Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » A budapestiek miért gondolják...

A budapestiek miért gondolják azt, hogy egy hegy tetején laknak?

Figyelt kérdés
Ha elutaznak egy másik városba akkor azt mondják lejöttek peströl, ha hozzájuk mennek mások, akkor pedig azt mondják felmentek pestre hozzájuk. Földrajzilag eközben nem laknak magasabban.
2018. febr. 18. 13:47
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem budapesti ismerősöktől is mindig így hallom, a túlnyomó többség földrajzilag valóban "felutazik", mert északi irányba kell mennie.
2018. febr. 18. 13:55
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Így szokták meg. Én is azt szoktam mondani hogy felmegyek Pestre. Ennek semmi köze a hegyekhez. Részemről a térképen észekabbra van Pest szóval majdnem felfelé
2018. febr. 18. 13:55
 3/7 A kérdező kommentje:
Én nyugatabbra lakom, de mivel nem felém folyik a Duna, hanem feléjük, ezért én azt mondom, lemegyek pestre.
2018. febr. 18. 13:58
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem inkább arról van szó, hogy közigazgatásilag magasabb szintű hely. Más megyeszékhelyek esetén is mondják, hogy "felutazom a városba".

Csak kifejezetten hegyes vidékek esetében hallottam olyan szóhasználatot, hogy valaki lemegy a faluba (a hegyről), hogy valamit vásároljon.

Egyébként én gyerekkoromban panaszt is tettem a szüleimnél, hogy Pécsre inkább felutazunk, nem le :-) Pest megy különben is egy gödör, biciklivel érezni, hogy hazafelé könnyebb jönni, mint kifelé a városból például az Üllői út külső szakaszán.

2018. febr. 18. 14:00
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Én a nem budapesti rokonoktól hallom ezt mindig, budapestiektől még nem hallottam.
2018. febr. 18. 14:16
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"Én nyugatabbra lakom, de mivel nem felém folyik a Duna, hanem feléjük, ezért én azt mondom, lemegyek pestre."

Te választottad a gangsta életet, vagy a gangsta élet választott téged? :)

Komolyra fordítva a szót én budapesti vagyok, és ha beszélgetünk fel se tűnne hogy azt mondod hogy le vagy feljössz ide.

2018. febr. 18. 14:23
 7/7 anonim ***** válasza:
Mi itthon azokra mondjuk hogy "felmegyek" ami északabbra van vagy kb egy síkban de nagyobb város.
2018. febr. 21. 23:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!