Budapestiek, titeket zavar, ha a vidékiek a város nevét csak Pestnek ejtik?
Engem ez nem ez zavar, engem inkább az zavar ha valaki felszabadul (vagy már itt él) és szemetel és eldobálja a csikket. A
Amúgy igazából egyes szélsőjobboldaliak megnyilvánulása nem tetszik akik "Judapest"-nek hívja a várost, az bosszantó.
Amúgy ha "vidéki" emberrel beszélek otthon, vagy ismerősökkel akkor én is azt mondom, hogy megyek Pestre.
Budapesten belül viszont nevén nevezem, hogy Budára megyek, vagy Pestre. Legtöbb esetben meg magát a városrészt nevezem meg. Óbuda, Dél-Buda, Belváros, Csepel, Zugló, Kőbánya, stb.
De vannak részek, amik kerülettel maradnak meg, IX, XI, XIII, Nyócker, stb.
Viszont felháborodni normális ember nem fog azon hogy "Pestezed" Budát. Főleg hogy a "klasszikus" Budapest gyakorlatilag csak az 1-10. kerületekig terjedt régen, és igazából 3 város, Pest, Buda és Óbuda.
Azóta egy csomó önálló város, település Budapesthez lett csatolva, teljesség igénye nélkül:
Békásmegyer
Pestszentlőrinc, egykori megyei jogú város
Kispest
Sashalom, Mátyásföld községek.
Újpest, szintén önálló város volt.
Rákospalota, szintén megyei jogú város volt.
Csepel, a honfoglalás óta létező község, falu, majd önálló város.
Budafok, szintén önálló megyei jogú város.
Nagytétény, Kistétény települések.
De ugyanez a helyzet kisebb városokban is.
Ha kérdezték régen, hol lakom, akkor Nyíregyházát mondok. Ha olyan kérdezi aki a várost is ismeri, akkor lehet pontosítani, Oros, Nyírszőlős, Hímes, Bujtos, Sóstó. Ráadásul viszonylag kis város, szüleim, nagyszüleim még mindent utcák nevével mesélnek. X utcában laktunk XY meg az Y utcában.
Nem zavar. Budapesten születtem, nőttem fel, és nálam Pest általában egész Budapestet jelöli. Fogalmam sincs, miért.
Mert ha azért, mert mindig a pesti oldalon éltem, akkor a budaiak miért nem hívják csak Budának?
Arra is emlékszem, hogy mikor a húgom kisebb volt, nem azt kérdezte, valami Budán van-e, hanem "át kell menni a hídon?".
Középiskolába Budára jártam át, az osztálytársaim mind Pest környéki településekről buszoztak fel oda, és ők is Pestre jöttek, pedig Budára. :)
Igen, nagyon zavar, és ettől ápppszolutisszimo felborul a lelki egyensúlyom, ha meghallom, hogy "pest".
De attól nem borul fel a lelkivilágom,
hogy a BUDDHA szót,
szinte mindenki "Buda"-ként ejti,
csak valahogy politikai agymosásra mi magyarok:
nem...
Aztán jönnek a lenézően fröcsögő germániások, hogy "na ja, ne mommááá, peeesze, majd Jézus is is magyar vóóót, mi? Űűűűberbutaság."
Miért? Mert csak. Germán irigy csőlátású logika. Mert csak. Mert kizárt. Mert mi agymosott germánok vagyunk, és a szentírás az szent írás. Szentül rendszeresen hamisítva Vatikánban. Így van.
Kontextusfüggő. Fővároson belül van értelme Budáról és Pestről beszélni, mert az egy komoly viszonyítási alap, hogy tudd, melyik oldalról van szó. De nem tudom, nekem mondjuk fura lenne, ha valaki Pécsről azt mondaná, hogy felmegyek Budára... De ha Pestet mond, akkor mindenki vágja, hogy BP-re gondol, és szerintem keveseknek jut eszébe, hogy a pesti oldalra megy fel. Ilyen értelemben a Pest csak rövidített változat, mint azt leírták többen. A magyar nyelvben a kéttagú városnevek rövidítésében szinte mindig a második nyer, valahogy így természetesebben hat. Milyen Pest? Budapest. Milyen Tomaj? Lesencetomaj stb...
Szóval szerintem városon belül mint két nagy városrészről beszélnek a budapestiek, ezért nekik (nekünk) számíthat. Mondjuk hogy cink-e, azzal nem értek egyet, mert vannak Budának gázosabb részei is, amiknél vannak jobb pesti környékek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!