Mi a véleményetek Vas megyéről?
Vas megyei vagyok.
Nyugis és szép hely, az ország többi részéhez képest itt viszonylag (hála Istennek) kevés a cigány, viszont Szombathelyen kívül nemigen van lehetőség sok mindenre. Sokan járnak át Ausztriába dolgozni.
Szombathely hasonló, mint a többi megyeszékhely. Majdnem 80 ezres város, így minden alapvető dolog megvan benne, amire egy átlagembernek szüksége van. Vannak jó iskolák (itt van pl. az ország egyik legerősebb vidéki gimnáziuma, a Bolyai), van egy egyetem, ami most azt hiszem éppen az ELTE része lett, vannak üzletek, három hipermarket (Tesco, Interspar, Metro), ruhaüzletekből is egyre több olyan van, mint a pesti plázákban... Van mozi (kettő is, a régi hagyományos a belvárosban és a pláza Cinema City-je), van színház, van egy szép csónakázó tó, van sportlehetőség, sőt ha nézni szereted a sportot, van NB1-es foci és kosárcsapatunk, meg most jutottak fel a vízilabdások is. Szerintem élhető város, és igen, az átlagnál kevesebb cigánnyal.
Nagy előnye, hogy a osztrák határ kb. 10 perc kocsival, nagyon könnyű átmenni, nem messze van egy viszonylag nagyobbacska osztrák város is (Oberwart), mi oda is el szoktunk járni vásárolni, van pl. egy óriási, Ikea-szerű bútorüzletük, nekünk sokkal könnyebb onnan berendezni a lakást, mint az Ikeából, és az áraik is nagyon hasonlóak, vagy még olcsóbbak.
Ruhát is viszonylag gyakran veszünk ott, vannak olyan boltjaik, amik nálunk nincsenek, és ki lehet fogni kifejezetten olcsó darabokat magyar pénztárcával mérve is...
Mi szeretünk kirándulni is, ezért az sem utolsó, hogy ha mész kb. 100 km-t nyugatra, máris ott vannak az Alpok szép hegyes-dombos vidékei, gyönyörű tájak, túralehetőségek. Sokan járnak ki Ausztriába dolgozni is. Bécs pl. csak 100 km, Graz pedig 90.
Vas megye nagyon Szombathely-központú, ezért ha kisebb városba, vagy faluba jönnél, akkor is valószínűleg sokat fel kell járnod Szhelyre ügyet intézni. De vannak szuper kisebb városok. Kőszeg egy nagyon szép történelmi városka, Sopronhoz hasonlít csak kicsiben. Sárváron most nagyon fellendült a fürdőbiznisz, sorra épülnek az új ingatlanok, hotelek, fejlődik a város. Ott van még Körmend, Szentgotthárd, Celldömölk... igazából könnyebb lenne véleményt írni, ha konkrét várost írnál, Vas megyében is elég nagy különbségek vannak. :)
Ami a munkalehetőségeket illeti: Szombathelyen szerintem annyi, mint a hasonló méretű városokban, szóval nem sok... Legalábbis iroda, diplomás munka nincs sok, én ilyeneket kerestem. Itt még multik sincsenek nagyon, csak néhány. Gyárban viszont viszonylag könnyű elhelyezkedni, úgy hallottam. Meg hát mint minden megyeszékhelyen, vannak hivatalok, van sok kis cég... Szerintem lehet munkát találni, de nem biztos hogy pont olyat, amilyet szeretnél, és türelmesnek kell lenned, nem lesz egy héten 3 állásinterjút... És nyilván sokkal korlátozottabbak a lehetőségek, mint mondjuk Pesten. De munka szempontjából sokkal jobb szerintem Győr és Székesfehérvár is. De egyébként a legegyszerűbb, ha megnézem egy álláshirdető oldalt, pl Profession, beírod hogy Szombathely, és láthatod, milyen munkákra van kereslet.
A kisebb városokban nyilván még nehezebb munkát találni. De mondom, itt nagy előny, hogy egy köpésre van Ausztria, sokan kijárnak oda dolgozni. Lehet hogy ott sem álmaik munkáját végzik, de legalább jóval több pénzért... De ha van nyelvtudásod és végzettséged, igazán jó állásokat is kifoghatsz Ausztriában, miközben este már otthon vacsorázol.
Ismerkedési lehetőség... szerintem ez nem annyira városfüggő. Itt is élnek emberek, itt is sok a szingli, nyilván lehet ismerkedni. Ha barátokra gondolsz, nyilván az is lehetséges. :) Vannak szabadidős programok, rendezvények, koncertek, ahol megismerhetsz új embereket. Viszonylag sok a fiatal az egyetem miatt, bár nem egy kifejezetten egyetemi város, még mindig sokkal kevesebben tanulnak itt, mint pl. Győrben.
Én szeretek itt élni (Szombathelyen), itt is nőttem fel. Budapesten végeztem egyetemet, utána hazajöttem, mert közel akartam lenni a szüleimhez, és szerencsére sikerült is munkát találnom itt a végzettségemmel (3 hónap alatt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!