Mi számít vidéknek?
Úgy, hogy a vidék szónak két jelentése van. Az egyik: minden ami a fővároson kívül van. Közigazgatásilag vidék Szeged is, Pécs is, Miskolc is. Elgondolom, mit szólnának hozzá, ha kimaradnának a vidékfejlesztésből.. szerintem nem örülnének akkor sem, ha sokan húzzák a szájukat ezekben a városokban, hogy ők nem vidék, miközben a szó egyik jelentése szerint azok.
A másik jelentés az a hely, ahol termelnek. Ez már nem közigazgatási elnevezés. Ilyen alapon nem vidék egy épphogy most lett város sem, ahol csak a templomtornyot lehet mutogatni látványosságként, mivel nem termelnek/tenyésztenek semmit a fő utcája kövezetén.
Mivel a köznyelvben hol így hol úgy jelenik meg, ezért szokott értetlenség, sőt akár vita is lenni belőle.
Számomra mindig relatív, a kontextustól függ az értelme. Vidéknek számít az a vidéki nagyváros, ahol nagyrészt az időmet töltöm, mivel nem Budapest. Ugyanakkor ha egy városival beszélek a fentebb említett településről, akkor neki is azt mondom, hogy a szüleim vidéken laknak, egy kis faluban.
Egy falu még egy kisvároshoz képest is vidéknek számít. Szóval mindig relatív.
"Egy falu még egy kisvároshoz képest is vidéknek számít"
Nana. Én egy 10 ezres kisvárosban nőttem fel, és soha senki nem emlegette a környéken (vagy bárhol máshol) lévő falvakat vidékként. Iskolába a megyeszékhelyre jártam, és ott sem emlegették a megye többi részét vidékként. Ellenben Budapesthez képest mindenki vidékinek mondta magát még a megyeszékhelyen is.
Szóval szerintem az egész ország vidéknek számít Budapesten kívül, max. a legnagyobb városok nem, de Pestről nézve még azok is.
Én megyeszékhelyen lakom,a városközponttól 5 percre gyalog és ha megyek itthonról el,azt mondom,hogy bemegyek a városba,szóval ahol lakom,vidék.
Ez alapján mérlegelj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!