Az alsó szomszéd használhatja-e a tetőt?
4 emeletes téglaépítésű panelházban lakunk, zárószinten, a 4. emeleti legfelső lakásban. Az alattunk lakó éjfél körül elkezdett zörögni az ajtónk előtt. Próbált kijutni a tetőre, csörgött a lezáró lánccal, elég sokáig. Kimentünk hogy hagyja abba, de nem tette ezt meg. Részeg volt, megcsapott a belőle áradó piaszag. Számon kértük, miért akar kijutni a tetőre, erre az volt a válasza, hogy cigizni akar kimenni, cigizőt akar kintre építeni.Ezért csörgött éjféltől hajnali 3-ig az ajtónk előtt.... Bocsánatot kért, becsuktam az ajtót. Reggel vettük észre, hogy kijutott a tetőre, lefeszítette a legfelső láncszemet az ablakról, maga a lakat érintetlen.
Kinek kell ilyen esetben szólni? Egyrészt nem akarom hogy a szigetelést felettem összejárkálja, valamint ez a félkegyelmű részegen ne járkáljon a tetőn, balesetveszélyes sok szempontból.
Mit tehetek? Közös képviselő? A lefeszített láncszem esetleg a társasházi tulajdon rongálása?
A válaszokat előre is köszönöm.
#1:
Ó, persze, és a láncot is biztosan joga van csakúgy levágni, mi? Nem véletlenül van az ott ám.
Nem tudom más lépcsőházakban hogy szokás, de nálunk a tetőre vezető ablak az mindig zárva van/volt. A lakat kulcsát az első emeleten lakó "házmester" nénitől tudtuk elkérni. Ő most fel a lépcsőházban sepreget a kuka környékén, ő intézi a ház előtti rész rendben tartását, úgy vettem észre ő az, akinek szól az ember, ha valami baja van. Pl: áztatja vmelyik lakó a másikat. Persze van közös képviselőnk.
Az imént az alattunk lakó saját lakatot rakott az általa szétfeszített láncra. Hagyott elég hézagot, így maga a lánc simán leemelhető a tetőre vezető ablak kapcsáról, amiről eredetileg lefeszítette az utolsó szemet.
Nekem ez nagyon nem tetszik, mert így legközelebb is fel tud menni a tetőre részegen, vagy akár józanul is. Ha ott munkát nem végez, akkor semmi keresnivalója szerintem. Nekem nem hiányzik, hogy a pár hete kijavított szigetelést összeugrálja. A cigicsikkeket pedig ledobálhatja, vagy ha lefújja a szél valamelyik felső lakó erkélyére, az ott található dolgok meggyulladhatnak. Pl: száradó ruhák, szellőzni kirakott ágynemű, vagy egyéb bútorok/éghető anyagok. Szóltam a házmester néninek, illetve a lakásunk tulajának. Majd ők intézkednek remélem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!