Szeretsz vagy nem Budapesten élni? Indoklás?
Én a távolságokat pont pozitívumnak élem meg... az esetek 99%-ában nem KELL átmenni a legtávolabbi kerületbe. De amit akarok, azt el tudom érni másfél órán belül Újpestről is. És tényleg mindent. Míg egyes vidéki területeken, ha épp nem klehet kapni azt, ami kell, akkor vagy meg kell rendelni postán, vagy ha úgy nem működik, akkor kiutazni érte a városból.
Bűz, szagok: igen, a belváros tény és való, büdös. Több csöves is van.
Drágaság: sztem úgy általánosságban sokkal könnyebb Bp-n kijönni kevesebb pénzből, mint vidéken - itt most mondjuk főleg a falvakra gondolok. Falun gyakran az ember tud választani abból már csak az élelmiszervásárlást tekintve is, hogy a méregdrága kisbolt, vagy kimegy a következő nagyobb városba a Tescóba, nincs annyi turkáló, kínai vegyesbolt, nincsen a boltokból választék, ezért nincsenek rászorulva arra, hogy versenyezzenek a piacon. Használt dolgokat könnyebb kifogni Bp-n olcsón, mert a nagy számok törvénye alapján több emberből nagyobb valószínűséggel árulnak olcsóbban vmit. Lehet egy-két dolog, ami olcsóbb ott, de sztem a dolgok többségét Bp-n olcsóbban be lehet szerezni.
Szerintem Budapest sokkal drágább. Éltem már falun és nem sok különbség van a falu kisboltja és egy budapesti kis vagy nagybolt között. Ha egy olyan apró putrira gondolunk aminek a boltja áll két polcból akkor azt mondom igen tényleg drága ami rajta van, ez a természetes, mert miért ne? Ámde nincs ez mindenhol így. van olyan falu ahol normális kisbolt is van, normális árakkal, szóval nem lehet általánosítani a falvakra. Nyilvánvaló hogy Pesten is van olcsó cucc és drága is, de PEst inkább a drágább termékek felé hajlik.
Az pedig hogy vannak olyan termékek amelyek falun, kisvárosban nincsenek, ez tényleg így van. És akkor bizony rendelni kell, vagy PEstről, vagy egy Nagyvárosból, pl Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc. Egyébként előfordult hogy Pesten nem volt olyan termék amit kerestem és a végén Miskolcról kellett rendelni.
Budapesten ha vásárolni KELL, akkor több választási lehetőséged van, mint mondjuk egy faluban, és aki odafigyel, és nem az első üzletbe megy be, az sokkal olcsóbban kijöhet, mint azok, akik falun élnek és rákényszerülnek mondjuk futárra, ami az esetek többségében plusz költség. Viszont Budapesten mindent meg kell venni, mert nincs lehetőség (helyszűke miatt) mindent megtermelni egy nagy kertben, meg baromfit tartani. Szóval esetleg ezzel egy kistelepülés előrébb van.
Viszont nem tartom jónak, hogy Budapest zsúfolt lett, csak azért, mert sok helyről özönlenek az emberek csak mondjuk a munka miatt. Jobban el kellene szóródni a nagy vállalatoknak az országban.
Állj, állj, állj. Itt szerintem senki sem a falvak mellett érvelt, de hadd jegyezzem meg már, hogy ha valaki falun él, akkor az nem azt jelenti, hogy ő onnantól csak a helyi kisboltban fog vásárolni. A dolgozó falusiak 99%-a a legközelebbi városban dolgozik (ami általában autóval ajtótól-ajtóig 10-20 perc). Ők is ott vásárolnak be.
Meg nem tudom, hogy ti milyen dolgokat szoktatok venni, amik csak Bp-en elérhetőek, de én most hirtelen egyet sem tudok mondani. Ha meg végképp minden kötél szakad, akkor rendelni is lehet, manapság a legtöbb online boltban országon belül ingyenes a kiszállítás, vagy nevetséges 1-2 ezer forint. Szüleim is kutyakatyát ingyenes házhoz szállítással rendelnek FALUBA.
" De amit akarok, azt el tudom érni másfél órán belül Újpestről is. És tényleg mindent. Míg egyes vidéki területeken, ha épp nem klehet kapni azt, ami kell, akkor vagy meg kell rendelni postán, vagy ha úgy nem működik, akkor kiutazni érte a városból. "
Ezzel meg az a baj, hogy másfél óra alatt az ember kocsival vidéken a szomszéd megyéből is kiutazik másfél óra alatt. Volt lakóhelyemen a legközelebbi 50 ezres város kocsival 5 perc volt. A második legközelebbi kb. 40 perc. A szomszéd megyeszékhely sem volt másfél óra.
"Budapesten ha vásárolni KELL, akkor több választási lehetőséged van, mint mondjuk egy faluban, és aki odafigyel, és nem az első üzletbe megy be, az sokkal olcsóbban kijöhet, mint azok, akik falun élnek és rákényszerülnek mondjuk futárra, ami az esetek többségében plusz költség. Viszont Budapesten mindent meg kell venni, mert nincs lehetőség (helyszűke miatt) mindent megtermelni egy nagy kertben, meg baromfit tartani. Szóval esetleg ezzel egy kistelepülés előrébb van.
Viszont nem tartom jónak, hogy Budapest zsúfolt lett, csak azért, mert sok helyről özönlenek az emberek csak mondjuk a munka miatt. Jobban el kellene szóródni a nagy vállalatoknak az országban."
Valóban nagy a választék, de sok a felesleges árucikk, amit akarva, vagy akár akaratlanul de megvesz az illető.
Egyébként egyetértek veled a vállalatokkal kapcsolatban. tényleg jobb lenne ha szétszórnák az országokban. Az a baj mindenkivel hgoy csak Pest és külföld él sokak agyában, ha már vidéki elhelyezkedést mondja vlaki egyből le van nézve, le van hurrogva hgoy vidéken csak gyári munka van, meg semmi fizetés. Ez nem így van!
Tudnék én is kapásból munkát adni fogorvosnak is itt vidéken, de a kutya nem akar idejönni, mert nem Pesten van.
"Az a baj mindenkivel hgoy csak Pest és külföld él sokak agyában, ha már vidéki elhelyezkedést mondja vlaki egyből le van nézve, le van hurrogva hgoy vidéken csak gyári munka van, meg semmi fizetés. Ez nem így van!"
Hát ahol élek nem sok választék van, szinte csak gyárakba keresnek embert. De azért a változatosság kedvéért néha van pultos állás is, ahová szintén nem vagyok hajlandó menni.
Na meg sztem egyáltalán nem drágább, mint az ahol élek, sőt kimerem jelenteni hogy az én városomban nagyon sok minden sokkal drágább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!