Ezért érdemes lenne elmenni a sulis pszichológushoz?
Egyetemista vagyok, fiú. Az elmúlt félévben eléggé elkallódtam, szétmentem a barátnőmmel, nem érzem kielégítőnek a baráti kapcsolataimat, amiket ezért elhanyagolok, a testvéreim pedig eltartanak, pedig dolgozóképes vagyok, ehelyett csak elhízni tudtam. A jegyeim is romlani kezdtek, mert akárhányszor tanulnom kéne, egyszerűen unom magam és felmegyek a youtube-ra.
Pontosan tudom, hogy mik a kötelezettségeim és azt is, hogy amit most csinálok az egyenes utat képez ahhoz, hogy senkiházivá váljak, de annyira demotiváltnak/dekoncentráltnak érzem magam. És mikor erre ráeszmélek, boldogtalanná válik, az újra elveszi a kedvemet és a dolog kezdődik előlről.
A kérdésem az, hogy kvázi a lustaságon egy pszichológus tud segíteni egyáltalán? Vagy csak egy elegánsan megfogalmazott "szedd össze magad" szöveget fogok kapni és kész?
Az általad elmondottakat nem jellemezném úgy, hogy lustaság. Ez nem lustaság, hanem elveszítetted az önkontrollt. Lebecsülöd magad, kishitűbbé lettél, elveszítetted a motivációt. Te nem senkiházi vagy, hanem egy egyetemista, akinek kutya kötelessége elvégezni azt, amit elkezdett. Mert amit egy ember elkezd, azt fejezze is be tisztességgel! Megértetted?
A pszichológusnak pedig nem az a dolga, hogy a lustaság ellensúlyozására kitaláljon valamit.
Ezek után pedig azt mondom neked, menj el, keresd fel a pszichológust, és meglásd, segíteni tud, de csak abban az esetben, ha ilyen őszinte leszel hozzá, mint ahogy azt itt tetted!
Mindenképp érdemes menni. Nálunk 8 ingyenes alkalmat tudott adni az egyetemi mentálhigiénés szolgálat, egy pszichológus nővel konzulétáltam. Utána pedig tudtam menni hozzá továbbra is ingyen a kórházba.
A lényeg az, hogy ez egy önismereti-önfejlesztési folyamat, aminek sok másik része van. Főleg egyéni munka. Nem a pszichológus fog segíteni, ő csak útmutatást ad, tükröt tart, hogy megtanuld felismerni a téves hiedelmeidet, rossz mintáidat, szokásaidat, tudd felülírni azokat. Szóval mindezt lényegében magadnak kell megtenned magadért, a pszichológus csak akkor tud működni, ha mindent megteszel magadért.
Ez pedig a gyakorlást jelenti, akár az önismereted fejlesztését könyvekből, cikkekből.tudatosítani kell dolgokat, és cselkedni is kell értük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!