Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Az alsó szomszéd használhatja-...

Az alsó szomszéd használhatja-e a tetőt?

Figyelt kérdés

4 emeletes téglaépítésű panelházban lakunk, zárószinten, a 4. emeleti legfelső lakásban. Az alattunk lakó éjfél körül elkezdett zörögni az ajtónk előtt. Próbált kijutni a tetőre, csörgött a lezáró lánccal, elég sokáig. Kimentünk hogy hagyja abba, de nem tette ezt meg. Részeg volt, megcsapott a belőle áradó piaszag. Számon kértük, miért akar kijutni a tetőre, erre az volt a válasza, hogy cigizni akar kimenni, cigizőt akar kintre építeni.Ezért csörgött éjféltől hajnali 3-ig az ajtónk előtt.... Bocsánatot kért, becsuktam az ajtót. Reggel vettük észre, hogy kijutott a tetőre, lefeszítette a legfelső láncszemet az ablakról, maga a lakat érintetlen.

Kinek kell ilyen esetben szólni? Egyrészt nem akarom hogy a szigetelést felettem összejárkálja, valamint ez a félkegyelmű részegen ne járkáljon a tetőn, balesetveszélyes sok szempontból.

Mit tehetek? Közös képviselő? A lefeszített láncszem esetleg a társasházi tulajdon rongálása?

A válaszokat előre is köszönöm.

2019. ápr. 15. 09:35
 1/5 anonim ***** válasza:
35%
A tető közös. Joga van kimenni.
2019. ápr. 15. 09:43
 2/5 anonim ***** válasza:
89%

#1:

Ó, persze, és a láncot is biztosan joga van csakúgy levágni, mi? Nem véletlenül van az ott ám.

2019. ápr. 15. 09:46
 3/5 A kérdező kommentje:

Nem tudom más lépcsőházakban hogy szokás, de nálunk a tetőre vezető ablak az mindig zárva van/volt. A lakat kulcsát az első emeleten lakó "házmester" nénitől tudtuk elkérni. Ő most fel a lépcsőházban sepreget a kuka környékén, ő intézi a ház előtti rész rendben tartását, úgy vettem észre ő az, akinek szól az ember, ha valami baja van. Pl: áztatja vmelyik lakó a másikat. Persze van közös képviselőnk.

Az imént az alattunk lakó saját lakatot rakott az általa szétfeszített láncra. Hagyott elég hézagot, így maga a lánc simán leemelhető a tetőre vezető ablak kapcsáról, amiről eredetileg lefeszítette az utolsó szemet.

Nekem ez nagyon nem tetszik, mert így legközelebb is fel tud menni a tetőre részegen, vagy akár józanul is. Ha ott munkát nem végez, akkor semmi keresnivalója szerintem. Nekem nem hiányzik, hogy a pár hete kijavított szigetelést összeugrálja. A cigicsikkeket pedig ledobálhatja, vagy ha lefújja a szél valamelyik felső lakó erkélyére, az ott található dolgok meggyulladhatnak. Pl: száradó ruhák, szellőzni kirakott ágynemű, vagy egyéb bútorok/éghető anyagok. Szóltam a házmester néninek, illetve a lakásunk tulajának. Majd ők intézkednek remélem.

2019. ápr. 15. 11:38
 4/5 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem írni, hogy ebben a panelházban, minden lakáshoz tartozik erkély. Szóval nem értem hogy a 3. emeletről miért érné meg neki a tetőn cigizgetni, mikor a saját erkélyén is megtehetné ugyanezt, ami pont alattunk van. Nem mondom hogy nem zavart eddig ha éppen kint cigizett az erkélyén, de letudtam annyival, hogy ez egy panel. Itt toleránsabbnak kell lenni, így becsuktam az az erkélyajtót, ha éppen szállt fel a cigifüst tőle. Meg az a saját lakásának a része, nem fogok sz a revősködni ezért, joga van cigizni a saját tulajdonában. De a tető az más tészta, főleg ha ismételten részegen eszébe jut kimászkálni.
2019. ápr. 15. 11:52
 5/5 anonim ***** válasza:
22%
Azért az se semmi, hogy előbb írsz ide, mint hívod a közös képviselőt.
2019. ápr. 18. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!