Ingatlan vásárlást meglehet ilyen módon valósítani, vagy zsákutca lenne az egész?
Amivel rendelkezünk az egy 5 millió ft megtakarítás, illetve egy 8M ft értékű panellakás amiben most élünk, családi házba költöznénk aminek a árát 17-18 millióra tűztük ki több szempont alapján(azonnal költözhetőség, nagy munkálatok elkerülése, négyzetméter és szobák száma)
Ha megkapnánk két keresetre, azt az összeget amiből meg tudnánk venni a házat, később amikor a elviszik a panellakást, abból a pénzből kilehet fizetni a hitel egy részét?
Egyáltalán 10 millió ft-nál mennyi kell visszafizetni? Néhányan azt fújják hogy a dupláját, viszont ugyanezt lehetett hallani ezelőtt 20 évvel is.
Beütöd a Google keresőbe azt a kulcsszó T, hogy lakáshitel, majd a találatok között kiválasztasz egy neked tetsző hitelkalkulátort. Megadod az önerőt, a vételárat, a futamidőt, és a kamat típusát (forint vagy deviza, fix vagy változó).
A kalkulátor kis gondolkodás után megadja a havi törlesztő értékét. Mit gondolsz, menni fog?
A hitel feltételeiről és kondícióiról több banknál konkrét ajánlatot kell kérni.
Igen, létezik előtörlesztés is.
Nem régiben vettem fel lakáshitelt. Sok banknál voltam. Arra kicsi az esély, hogy nagy hirtelen 10 milliós tarzozásba 8 milliót betörleszthetsz. Ahol pedig ezt megengedik, eleve nagyobb kamattal kell számolni.
Van ahol lehet előtörleszteni, de a bank határozza meg, hogy mikor és mekkora összegben (én olyan ajánlattal találkoztam, ahol az előtörlesztés a havi részlet max. 3x-osa)
Végtörleszteni bármikor lehet, főleg a fogyasztóbarát hiteleknél, 1-1,5% "büntikamattal" megtoldva a tartozás összegét. Viszont ha végtörleszteni akarsz, a teljes összegnek rendelkezésre kell állnia.
(Én a helyetekben el sem adnám a panellakást, ha enélkülis tudtok lakást venni. Nem tudom, hogy merre laktok, de ha olyan helyen, akkor ha kiadjátok a lakást a havi bérleti díj akár a törlesztőtöket is futhatja az új lakásra. És csak akkor adnám el, ha annyiért el tudom adni, amennyi futja a hitelt.)
Minden esetre érdemes minél több bankot végig járni, mert biztosat csak ők tudnak mondani.
A mi szerződésünk értelmében bármikor lehet előtörleszteni és bármennyit, viszont ingyen csak két havi törlesztőnek megfelelőt lehet évente. A többi fizetős.
12 milliót vettünk fel 20 évre, 5 éves kamatperiódussal. 17,5 millió körül kellene visszafizetnünk, ha menetrend szerint szeretnénk 20 év alatt visszafizetni. De nem így szeretnénk, ezért minden évben előtörlesztünk 1-1,5 milliót, illetve több lakástakarékot is kötöttünk erre a célra. Első fejszámolások szerint, ha minden úgy jön össze, ahogy szeretnénk, akkor a gyors visszafizetés és az állami támogatások (ltp-k) okán kb. 800 ezer forintunkba fog kerülni a hitelünk. Ez azért a kezdeti 5,5 millióhoz képest nem hangzik olyan rosszul.
Végtörleszteni a legtöbb bank 3-5 éven belül csak úgy enged, hogy a kezdeti kedvezményeket vissza kell fizetni számára, mivel neki nem jó üzlet, ha túl korán visszaadod a pénzüket.
Megjegyzem, ha megtehetném, én sem adnám el a panelt. A mai albérlet árak mellett, ha jó helyen van, kiadnám inkább és biztos bevételi forrásként tekintenék rá, ami fedezi a hitelemet.
Persze sok függ attól, hogy milyen fizutok van és milyen hitelkonstrukciót kaptok rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!