Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Magyarországra betelepült...

Magyarországra betelepült Székelyekről mik a tapasztalatok?

Figyelt kérdés
2016. jún. 25. 23:19
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
37%
Aranyos az akcentusuk.
2016. jún. 25. 23:23
 2/30 anonim ***** válasza:
62%

vannak ilyenek,es olyanok is. a legtobb az ilyen elegge " ejj raerunk arra meg" elven van, es sokszor a telkeiket felveri a gaz. ( ami erthetetlen szamomra egy kicsit, hogy hogy nem zavarja ez oket???)

masreszt sokan kozuluk Magyarorszagon elve tomjenezi Szekelyfoldet, de akkor kerdem en, miert nem mennek oda vissza??? Megint masok sokszor lenezik a magyarorszagi magyarokat, amiert ok nem szekelyfoldiek.... nem ertem ezt sem . Persze lehet, hogy csak en futottam bele pont ezekbe a peldakba es a tobbiek teljesen normalisak.

neked mi a tapasztalatod?

2016. jún. 25. 23:42
 3/30 A kérdező kommentje:

Borzasztó és megdöbbentő.

Ezért kérdezem./nem 1 esetböl vontam le a következtetésemet/

2016. jún. 26. 00:03
 4/30 anonim ***** válasza:
65%

Ismerek elég sok erdélyit, de fogalmam sincs, hogy honnan jöttek pontosan.

Azt kell, hogy mondjam: egyikről sem vagyok jó véleménnyel. Lustának ugyan nem mondanám őket, de igencsak rosszindulatúak, nem teljesen százasok és nagyon összetartóak egymással, kifelé viszont sokszor gyűlölködnek.

Konkrétan a szomszédunk is az és egyszer amikor be volt kattanva az öregasszony azt mondta nekünk, hogy húzzunk vissza a panelba (mert Budapestről költöztünk ide vidékre 27 évvel ezelőtt, ők csak kb. 10 éve jöhettek). A másik szomszédunknak pedig azt mondta amikor találkoztak, hogy "Te még szuszogsz? Na ne aggódj nem sokáig, mert elátkoztalak...". Az öreg szerencsétlen tüdőrákból gyógyult meg, bár most eléggé le van megint robbanva.

Szerintem ezek az erdélyi magyarok csak túl vannak sztárolva feleslegesen. Ugyanolyan gyűlölködő emberek, mint a magyarok nagy része, vagy még talán rosszabbak.

2016. jún. 26. 00:15
 5/30 anonim válasza:
54%
A székelyek büszke tartású, egyenes jellemű emberek. Annó a görögök siculusoknak nevezték őket. Ha elolvasod az általuk írt jellemzéseket, rájössz, hogy nem egy szedett-vedett népség, hanem igyekvő, szorgalmas és becsületes, valóban magyar-fajta emberek emberek, akik bizony mindig is "vezető" egyéniségek voltak.Védték a Kárpát-medencét és írányították nagy gazdaságukat, aholis hozzáértő román pásztorokat alkalmaztak. A székely embert - bárhova megy a nagyvilágban - mindig megbecsülik!
2016. jún. 26. 07:19
 6/30 anonim ***** válasza:
96%

Nem értek egyet az 5. hozzászólóval!

Ismerek nem egy székelyt, erdélyi szászt is, de nem lehet, és nem is érdemes általánositani.

Van aki becsületes, dolgos, normális, és van, aki nem. Ahogy a magyarok, svábok, tótok, cigányok között is. Ugyanúgy vannak nagyképű, kivagyi székelyek, mint más nemzetiségűek. Neveltetés kérdése leginkább.

2016. jún. 26. 09:44
 7/30 anonim ***** válasza:
72%

Sajnos nekem is negatív tapasztalatom van velük kapcsolatban. Volt erdélyi osztálytársam, kollégám, anyám kolléganőit is jól ismerem, és egy kaptafa (amit már írtak előttem): rosszindulatúak a magyarokkal. Más székelyekkel összetartóak, de egyébként szeretik a sz@rt keverni, én is tapasztaltam lenézést. Nem egyszer fordult elő, hogy székely addig kevert-kavart, amíg a "magyart" kitúrta a munkahelyéről, és hirtelen lett egy erdélyi ismerőse, aki alkalmas lenne a posztra. Ők persze jöttek (láttak, győztek), még jobban klikkesedtek, most konkrétan ott tartunk, hogy a kb. 25 székely egy csapatban van, utálnak minket, "tápos magyarokat", Magyarországot Tápiának hívják, stb.

Mi meg eleinte szerettük őket, mert "jaj, szegények, Romániában kell élniük, de hogy őrzik a nyelvet,hagyományokat, stb". Nagyon próbáltunk jól kijönni velük, megegyszerűsíteni a dolgukat. Úgy tűnt barátkoznak, örülnek neki, majd kiderült a hátbaszúrás - ugyanezt régen, osztálytársaimnál is megfigyeltem, anyám kollégái közt is ez a helyzet.

BIZTOS, hogy van olyan székely, aki szereti a magyarokat, Magyarországot, nem néz le minket, nem kever, dolgos, meg szokta fogni a munka végét, magyarokkal is csapatjátékos - merthogy MIND magyarok vagyunk, nincs "magyarabb".

Csak én még nem találkoztam velük :-(

2016. jún. 26. 09:51
 8/30 A kérdező kommentje:

Ezidáig a negativ tapasztalatok teljes mértékben egyeznek a leírtakkal.

Örülök, hogy napvilágra kerülnek ezek a dolgok!

Én naív voltam, azt hittem egyenes, becsületes emberek, szeretnék még hinni benne......de sajnos az én életemet teszi tönkre egy ....

Ilyen mértékü sunyisággal, hamissággal, folyamatos hátbaszúrásokkal még nem találkoztam!

És egy erdélyitől......teljes döbbenet számomra.

Örülnék még hozzászólásoknak, bárminemű tapasztalatoknak!

Merjetek írni!

2016. jún. 26. 21:06
 9/30 anonim ***** válasza:
77%
Detto 7-es tapasztalatai.
2016. jún. 27. 07:44
 10/30 anonim ***** válasza:
95%

"Más székelyekkel összetartóak, de egyébként szeretik a sz@rt keverni, én is tapasztaltam lenézést. Nem egyszer fordult elő, hogy székely addig kevert-kavart, amíg a "magyart" kitúrta a munkahelyéről,..." Szerintem ez általános, nem nemzettudati jellem, ezt a magyar a magyarral is megteszi. EMberség és neveltetés kérdése, nem székelység-magyarságé.

Tény hogy összetartóbbak, hiszen a hsonló a hasonlóval, tudják..

"..BIZTOS, hogy van olyan székely, aki szereti a magyarokat, Magyarországot, nem néz le minket, nem kever, dolgos, meg szokta fogni a munka végét, magyarokkal is csapatjátékos - merthogy MIND magyarok vagyunk, nincs "magyarabb".

Csak én még nem találkoztam velük :-(.." VAn olyan magyar, aki pedig a székelyeket nézi le, pont ugyanígy, ez megint nem etikumi kérdés. Ha ez a székely bagázs ezt látta, akkor ezt látta.

Nekem egyébként semleges tapasztalatom van velük, egy munkatársam elég érdekesen tudott mesélni hogy náluk mi, hogy szokás. Ezen kívül nem nagyon volt vele viszonyom.

Viszont ugyanúgy van gátlástalanabb fajzat közöttük is, mint köztünk, magyarok között.

2016. jún. 27. 11:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!