Albérletben élők! Nem érzitek "kidobott pénznek" a díjat?
Nem azokhoz szólnék, akik "tudatos albérlők", tehát egyetemisták, vagy néhány évet egy adott városban dolgozók.
Kérdésem azokat szólítaná meg, akik hosszú távon, régóta élnek albérletben, s a (közel)jövőjüket is az adott településen képzelik el.
Nem éreznétek logikusabbnak, hogy akár csak 1-2 évet még otthon lakjatok?
Onnantól lenne önerőtök egy saját ingatlanhoz, s a törlesztő még annyi sem lenne, mint az albérleti díj.
Ha azt nézem, akkor igen, kidobott pénz, mert más rajtam keresztül tollasodik. Viszont más megoldás nem igazán van - talán még a munkásszállók. Csak úgy egy lakókocsit kitenni az utcára és abban élni megint nem lehet (területfogl. engedély és tsi.).
Nem mindenkinek jó a kapcsolata a szüleivel, a rokonságával - amúgy talán jó megoldás lenne az 1-2 év otthoni élet. Csak azt tudjuk tenni, hogy a, + munka bevállalása; b, jó munkahely; c, a fölösleges költést beszüntetni és spórolni; d, vagy más megoldást választani. ettől függetlenül ma már jobban mobilabb az ember, így nem bizti, hogy leragad az adott településen.
Egy saját lakás SOKKAL inkább röghöz köt, mint egy albérlet.
Ugyanis ha külföldön kapsz munkát, nem annyi a dolgod, hogy "felmondod", hanem akár 1000-2000 km-ről is gondoskodnod kell róla.
- kiadod, ez esetben háromszor meg kell gondolni, kinek
- eladod, hiszen elmész akár 10 évre is, és addig totál lelakódik, szétlopják
És nem feltétlen olcsóbb, hiszen rezsit ugyanúgy kell fizetni, plusz a felújításra szakembereket kell hívni pénzbe kerül és nincs olyan év, hogy ne kelljen valamit tenni rajta.
- tetőfelújítás ez egy valag pénz
- festés kétévente, de a konyhát évente kimeszelni (ezt mondjuk meg tudod oldani magad is)
- ha jön egy nagyobb vihar és leviszi a fél cserepedet, akkor saját zsebből kell megcsináltatni, mert a biztosító egy évezred, mire - ha egyáltalán - fizet
- duguláselhárítás sem két ft
Egy albérletben a közös költségben ezek benne vannak, és tudsz kalkulálni, nem az van, hogy "most épp nincs pénzem, de sürgős lenne a felújítás".
Ismerősnek van Hollandiában lakása, ami tök jó, csak éppen volt olyan év, hogy gyakorlatilag havonta 2x haza kellett mennie, mert
- a felette lévő eláztatta - sajnos nem is egyszer
- kötelező dugulás-elhárítás minden lakásban
- a focizó gyerekek véletlen berúgták az ablakot
...
Ez rohadt sok pénzbe került neki, mert a repjegy nem két fillér.
És okés, van egy lakása ahová bármikor hazamehet, csak épp egy csomó stressz meg idegeskedés, ha máshol élsz.
Németországban sem az elit él albérletben, ez megintcsak ilyen magyaros közhely.
Jobb kapni a bérleti díjakat, mint adni, ez a világon mindenhol így van! :)
Ha logikusabnak is ereztem volna az otthon lakast az eselytelen, mert akkor 300 kmrol kellett volna bejarnom dolgozni naponta...
En laktam kollegiumban, rokonoknal es alberletben baratnal/barattal, csak egyedul es mar gyerekkel is. Csak a fizetesemre nem kapok hizelt vagy ha kapok is lattam azokat akik hitelbol vasaoltak es/vagy epitkeztek. Sokkal sokkal.tobbet fizetnek vissza es ha egyszer kozbejon egy hirtelen baleset, tartos betegseg vagy egy kis munkanelkuliseg, akkor evek mire kijottek a melyrepulesbol.
Kidobott penz az, amiert semmit nem kapok cserebe az en ertelmezesem szerint. Alberleti dijert cserebe van egy lakas/haz, ahova hazamehetek, ahova jo esetben azt hivok eg akit akarok, amit en tatok fenn, ahol az en szabalyaim vagy az alberlotarsaimmal kialakitott szabalyok szerint elek.
Nincs anyu/apu aki beszol, hogy merre viltam meg hajnali egykor stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!