriás életet élnek ezek a vérszívók. Az ilyen sorsú embereket annyira se sza..ják le, mint egy kóbor kutyát. Szóval, ha valóban rendes, hozzáértő emberek vezetnék az országot és helyesen csinálnák a redisztribúciót, akkor legalább egy minimum szállás és alapétkezés jutna az ilyen embereknek, legalább addig, míg talpra nem állnak.
2017. jan. 26. 21:20
 2/8 anonim ***** válasza:
57%

Egyetértek az elsővel. Ha valakinek ápolásra szorulnak a szülei és nem gazdag, két választása van. Vagy nem törődik a szülőkkel, sorsukra hagyja őket, vagy ott hagyja a munkahelyét és a szülőket gondozza. Ha szerencséje van, akkor az Önkormányzat ad segítséget napi/heti 1-2 órára.

A Szoc Otthon is drága, nehezen is lehet bejutni. De a legtöbb öreg nem akarja otthagyni az otthonát, a megszokott tárgyait sem. Tudok olyan néniről, akit beerőltettek egy otthonba, rosszul érezte magát a sok idegen közt, és fél év után meghalt, minden látható ok nélkül. Egyszerűen nem akart élni.

2017. jan. 26. 21:26
 3/8 A kérdező kommentje:
Undorító, milyen állapotok vannak ebben a nyomorult országban. Egyeseknek csak születni volt nehéz, más becsületes polgárok meg szívnak, mint a torkosborz. Az állam kötelezi a szülöttet, hogy gondoskodjon a szüleiről. Így vagy úgy. A szoc otthon iszonyú, vagy 120 ezernél kezdődik alaphangon/fő. Most egy 22 ezres segélyből ez az ember hogyan rakná be ilyen idősotthonba a szüleit? Dolgzni nem tud, mert akkor nem tudná ápolni őket. De ha ápolja, akkor meg éhen hal, miközben kötelezettsége ez. Tiszta szánalom, ami ebben az országban folyik.
2017. jan. 26. 21:29
 4/8 anonim ***** válasza:

Ha az illető szülei ápolásra szoruló betegek, vagy csak simán a koruk miatt szorulnak ápolásra akkor 29500Ft/fő ápolási díjat kell kapnia utánuk, ami összesen 58ezerFt.

Ez nem a kiemelt ápolási díj, mert az súlyos esetekben jár és 53100Ft/fő.

Nyilván a két szülőnek is van nyugdíja, minimum 50Ft/fő, az azt jelenti, hogy a jövedelmüknek alapszinten 158ezer Ft-nak kell lennie.

Nem mondom, hogy ez hatalmas összeg (mi 180ezerből élünk hárman) de nem kell kéregetnünk az utcán.

2017. jan. 26. 22:11
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm #4-es a pontosítást. Nem baj, vettem neki 1 kg narancsot, ennyin ne múljon a segítségnyújtás.
2017. jan. 26. 22:13
 6/8 anonim ***** válasza:
Sajnos az ember élete van, hogy nagyon negatív fordulatot vesz. Nem kell ahhoz semmirekellő alkoholistának lenni. Sajnos ha valaki elindul a lejtőn, akkor onnan már nehéz felkapaszkodni.
2017. jan. 27. 09:50
 7/8 anonim ***** válasza:

Szokj hozzá, még 20 év, és ilyen emberekkel lesz tele az ország.

A szüleinek gondolom egyszem gyereke.

Nem nősült meg, csak falta a nőket, nem tett félre semmit abból, amit megkeresett, nem épített fel egy saját egzisztenciát, csak élt bele a vakvilágba fiatalon, és hajszolta az élvezeteket.

Most pedig ott tart, hogy a szülein kívül senkije sincs, és rá marad az ápolásuk, ami valóban teljes embert kívánó feladat.

Ha fiatalon kicsit előrelátóbb lett volna, és mondjuk nem futószalagon dugja a nőket úszómesterként, hanem megállapodik, akkor most lenne egy kis lakása, amit ki tud adni albérletbe, és jön belőle egy kis bevétel. Meg lenne egy felesége, aki tud segíteni ápolni a szüleit, és lenne két felnőtt korú gyereke, aki már dolgozik, és ad bele annyit a közösbe, hogy hó végéig legyen miből narancsot venni a nagyszülőknek.

Erre mondják, hogy együtt könnyebb.

De aki egész fiatalságában csak a szexet hajszolja, és ragaszkodik a függetlenségéhez, az később rá fog jönni, hogy egyik sem ül vele a padon és fogja a kezét.

Az sem túl biztató, hogy apám korú ember ilyet mond, hogy más munkái is voltak. Gondolom, jó sok... Ugyanis erre a generációra még az volt jellemző, hogy a többségnek egy-két munkahelye volt (a rendszerváltásig legalábbis), és onnan ment nyugdíjba. Akinek több munkahelye is volt, meg több szakmája, arra hamar ráverték, hogy nem tud megállni egy helyen, kerüli a munkát, nem megbízható, és nem szívesen alkalmazták sehol. A korára se lehet hivatkozni, mert ismerek én 55 éves úszómestert, akinek a mai napig fix állása van, pedig ő sem ma kezdte a szakmát. (És milyen jó, hogy nyaranta be tudott minket vinni a munkahelyére. :D )

Mindig oka van annak, ha valaki egy élet munkájával annyit ért csak el, hogy félig az utcán él, kéreget, és nem számíthat senkire.

A legszomorúbb az egészben, hogy ha a szülőket már nem kell ápolnia, akkor meg fog zuhanni az ő egészsége is, a segélye a két öreg nyugdíja nélkül semmire se lesz elég, és ő már tényleg nem számíthat az ég világon senkire se. Csak abban reménykedhet, hogy sokáig kint tud majd állni a hidegben a Reál előtt, ahol vesz neki valaki néha valami ételt.

2017. jan. 27. 10:03
 8/8 anonim ***** válasza:

Ha az a kérdés, hogy vannak-e nagyon szegény emberek, akkor a válasz igen. Vannak sajnos szegény emberek, vannak nyomorgó rendes emberek is. De ha nem ismerek minden körülményt én nem segítek: Pl a faszi 60 éves, így a szülei kb 80-85 évesek. Mondjuk 85. Akkor 30, illetve 20 év nyugdíjasok, mert akkoriban mindenkinek volt munkája és lett nyugdíja.

Na most ha megkérdezed itt a gyakorin, hogy egy 1987-ben illetve 1997-ben megállapított átlag nyugdíj jelenleg mennyit ér, akkor bizony olyan válaszokat kapnál: hogy igen sokat. És igaz is lenne.

Én persze nem ismerem a faszit és szülei körülményeit, de Te sem. De azzal, hogy vettél nekik egy kiló narancsot (télvíz idején narancsot!) boldogabb napod lett.

Sokan csak átbasznak ám

2017. jan. 29. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!