Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Szerintetek megéri-e Magyarors...

Szerintetek megéri-e Magyarországon maradni? Én úgy veszem észre, hogy nem nagyon. Ti mit tennétek, ha most lennétek függetlenek? Itthon maradnátok vagy külföldre költöznétek?

Figyelt kérdés

19 éves lány vagyok. Nemrégiben kezdtem el az egyetemi tanulmányaimat. Egyre inkább azt látom, hogy nincs jövő idehaza. Többször eljátszottam már a gondolattal, hogyha elvégzem az egyetemet, lehet, hogy kiköltözöm külföldre. De még semmi sem biztos.. Most őszintén: azt tapasztalom, hogy az emberek többsége a belét is kidolgozza, mégsem jutnak egyről a kettőre. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb olyan embernek, akinek csak egy érettségi van a zsebében (mert mondjuk nem szerették volna folytatni a tanulmányaikat, vagy egyszerűen nem volt rá keret), marad a közmunka. Ráadásul elhelyezkedni sem túl egyszerű a munkaerőpiacon, ugyanis sok helyen az játssza a legnagyobb szerepet, hogy van-e ismerősöd, protekciód.. Na de visszatérve az előző problémához: rengeteg magyar ember csak gürcöl és gürcöl, ennek ellenére alulfizetett. Az emberek mentalitásáról pedig ne is ejtsek szót! Tisztában vagyok vele, hogy az emberek alapvetően mindenütt egyformák, de! Itthon nagyon sok a rosszindulatú ember. Alig akad olyan, aki ne csámcsogna a másik ember életén (mert ugyebár addig sem kell a saját, nyomorúságos életükkel törődniük.) A kórházi ellátás is szörnyű. Kevés becsületes orvossal találkozni. Az egyik ismerősöm édesapjánál tályog alakult ki. A családnak nem tellett arra, hogy hálapénzt csúsztasson a doki zsebébe. A férfit nagy ívben letojták, pár nappal később pedig vérmérgezés következtében meghalt. Míg egy másik férfi, aki tehetős családból való, életben maradt. Amikor az orvosok meglátták, hogy a család előkészíti a hálapénzt, a férfi fenekét is kinyalták.. Tehát manapság már a kórházba sem érdemes befeküdni. Ha ugyanis nem tudod pénzelni az orvosokat, véged van! Sajnos ez a fájdalmas igazság... Sok orvos csak akkor hajlandó odafigyelni a betegre, ha hálapénzt kap! A múltkor belenéztem a Fókusz egyik részébe, ahol a műsorvezető azt mesélte: már így is 2500 orvos hiányzik a rendszerből, az Európai Unió országai közül pedig a magyarországi egészségügy a 3. legrosszabb.

Az ismerőseim közül többen kiköltöztek különféle nyugat-európai országokba, illetve a tengerentúlra.. Anyukám egyik munkatársának a lánya Londonban él már kb. 5 éve.. Érettségi után költözött ki az angol fővárosba. Nem volt szakmája, de még diplomája sem. Az első 2 évben mosogatott egy hotelben. Azóta szépen felemelkedett a szamárlétrán, ma már londiner egy szállodában, a vendégek poggyászait cipeli. Magyar pénzben átszámolva közel 1 millió forintot keres. Teljesen ki van simulva, egyáltalán nem idegeskedik a számlák miatt. Egy lányismerősömnek, aki 3 évvel fölöttem járt általános iskolában, az egyik barátnője Zürichben él. A lakásán és a kocsiján sincs törlesztőrészlet, úgy él, mint Marci Hevesen. Rövidesen családot szeretne alapítani. Az egyik ismerősömnek (aki történetesen egy 60-as éveiben járó néni, pár utcányival arrébb lakik tőlünk) a fia informatikusként végzett a Debreceni Egyetemen. Nem sokkal a diploma megszerzése után döntött a new york-i élet mellett. Ez évekkel ezelőtt történt. Elmesélte, hogy az amerikaiak könnyen befogadták, gördülékenyen ment a beilleszkedés. Közel 3000 USD-t keres. Egy másik férfiismerősöm pedig Berlinben dolgozik.. Nem bánták meg a döntésüket, ugyanis szépen fokozatosan lépnek előre. Emellett még arról számolnak be, hogy az ottani emberek segítőkészebbek, a mentalitásuk, az élethez való viszonyulásuk is pozitívabb. Ami külföldöt illeti, mostanában sokan költöznek ki észak-európai országokba is. Munkavállalás szempontjából népszerűnek számít pl. Norvégia, Svédország, vagy éppen Dánia.

Külföldön a legtöbb bevándorlónak van esélye egy szebb, jobb életre, ami mentes a nyomorgástól. 5-6 órát dolgoznak átlagosan, mégsem szűkölködnek. Nem szenvednek hiányt semmiben. Az emberek kisugárzása is szimpatikusabb. Az egyik gimis osztálytársam édesapja pedig Svédországban dolgozik. Megfigyeltem, hogy akik egyszer belekóstolnak a külföldi életbe, nem akarnak visszatérni ebbe az országba.

Igazából több dolog szól a külföldre költözés mellett, mint ellen. A jobb életszínvonal, a pozitívabb gondolkodásmód. Ráadásul szívesen megismernék egy másik kultúrát, mert szeretném a világot több szemszögből látni. Viszont attól tartok, hogy egy idegen országban honvágyam lenne, ugyanis a barátaim, rokonaim idehúznak. Az angliai, illetve az amerikai élet többször is megfordult a fejemben, hiszen középfokon beszélem a nyelvet, de ez rövidesen változni fog, ugyanis anglisztika szakon tanulok. Emellett Franciaország is nagyon vonz (gimnáziumban tanultam a francia nyelvet, egyik kedvenc tantárgyam volt, még most is folyamatosan bővítem a szókincseket, új nyelvtani szerkezetekkel ismerkedem meg, imádom a kultúrájukat.) Ezt a nyelvet is szeretnék magas fokon elsajátítani, manapság már egy idegen nyelv ismerete is nagyon jónak számít, nemhogy kettő! Az angol ugyanis világszerte használatos nyelv, a franciát viszont lényegesen kevesebben beszélik. És még pár éven belül szeretnék megtanulni oroszul is, hiszen most ismét felfutóban van, ráadásul nagyon tetszik a nyelv hangzása is. Ha már szerepel a repertoárban egy germán és egy újlatin nyelv, akkor miért ne sajátíthatnék el egy szláv nyelvet is? :)

Egy szó, mint száz: sok dologra törekszem az életben. A felsorolt célokat meg is szeretném valósítani. Várom a véleményeket, meglátásokat a külföldi élettel kapcsolatban! Van-e olyan ismerősötök, aki kint él? Ha igen, meséljétek el a tapasztalatait! Előre is köszönöm a hozzászólásokat! ;)

2015. dec. 21. 15:48
1 2 3
 11/24 JulesM111 ***** válasza:
100%

Azt a mindenit kedves 10-es, nem gyengén el vagy keseredve ;) ;)

Egy dologban igazad van, itt arról szól az oktatás, hogyan üzemeltessünk mások által kikisérletezett technológiát ( nem, nem csak a szalag mellett, mérnöki pozícióban is )

2016. febr. 1. 08:01
 12/24 FüligJimmy88 ***** válasza:
29%

Az a helyzet, hogy aki itthon nem képes boldogulni, az valószínűleg külföldön sem fog. Persze Magyarországon már nemzeti sportnak számít minden nyűgöt másra hárítani, hogy "azért nem jutok előbbre, mert sz@r a fizetés, meg a kormány, meg a főnök, a cég, az adók, és még büdös is van..." Ez persze mind igaz, csakhogy nem siránkozni kell, hanem cselekedni.

Persze az is kérdés, hogy mit értesz az alatt, hogy "megéri". Rászántam magam, hogy végigolvassam a kérdésedet, és azt szűrtem le, hogy igazából csak a szeretteid tartanak itt. Hát nézd: semmi sincs márványba vésve, meg lehet próbálni külföldön boldogulni, aztán ha mégsem válik be valamiért, még mindig hazajöhetsz. De az is lehet, hogy mire elvégzed az egyetemet, rendeződnek a körülmények idehaza (megjegyzem: dolgozom az ügyön). Érdekességként megemlíteném, hogy van egy barátom, aki évente 3 hónapot dolgozik külföldön, a maradék 9-ben pedig itthon él abból, amit kint összegyűjtött. Neki megéri. Van még egy pár éved a diplomáig, addig is nem ártana tervezgetni meg informálódni, mert rengeteg lehetőség van az életben, csak észre kell venni.

Ja, igen, bónusz tipp. Ha már szóba jött a protekció. Ez így többé-kevésbé igaz, de ki mondta, hogy szégyen? Szerezz befolyásos barátokat.

2016. febr. 26. 20:23
 13/24 anonim ***** válasza:
74%

"aki itthon nem képes boldogulni, az valószínűleg külföldön sem fog"

Emögött mi a logika?

2016. febr. 26. 22:09
 14/24 anonim ***** válasza:
70%

"aki itthon nem képes boldogulni, az valószínűleg külföldön sem fog"

Ne keresd a logikát! Ez valaha, úgy 10-15 éve igaz lehetett, de ma már más szelek fújnak. Csakhogy ezt nem mindenki érzi a saját bőrén.Szerencsére vannak még jó páran, akik annak a bizonyos jóléti ollónak a felső ágán vannak. Nekik nem lett lényegesen nehezebb a mindennapi megélhetés, sőt sokan gyarapodnak folyamatosan. Nem irigylem tőlük, de azért nem ártana látni, hogy egyre többen kínlódnak az olló alsó ágán, és az olló kegyetlenül nyílik.

Nem csak a semmire kellő, buta, önállótlan, sültgalambváró emberek csúsznak egyre mélyebbre, hanem sok, tisztességesen dolgozó, lehetőségeket kereső, vállalkozó szellemű ember látja egyre reménytelenebbnek az itthoni boldogulást. Elég, ha esetleg nem olyan kapós a szakmád, amiben sok éve dolgozol, jön egy leépítés, máris kezdheted nulláról a karriert akár 50 évesen is. Egy 55 éves busz-szerelő, aki esetleg 30 éve a bp-i buszokat javítja, hová megy szerinted FüligJimmy88? Elárulom: legjobb esetben elmegy a maszekhoz, minimálra bejelentve, havi 110-120-ért. Ja, király lesz a nyugdíja, ha megéli!

Persze, aki nem akar semmit az élettől, az nyilván nyugaton sem lesz milliomos. De ha csak ellébecolsz egy akármilyen betanított munkásként egy angol gyárban, akkor is egyszerűen ki tudod fizetni azt a lakhatást, kosztot, ami az önálló élethez kell.

Idehaza viszont azt látod, hogy ha nincs jó diplomád, vagy kapcsolatrendszered, akkor ha megszakadsz, sem jutsz előre. Alig van lehetőség a húzóágazatokon kívül. Erőltetik a szakmai képzést, de a legális bérek nem elegendőek a normális megélhetésre. GYakorlatilag a gyáraknak képezik a betanított munkásokat minden egyes áccsal, kőművessel, burkolóval, csőhálózat-szerelővel, és állítólagos hiányszakmával.

Úgyhogy dolgozhatsz itthon, mint a güzü, ha nem kerülsz be valaki révén a jó helyekre, akkor nem haladsz előre, és még jól meg is szívatnak.

2016. febr. 27. 16:18
 15/24 FüligJimmy88 ***** válasza:
50%
Na pont erről beszéltem. Megint csak a nyafogás megy. Az a logika, hogy akinek büdös a munka, annak minden munka büdös. Nyilván motiválóbb külföldön a leggagyibb melóért is ötször annyit keresni, nem mondtam hogy nem. Csakhogy ott van még az is, hogy aki nem képes beosztani azt, ami van, az kereshet akármennyit, nem lesz elég. Az öregem társtulajdonos volt egy kis elektronikai kft-ben, ami aztán jól bedőlt, volt, hogy hónapokig nem kapott fizetést. Most ezeket az ezeréves héveket tartja életben havi 130-ért (plusz kajajegy meg ingyen bérlet, nagy cucc) és közben eltartja a félig béna anyámat és a szellemi fogyatékos öcsémet is. És kijönnek ennyiből. Tudatosság kérdése az egész. A gond ott kezdődik, hogy erre a legtöbben nem jönnek rá maguktól. Ezért is kéne ezt a tudatosságot tanítani, már az általános iskolában, csak hát az államnak sokkal jobban megéri, ha mindenki nyakra-f***ra felvesz ötven hitelt, hogy aztán boldog legyen, ha csak a dupláját fizeti vissza és nem veszik el azt is, amit már kifizetett. És ha már egyszer golyószóró helyett még mindig mindenkii golyóstollal járul az urnák elé, akkor már legalább a fejekben rendet lehetne tenni.
2016. márc. 1. 21:41
 16/24 anonim válasza:
89%
FüligJimmy . Igaz hogy már régi ez a kérdés meg ez a téma,de akkor felvilágosítalak. Ti nagyon tévedésben vagytok akkor amikor valaki a tényekeről beszél Magyarországon,de ti meg azt nyafogásnak fogjátok fel. Honnan veszitek hogy az az ember nem csinálja a dolgát,hogy nem tanul,hogy nem menne előrébb ha tudna? A te öreged eltartja 130 000-ból a családot,ez nagyon szép és nagyon jó,de ti ott is laktatok mindig is,így max csak a rezsit kell fizetni-e kajával meg 1-2 dologgal,és nincs mellé ALBÉRLET. Amit nekem 22 évesként kell fizetnem havi 120 000-ból,mert muszáj felköltöznöm Pestre,mert itt vidéken NINCS munkahely SZAKMÁBAN se!!! Próbáltam elmenni,nagy nehezen jött 1 munkahely,ahol 70000 F-t megkerestem volna 2 műszakra,semmi juttatással,se kajajegy se semmi! Ebből fizessem a rezsit ami kb 40-50 000 Ft,egyek, és még sorolhatnám. (szakmában is kb 80-90 000 kapsz itt.Nógrád megye.) Aztán volt egy nagyon jó vállakozási ötletem,amit simán el lehetett volna indítani,de olyan kritériumai vannak hogy az nem igaz,mellé a gépemet kellett volna újítanom ehhez a vállalkozáshoz.A támogatást meg konkrétan felvenni nem tudtam,mert kértek mindent teljesíthetetlen értéket. Szóval nálam a nyafogás ment? Nem barátocskám nem az ment,és tessék. Ja igen gimnnáziumot tudtam elvégezni családi és szociális problémák miatt,tovább nem tudtam tanulni.Amikor néztem mit tudnék itt ingyen tanulni a pofám leszakadt hogy semmi éredményeset (Számítógép -összeszerelő,arra sincsen semmi szükség,mert egy 6 éves is megcsinálja.). Gyere ki,élj vidéken,és egyből meg fogod látni hogy amit mondogattok az nem fedi a valóságot,könnyű pestről beszélni ,úgy hogy ott van házatok,meg ott tanulhatsz (Vagy ha nem ott akkor más nagyvárosnál.),és nyafogok? Nem! Csak elmondom a tényeket,hogy élhetetlen az ország,és ettől függetlenül megyek tovább,most is tudom mit fogok tenni. Le kellene állni erről a nyafogásos magas lóról,mert ha egyszer megzuhantok akkor fogtok pánikolni. Ja és bocsi. 6. hónapja élek meg,mamán halála utáni 180 000 Ft-ből,szóval a pénzem is be tudom osztani és szinte semmire nem költök,meg ilyen szinten csak alap igényeim vannak. Úgyhogy feldughatod a tudatosságodat ha neme gy olyan helyre születtél! Ja és nekem a munka se büdös,na hoppá...
2017. okt. 21. 13:49
 17/24 anonim ***** válasza:
100%

Elég sokat járok külföldön és mi is tervezzük, hogy pár éven belül kiköltözünk. Vannak ismerőseim is akik kint élnek, sosem jönnének vissza. Én ugyan nem tervezek messzire menni, Ausztriába pl.teljesen beleszerettem. Az albérletárak drágábbak valamivel, de nem vészes. A boltokban pedig ugyanannyiba kerül minden, vagy olcsóbb is. Kevés olyat láttam ami drágább volt, az viszont minőségi is, nem úgy mint itthon.

Munka mindig van, és a szakmánkkal kint a magyarországi fizetés háromszorosát keresnénk.

2018. jan. 19. 15:08
 18/24 anonim ***** válasza:

"...havi 130-ért (plusz kajajegy meg ingyen bérlet, nagy cucc) és közben eltartja a félig béna anyámat és a szellemi fogyatékos öcsémet is. És kijönnek ennyiből. Tudatosság kérdése az egész."

És ez szerinted egy jó élet? Erre vágysz? 130-ból nyomorogni 3 embernek? A sztorid lényege pont az, hogy ez az ország élhetetlen. Öngól.

2018. jan. 19. 16:40
 19/24 anonim válasza:

Mi történt azóta?

Azt felejtik el sokan, hogy házad külföldön se lesz, mert ott 5x annyiba kerül az is :D

2022. nov. 19. 18:52
 20/24 A kérdező kommentje:

Ebben is van valami.

Köszönöm a választ!

2022. nov. 20. 09:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!