A vidékiek valójában "fantombunkók" ellen harcolnak?
Jópár ilyen Budapest-vidék ellentétet kiélező kérdést olvastam a gyk-n. Mondjuk ez az ellentét némileg atipikus mert mikör véleményezik Budapestet meg a budapestieket akkor elég hogyismondjam szubjektív és sértő kommentek jönnek vidékiek részéről. Aztán jönnek páran akik csitítják a hőzöngőket hogy ne legyenek mérgesek a pestiekre meg ne szidják annyira Pestet, és kiállnak a vidékiek mellett, hogy tudják milyen rendes elbűvölő emberek. Csak éppen személy szerint én azt nem tudom hogy ez a kiállás meg főleg a harc kik ellen megy....mert valahogy nem találni vidékieket szapuló pesti hozzászólásokat csak azt hogy "mennyire dühösek vagyunk rájuk mert semmibe vesznek meg azt gondolják rólunk amazt hiszik magukról....de nyista kötekedő vélemény fővárosi részről ami alátámasztaná a gyűlöletet. Nem gondolják itt egyesek hogy a vidékiek csak belehergelik magukat a Pest-utálatba olyannyira hogy már már az jön le az egészből hogy"ezek a pestiek tényleg durva fazonok lehetnek hogy még rosszat se kell itt szólniuk máris ennyire be vannak gerjedve ellenük....
?
pontosítanék annyit, hogy ez a kérdés nem elsősorban a mindennapokról szól,hogy a vidékiek vagy a pestiek menőbbek/bunkóbbak mert ahány ember annyi vélemény. Hanem hogy itt a gyk-n a legendás Pest vs. vidék tekintetében jól látom-e hogy nem kölcsönös ez az utálat?mert én azt tapasztalom hogy a vidékiek pörgik gerjesztik ezt az egészet mert ők szidjáka a másikat mint a bokrot....esetleg pont az a baj hogy a pestiek nem szólnak be mert "még ennyibe sem vesznek?!!!?"-gondolják vidéki részről?
Ezt a vidéki jelzőt már mások is kifogásolták de ezt én hiperérzékenységnek veszem , sőt ha belegondolok nem értem, mi ezen a sértő. Bp. és Debrecen (2. legnépesebb magyar város) közt kb 1,5 milliós differencia van , tehát jóval nagyobb mint Debrecen és egy kihalt falu közt....
ha lennének ilyen "átmenet" méretű városok mint Pozsony vagy Zágráb akkor nyilván más lenne a helyzet
11.: "Ezt a vidéki jelzőt már mások is kifogásolták de ezt én hiperérzékenységnek veszem , sőt ha belegondolok nem értem, mi ezen a sértő. Bp. és Debrecen (2. legnépesebb magyar város) közt kb 1,5 milliós differencia van , tehát jóval nagyobb mint Debrecen és egy kihalt falu közt...."
Persze, de az életmódban nem Budapest és Debrecen között van nagy különbség. Debrecenben is van tömegközlekedés, ott is emeletes házban lakik a többség, gondolom van panellakótelep is (ha nem is akkora, mint mondjuk Újpalota). Sokan végeznek irodai munkát, a boltok kínálata hasonló stb.
Ehhez képest nagy különbség egy ezerfős falu (pedig az még nagy falu!), ahonnan vagy ingázni járnak, vagy mezőgazdasággal foglalkoznak a legtöbben, ahol alapvető dolgokat meg lehet venni helyben, de mondjuk bútorbolt már nincsen. Ahol nincsenek parkolási gondok, de nyáron sok a szúnyog.
Az bosszant sok vidékit, hogy sok pesti azt képzeli, aki Bp-en (+agglomerációján) kívül lakik, az biztos tehenet fej esténként és azt se tudja, mi az a bankkártya. Pedig a vidéki emberek többsége ugyanolyan városias életet él, mint a budapestiek (ami persze nem okvetlen jobb, mint a falusias élet).
Vagy inkább csak a vidékiek képzelik azt hogy: "a pestiek biztos azt képzelik hogy...."
Akkor valójában a városias vidékiek nemcsak hogy utálják a pestieket de még le is nézik a falusias vidékieket azzal hogy normál elhatárolódás mellett pluszban még meg is sértődnek "én márpedig nem fejek tehenet, meg használok bankkártyát nemám mint egyesek...hogy mernek azokkal összekeverni?!?!"
Budapest tízszer akkora, mint Debrecen.
Debrecen százszor akkora, mint egy átlag falu.
Szóval érthető, hogy a "vidék" jelzőért nincs oda egy olyan település, ahol ugyanúgy villamossal mennek a szupermarketbe a panellakók, mint a nagyvárosokban általában.
Ráadásul a pestiek se használják következetesen, egyik mondatban vidék neki az egész spektrum Szanticskától Debrecenig, másik pillanatban meg ilyeneket írnak, hogy "vidéken azért jó élni, mert csend van, meg mindenkit ismersz, meg tudsz állatot tartani, meg meg tudod magadnak termelni a zöldségedet-gyümölcsödet".
A pestinek tényleg nem kell tennie semmit, hogy a nempestiek mellőzve érezzék magukat, de ez nem azt jelenti, hogy minden ok nélkül érzik mellőzve magukat. Elég, ha bekapcsolod a rádiót, ahol az ilyen "dugó van a Blahán" jellegű dolgok az országos hírekben szerepelnek, egy megyeszékhelynél kisebb méretű települést már kb. a pestisnek kell elvinnie, hogy a hírekben megüsse egy pesti forgalomelterelés vagy szoboráthelyezés szintjét; neten a városnév nélkül megadott címek vagy a körzetszám nélkül megadott telefonszámok defaultban Pestet jelentik; nemrég belelapoztam a könyvesboltban egy angol nyelvű kiadványba, ami Magyarország szépségeit mutatta be külföldieknek szánva, már haladásnak tűnt, hogy a 20 fotóból csak 14 volt budapesti. Ha ezek nekem feltűnnek, pedig én még szeretem is Pestet, akkor gondolhatod, milyen hatással van arra, aki még utálja is :D
De ezt leszámítva én nem tapasztalom, hogy a pestiek általában bunkók lennének, inkább tudatlanságból fakad, amiket mondanak, elvégre ők is abból a médiából tájékozódnak, amiben kizárólag ők szerepelnek. Ismerek olyat, aki Pestet csak repülővel hagyta el eddigi életében, szóval így nehéz perspektívába kerülnie :) És azt se tapasztalom, hogy a nempestiek utálnák őket. Pár hülye ember meg mindenhol van.
Én úgy vettem észre, hogy nem az bunkók csak nem foglalkoznak annyit a másikkal. Ezt sokan bunkóságnak fogják fel, akiknek ez szoktatlan. Én mikor felkerültem egyetemre Pesten nagyon-nagyon élveztem, hogy senki nem néz rám kb. mindegy mit csinálok, vagy miben vagyok. Az ilyen után tényleg feltűnő, hogy pl. ha hazamegyek valamelyik kisebb-nagyobb városba, ahol vagy én vagy a családom lakik, akkor sokszor még az utca másik oldaláról is azt érzem, hogy néznek. Nézik ki vagyok, miben vagyok, vagy csak úgy néznek ki a fejükből és épp ott vagyok és ott nem zavar senkit, hogy lehet a bámulás tárgyát kellemetlenül érinti a bámulás.
Pesten ezt az emberek jobban kerülik.
Így a pestinek azért bunkó aki kisebb helyről jött, mert mit néz, a másiknak meg azért bunkó a pesti, mert még rá se lehet nézni, az is zavarja.
Egyébként egyre jobban terjed már mindenhol ez a nem nézünk rá egymásra dolog. Érdekes, ami 18 évesen tök jó volt nekem, az mostanság már inkább zavar. Régen az emberek egymásra néztek, köszöntek, szóltak egymáshoz pár szót, egymásra mosolyogtak vagy valami, manapság meg már jobb ezzel nem is próbálkozni, mert hülyének néznek, hogy mi a fäszt beszél ez, nem is ismerem, mit bámul, mit vigyorog, meg úgy egyáltalán szinte már az agresszió egyik formája, ha nem csak úgy megyünk az utcán, hogy a földet bámuljuk vagy a semmire fókuszálunk magunk előtt.
Amikor Szegeden éltem, nekem Pest is vidék volt. Most Pesten élek, többször kérdezik úgy, hogy "lemegyek-e Szegedre". Azt szoktam válaszolni, hogy nem lemenni szoktam, hanem ELmenni. Igen, van degradáló abban, amikor Pestet tartják a viszonyítás középpontjának. Bár Szeged délre van, ha Esztergomba vagy Szentendrére mennek, nekik az is "le"-felé van. Pedig északra van. Oké, főváros...
Bunkók azonban mindenhol vannak. Hogy Pesten miért van belőlük több? Hát mert az ország egyötöde pesti, tehát a statisztikai valószínűsége annak, hogy egy bunkó pesti... 5-ből egy bunkó pesti. :D Na bumm! Bunkók mindenhol vannak. És túlérzékenyek is, akik indokot keresnek a sértődöttségben arra, hogy nehogy meg kelljen változniuk, mert akkor az azt jelenti, hogy ők nem tökéletesek...
Na most légy okos! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!