Hogyan tudnék önpusztító életet kezdeni?
Akkor látlak majd a blahán? azt szeretnéd, mint jövőkép? vagy fogod magad szépen, keresel valami munkát, bármit, és összeszeded magad. én 45 kg vagyok,lúdtalpas,izületi problémáim is voltak/vannak, de ez nem állít meg semmiben.
Az alkoholizmus egyáltalán nem fájdalommentes. Néha úgy érzed, meghalsz, de attól még nagyon távol vagy, a halált nem adják könnyen, iszonyatosan meg kell érte szenvedni. Azért mondom, mert én voltam alkoholista, abbahagytam, és a szervezetemet maradandóan károsította. És a szüleimen kívül nincs senkim, de ez még lehet másképp.
Nem adnám fel.
ha ezt akarod, akkor így is lesz, ahogyan leírtad a jövődet. ha nem akarsz változtatni rajta, akkor nem is fogsz tudni.
az a baj, hogy tényeket és feltételezéseket sorolsz, ráadásul kevered is őket, mintha számodra sem lenne világos, hogy mik a biztos tények és mik azok, amikre csak következtetsz - javarészt hibásan.
a tények mellől meg rendre hiányoznak az okok és a miértek, amik támpntot adhatnának nekünk, hogy esetleg tanácsot tudjunk adni. merthogy a tények és a helyzeted megváltoztatásához nem a helyzetet, hanem az okokat kellene kezelni.
"sosem volt baráti társaságom"
talán barátkoznod kéne, értékeket felmutatni, amik miatt érdekelheted az embereket és veled akarják tölteni az idejüket.
miért nem volt soha baráti társaságod? zárkózott vagy, nem kezdeményezel, nem jársz emberek közé, nem tudsz, vagy nem akarsz beszélgetni velük, nem jól csinálod, nem jól sültek el a próbálkozásaid? a miértek nélkül nem lehet tanácsot adni sem, csak olyan általánosat, hogy menni kell, csinálni és ha valakivel nem sikerül, akkor mással kell újrapróbálni. esetleg egy kicsit máshogyan. ha mindig ugyanúgy próbálod és sosem megy, akkor valószínűleg a próbálkozás módjával van baj, egy picit máshogyan kell csinálni, ha úgy sem megy, akkor megint máshogyan.
"nincsenek ismerőseim akikre számíthatnék"
szerezni kéne párat, jó kapcsolatokat kiépíteni, érdeklődést mutatni, közös programokat szervezni, stb.
miért nincsenek ismerőseid, akikre számíthatnál? ez ráadásul mindjárt két külön kérdés. miért nincsenek? és miért nem számíthatsz rájuk? vajon csak te nem bízol azokban, akik vannak, vagy ők nem megbízhatóak? és ha így van, akkor miért nem megbízhatóak? na és hogyan ismerted meg őket, miért pont őket, stb. ha meg nincsenek, akkor miért nincsenek? itt is az okokat kellene kezelni.
na és a legnagyobb kérdés, hogy miért számíthatnál bárki másra, ha önmagadat is cserbenhagyod? mások miben számíthatnak rád, hogyha te még magadért sem teszel meg semmit? másoknak ugyan miben tudnál segíteni a problémáikban, ha a saját problémáid megoldása helyett is csak az önpusztításba menekülnél.
"Az egyetemen már végeznem kellene [...] több évet csúszhatok és sanszos, hogy [...] sosem lesz diplomám"
egyrészt akár ott is hagyhatod az egyetemet és kereshetsz valami diploma nélkül is jól fizető állást, másrészt meg akár le is diplomázhatnál, hogy elkerüld az általad leírtakat. elég sok teljesen alkalmatlan embernek is sikerült már diplomát szereznie, úgyhogy ha összeszeded magad és mindent megteszel érte, akkor sikerülni fog. nem mondom, hogy könnyű lesz, de nem is lehetetlen, csak nem szabad úgy állni hozzá, hogy úgysem sikerül.
az, hogy panaszkodsz, hogy nem lehet, nem lehet, nem fogja megoldani a problémádat és egy lépéssel sem kerülsz közelebb vele a célodhoz, csak pocsékolod az időt és az energiát a panaszkodásra. ha eléd kerül egy probléma, akkor mindig azt nézd, hogyan lehet mégis megoldani a problémát. vagy ha meg nem is oldódik teljesen a probléma, de milyen módszerrel tudsz a lehető legközelebb kerülni a megoldásához? sok esetben nem kell egy problémát teljes egészében megoldani, de ha már a megoldás zöme meg van, akkor egyrészt sokkal kevesebbhez kell segítséget találnod, sokkal kisebb problémán kell a sorsnak, véletlennek, vagy akárminek átlendítenie és ha már benne vagy a munkában, akkor mire a probléma nagyját sikerült megoldanod, addigra lehet, hogy megtalálod a megoldást a maradékra is. amíg viszont csak jajjveszékelsz és hozzá se fogsz a megoldáskereséshez, addig biztosan nem is fogod megtalálni a megoldást.
"semmi pénzem"
keress valamilyen munkát, amiből lehet pénzed. lehet, hogy nem találsz igazán jól fizető munkát, de egy rosszul fizető munkával is keresel valamennyit, ami legalább a költségeid egy részét fedezi és legalább annyival beljebb vagy a semminél. ráadásul egy munkahelyen lehetőséged van új embereket megismerni, új barátságokat kötni, társaságot szerezni, akikkel akár olyan kapcsolataid is kialakulhatnak, amik segíthetnek hosszabb távon megoldani akár a tanulmányi, munkaügyi és anyagi problémáidat is. lehet, hogy akivel ma együtt sütsz hambit, holnap alapít egy céget és ajánl majd egy munkát neked - vagy ha összeszeded végre magad, akkor akár fordítva is lehet ez...
"A csoporttársaim már rég dolgoznak egyetem mellett én meg még mindig az angollal szenvedek."
ne szenvedj az angollal, hanem tanuld meg minél hamarabb! Arany János úgy 150 évvel ezelőtt egy nyelvkönyvvel meg egy szótárral otthon nekiült és megtanulta az angol nyelvet. igaz, hogy beszélni nem tudta, csak írásban boldogult vele, de ma az ő fordításában tanítanak Shakespeare műveket. téged mi tart vissza tőle, hogy megtanuld, mikor van egy rakás nyelviskola, anyanyelvi tanárok, nyelvkönyvek, angol nyelvű filmek, szakmai anyagok és a világ kb. minden tudása ott van előtted az Interneten angolul.
keresd meg az okát, hogy miért nem megy a nyelvtanulás, milyen módszerekkel próbálkoztál és azok vajon miért nem működtek. nézz utána milyen egyéb módszerek vannak, amikkel még nem próbálkoztál. vagy a módszer nem jó, vagy ahogyan alkalmazod. napi hány órában foglalkozol a nyelvtanulással? amíg a nyelvtanulással foglalkozol, addig minden mást kiszűrsz, hogy ne tereljék el a figyelmedet? vagy csak alibiből tanulsz, közben meg ezer felé jár az eszed és nem foglalkozol elég komolyan a nyelvtanulással? ha így van, akkor miken jár az eszed? lehet, hogy olyasmin keresztül kellene a nyelvtanulást is megközelítened, ami jobban érdekel, mint az unalmas nyelvkönyvek. én filmeken keresztül tanultam meg angolul is meg németül is. van aki kiment az idegenlégióba és beleverték a franciát. van aki bulizás közben tanult nyelvet a külföldi turistáktól, van aki kiment külföldre és ott szedte fel a nyelvtudást. van akinek a mormon hittérítők tanították meg (mellesleg ingyen). ahelyett, hogy ismételgeted, hogy nem megy, inkább keresd meg azt a módszert, ami neked beválik.
"Természetesen emiatt egy cég sem fog alkalmazni a szakterületemen."
akkor ezt a sorsot el kéne kerülni - tegyél érte!
"Telnek az évek én egy helyben toporgok"
ne toporogj egy helybe. indulj el valamerre. mindegy merre, csak haladj. ha már mozgásban vagy, akkor irányt változtatni sokkal könnyebb, felkelni és elindulni. persze nem árt, ha már eleve a célod felé kezdesz el haladni, de a helyes irányt menet közben is ráérsz megkereni, csak indulj el és keresd az irányt, ne csak panaszkodj, hogy nincs irány.
főleg, ha nem az alkoholizmus és az önpusztítás felé vezető úton indulsz el. ezek ugyanis nem visznek előre. a pohár fenekén nem fogsz válaszokat tallni, csak mégtöbb keserűséget és csalódást. közben sem lesz jobb és utána meg pláne nem lesz jobb. ráadásul ebből az irányból a legnehezebb olyan irányba fordulni, ami közelebb visz a céljaidhoz és nem távolabb.
"közeledek a munkanélküliség és az azt követő hajléktalanság felé"
mert nem teszel semmit. a munkanélküliség ellen a legjobb orvosság, ha dolgozni kezdesz. BÁRMIT dolgozol, máris nem vagy munkanélküli. ha dolgozol máris több pénzed van, mintha nem dolgoznál semmit. szar munkát találsz? lehet. ha van egy munkád, akkor már van mit csinálnod, máris kevesebbet töröd a fejed hülyeségeken, megmondják, hogy mit csinálj, így nem kell rajta gondolkodnod és közben pézt kapsz azért, amit csinálsz.
olyan nincs, hogy sehova nem vesznek fel. engedd el az önbecsülést és fogadd el az első munkát, amibe felvesznek. akkor is, ha nem tetszik, akkor is, ha nem vág profilodba, akkor is, ha ciki, vagy ha fárasztó, nehéz, stb. valamilyen munkát mindig lehet találni.
ha nem elég a pénz, vagy nem elég jó a munka, amit elsőre találtál magadnak, akkor MIKÖZBEN TOVÁBB CSINÁLOD ezt, keress másikat, ami jobban tetszik, jobban fizet, jobban megbecsülnek, kellemesebb, kényelmesebb akármilyenebb. a semmi munkánál minden munka jobb. a rossznál jobbat keresni meg sokkal kellemesebb úgy, hogy közben is van miből megélned és nem a semmiből kell...
"Gondolkoztam azon, hogy feszültséglevezetésképpen elkezdek erősen piálni, de az a groteszk az egészben, hogy ezt is csak társaságban lenne értelme művelni, ami meg nincs. Szóval még a szenvedélyeimet is magamba zárkózva feszülten/depressziósan kellene művelnem."
hülyeségeken gondolkozol. a piálás még soha nem oldott meg egyetlen gondot sem és csak mégkevesebb pénzed, mégkevesebb időd és mégkevesebb agysejted maradna utána, amikkel mégsúlyosabb problémákat kéne majd megoldanod. azt a pénzt, amit piára költenél költhetnéd például nyelvtanulásra is, hogy megtanuld az angolt, lediplomázhass, állást találhass és ennek a sok nyavajgásnak semmi értelme ne legyen.
de tudod mit? ha már mindenáron a piálásban akarod a megoldást keresni, akkor menj el a budapesti bulinegyedbe, vagy bármilyen külföldiek által látogatott helyre és hívj meg italra külföldieket és magyarázd el neki, hogy a piáért cserébe tanítsanak meg téged angolul. előbb-utóbb biztosan ragad rád legalább valamennyi angol tudás, talán még barátaid is lesznek tőle, de ivó társaságod biztosan...
Ha angolt tanulsz az egyetemen, hogyhogy nincs nyelvtudásod? Ennyi idő alatt simán szerezhettél volna nyelvvizsgát.
Nincs bennem elég akaraterő, feladni a legkönnyebb. Mindig van megoldás, panaszkodás helyett ezt kell megtalálni.
Most én is kezdjek önpusztító életmódba csak azért, mert rákos vagyok? 18 éves vagyok, előttem áll a jövő. Gondolkodj el ezen egy kicsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!