Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Mit csináltak otthon az...

Mit csináltak otthon az emberek akik egyedül éltek, amíg nem volt internet, számítógép, TV, és még rádió sem?

Figyelt kérdés

jan. 4. 20:56
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
71%
Valamivel elfoglalták magukat, falvakban ott volt a kert és az állatok, városban meg csak lehetett valamit csinálni.
jan. 5. 05:25
 12/17 anonim ***** válasza:
52%

Olvastak vagy tarsasoztak.

Amikor gyerek voltam akkor szegények voltunk,nem volt aramunk sem,nemhogy tv meg internet.

Ezért elkezdtem olvasni.32 évesen több ezer elolvasott könyvnek járok,megszerettem az olvasást azokban az időkben.

(10 éves koromtól 18 éves koromig éltem így)

Rádiót szoktunk hallgatni elemekkel.Slager rádiót,emlékszem rá.A mai napig szeretem a retro zenét,lehet ezért.

Szóval el lehet foglalni magát az embernek.

Ha van kert,állatok,ahogy már írták,meg jobban.

Én pl nyáron a tyukolban szoktam játszani a tyukokkal.A felnőttek is el tudják foglalni magukat biztosan.

jan. 5. 07:18
 13/17 anonim ***** válasza:
52%

"Az még hagyján, de áram se volt, meg várakban laktak, gyertyafény mellett, a 0 fokos teremben, ahol aludtak, tök poén lehetett...."

miféle gyertya? Az drága volt. Esetleg a kandalló világított.

jan. 6. 12:22
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Internet az 1990-es évek óta van.

Televíziózás az 1950-es évek óta van.

Rádiózás az 1920-as évek óta.

Könyvnyomtatás az 1500-as évek óta.

Előtte még az írni-olvasni tudás sem volt általános. A történetek, mesék és népdalok is inkább szájhagyomány útján terjedtek. Az emberek összejártak közösen énekelni, zenélni, történeteket mesélni.

Ahogy már írták, korábban nem annyira volt jellemző az egyedül élés. A társadalom jellemzően család központú volt, nagy családok éltek együtt, közösen dolgozva. Általában anyagi lehetőség sem nagyon volt rá, mert a föld, ház, lakhatás drága luxus volt. Egymaga nem nagyon tudott magának senki megengedni egy házat.

Amíg gyereknek számított valaki, addig nem nagyon tudott egyedül lenni, mert a szüleivel lakott. Akkor költözött ki a szülői házból, ha felnőtt és saját családot alapított, vagyis férjhez ment, vagy megnősült. De sok esetben ilyenkor sem engedhettek meg maguknak saját lakást, hanem az egyik vagy másik családhoz költöztek be, a szülőkkel, vagy akár nagyszülőkkel is együtt lakva továbbra is. Így a szülők és a nagyszülők sem voltak egyedül, hiszen a nagy család együtt lakott.

Általában az alsóbb néprétegek életét főleg a munka és a megélhetés töltötte ki. Mezőgazdaságban, állattenyésztésben mindig rengeteg a munka. A főzés is jóval időigényesebb és nehezebb volt, mert a hozzávalókat nem lehetett félkészen megvenni, mindent maguknak kellett otthon megfőzni, megsütni - beleértve a kenyeret is.

Mivel közvilágítás nem volt, sötétben az emberek nem nagyon mászkáltak el. Sötétben kuksolva otthon se nagyon tudtak mit csinálni, meg a munka is fárasztó volt, így amikor besötétedett, akkor lefeküdtek aludni. Reggel a nappal keltek és mentek a földekre és az állatokhoz dolgozni.

jan. 7. 17:22
 15/17 anonim ***** válasza:
14-es ez tök jó annyi hogy télen biztos nem aludtak délután 4-től reggel 7-ig, mert az 15 óra.
jan. 28. 21:12
 16/17 anonim ***** válasza:
A cella falát faragta évekig, hogy kijusson a börtönből...
jan. 29. 00:11
 17/17 anonim ***** válasza:
Inni.
márc. 15. 22:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!