Milyen Romániában élni?
Figyelt kérdés
Akár kis faluban, akár nagyvárosban. Használni kell a román nyelvet? Mennyire lehet meglenni a románokkal? Barátságosak, gyűlölködők? Mennyit lehet keresni Romániában? Hogyan lehet megélni? Írjatok településneveket vagy megyét is!2015. aug. 24. 10:46
1/6 Ügyet Lenke válasza:
Ez így kicsit tág fogalom, van akinek jó itt élni, van akinek nem, sokmindentől függ. Kell használni a román nyelvet mert sokan nem tudnak mást, főleg Erdélyen kívül. Meg lehet lenni a románokkal is, ezt mind embere válogatja, a mindennapi életben nincs semmi baj velük. Keresni lehet kevesebbet vagy többet is mint Magyarországon, attól függően hogy mit szeretnél, mi a képesítésed, hol kapsz munkát, ugyanúgy működik ez mint más országokban. Ha jól keresek meg lehet nagyon jól élni, ha nem akkor azt osztod be amit keresel, hogy megélj...
2/6 anonim válasza:
Én Hargita megyében élek, egy faluban. Teljesen magyar falu, így románokkal nem lehet találkozni, vagy beszélni. Pont ez a baj, mert hiába tanították az iskolában a románt 12 éven keresztül, ha nincs akivel beszélni, akkor nem lehet jól megtanulni románul, nekem legalábbis nem sikerült. Itt az érettségin a román nem sikerül a legtöbbnek. Egyetemre járok egy kisvárosba. Nekem semmi bajom nincs a románokkal, szerencsére nem volt olyan tapasztalatom, hogy a románok beszóltak volna valamit, amiért magyar vagyok. A munkalehetőségek gyengék, főleg annak aki nem tud románul, a környezetemben sokan vannak akik nem tudnak, nem én vagyok az egyetlen. Mindenhol követelik a román nyelvtudást ha munkába akarna az ember menni, ez egyértelmű hogy szükséges a román nyelv, hisz Romániában élek. Lehet hogy szégyen nem tudni az ország nyelvét, amiben élek, de sose tudtam, hiába próbálkoztam vele. A többség inkább külföldre megy, mert ott többet lehet keresni. Bolti eladónak egy magyar faluban felvennének gyengébb nyelvtudással is, azt hiszem, de nem szeretnék boltban dolgozni, ha nem muszáj.
3/6 anonim válasza:
A románok is emberek, nem fognak megenni. Ha van tehetséged és el akarsz valamit érni akkor az mindenhol összejön, ha nincs akkor költözhetsz bárhova.
4/6 anonim válasza:
Tudom, hogy nem ezt kérdezted, de érdekes, hogy Szerbiában is dettó ugyanaz van, mint amit a második válaszoló írt. Pedig én egy 20 ezres kisvárosban lakom, de hiába, ha a lakosság 80%-a magyar...
5/6 anonim válasza:
Ja, csak nálunk talán annyival jobb a helyzet, hogy csak anyanyelvből (és matekból, szakközép esetén pedig matek helyett szaktantárgyból) van érettségi, ami ugye esetemben a magyar, szerbből nincs, hacsak nem az a választottad.
6/6 anonim válasza:
Jo:) Megelni kicsit nehezebb, mint Magyarorszagon, de ha van egy okes munkahelyed, jol el lehet lenni. A romanok pont olyanok, mint a magyarok vagy barmely mas nep: vannak normalisak es idiotak. En Kolozsvaron elek, ha nagyobb lenne a keresetem, fel sem merulne bennem, hogy elkoltozzek innen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!