A szomszédom sövényének gyökere a házam alatt van és szét fogja nyomni az alapot. Mit tehetek?
1. A házfalnak a telekhatártól valahány méterre (asszem legalább 0,5 m) kellene lennie. Ekkor vagy nem lenne baj a sövény gyökere vagy jogod lenne feltárni, és a vonatkozó részeket kivágni.
2. Mivel bizonyítaná (indítékod lenne neked, nem bizonyítéka neki)? Be van kamerázva? Én gyomirtóznék, ha nem megy a szépszó. Esetleg ajánld fel, hogy segítesz sövényt költöztetni.
Már ne haragudj, de miből van az a sövény, hogy a gyökere olyan szinten áthidalja a védőtávot, hogy már az alapot rongálja? Netán te építkeztél túl közel a kerítéshez és ezért nem segít a jegyző sem?
Bárhogy is, azért vedd figyelembe a szomszéd vérmérsékletét is az ügyben. Nekem pl. nem kevés pénzemben van, hogy minden természetes és bio legyen a környezetemben, ha bármilyen vegyszert átpermeteznél a kertembe, nem feljelentenélek, hanem úgy pofán bsználak, hogy taknyon csúszva költözöl tovább... persze ez csak én vagyok, remélhetőleg a te szomszédod kevésbé "finnyás".
1-es: 1 méter van a kerítés és a ház között. De akkor is átjön a gyökere durván. 2 éve kötöttük be a szennyvíz elvezető csatornát és már akkor is rendesen az alap alatt volt a gyökere.
2-es: nincs túl közel, a sövénye van túl közel kb 30 cm-re a kerítéstől. És arra is lusta, hogy levágja a mi oldalunkba. Azt mondta,hogy itt vághatnánk mi. Nem én ültettem oda, hogy nekem kéne gondozzam. Felőllünk elég ritkán vágja ezért annyira átnő hogy a víz a fal tövébe csepeg róla ami áztatja a falat. És abszolut nem érdekel a vérmérséklete, mert ha nem tetszik neki én vágom pofán úgy hogy repül a sövényével együtt.
3-mas: hivatalos szervek... magasról tojnak az egészre.
4-es nemtudom mi féle sövény ez, de már 2 éve is az alap alatt volt nem is vékony gyökérrel. Meg mint mondtam áztatja a falat a róla lecsepegő eső. Ja és igen közel 4m magas is szokott lenni mivel ha fúj a szél még a cserepet is karistolja.
1. Vágd ki a telekhatáron átnyúló gyökereket! Indoklást a Polgári Törvénykönyv 5:22-5:26. §-ban keress!
2. A gyökérzet meggyengülésével a sövény támasztéka meggyengül. Emiatt nagy szélnyomás esetén a dőlésével kell számolni. (Bár a fal közelsége ennek veszélyét csökkenti jelentősen).
3. Ha a sövény a kezeléstől kifi***na, akkor legközelebb csak olyant engedj telepíteni, amit előre leinformáltatok, hogy mekkorára nő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!