Budapestiek, titeket zavar, ha a vidékiek a város nevét csak Pestnek ejtik?
Igen, de most nem az volt a kérdés, hogy melyik a jobb hely? :)
Kérdezőnek pedig: engem abszolút nem zavar :), viszont nem teljesen pontos, és helyes! :)
Én is Budapestre költözött vagyok, és úgy látom, ahogy sokan mások, kontextus függő. Városon belül Pest a pesti oldalt jelenti, országos kontextusban meg egész Budapestet. Utóbbi esetben az, hogy kimondom Budapestet vagy Pestet mondok, azon ia múlik, hogy formális-e a beszélgetés.
Példanak írták már a Székesfehérvár-Fehérvár, Békéscsaba-Csaba esetét, nos van Budapesthez hasonlóbb példa is, Mosonmagyaróvár, ami Moson és Magyaróvár egyesítése, legtöbben annyit mondanak, hogy Móvár. Még érdekesebb, mikor egy zalai ismerősöm Lövőt mondott, erre kiderült, hogy Zalalövőre gondolt, miközben van az országban Lövő nevű település is.
Amúgy a Pestezést, de főleg a pestizést általában a tősgyökerességüket hangoztató budaiak kérik ki maguknak.
Én is csak Pestezek, mivel 99%-ban Pestre járok, Budán szinte soha.
De ha Óbudára, Újbudára stb. megyek, akkor úgy mondom.
Mi "vidékiként" nagyon sokan azt sérelmezzük, hogy VIDÉK. Ez kb. olyan mintha azt mondanátok, van Budapest és van Mordor. Nekem vidék egy eldugott kis falu vagy tanya. Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Győr stb. igenis város. Előbb tessék megtanulni Magyarország nagyobb városainak a nevét, azután lehet mérgelődni "Pesten".
* Budapest pedig a mai napig Budából és Pestből áll. Egy dolog, hogy papíron egybe tartozik és egy másik dolog, hogy földrajzilag a hidakon kívül más nem köti össze. Szóval ha én PESTRE utazok és Budának a közelébe sem megyek, akkor én Pestre megyek. Ilyen egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!