Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Köteles vagyok beengedni a...

Köteles vagyok beengedni a vízvezetékszerelőt?

Figyelt kérdés

Az alsó szomszédom ázásnyomokat észlelt a fürdőszoba mennyezetén, és a vízvezetékszerelő szerint a közös cső szivároghat, így azt ki kell cserélni. Erre a teljes falbontással, rengeteg kosszal járó munkára a közös képviselő vízszerelőjét kérték fel. A munkára olyan időpontban akarnak sort keríteni, ami számomra - munka miatt - egyáltalán nem alkalmas. Kérdésem: van valamilyen jogszabály, ami alapján én köteles vagyok az általuk megadott időpontban rendelkezésre bocsájtani a fürdőszobámat, és hozzájárulni ahhoz, hogy ekkor például éjszakákra összenyissák a fürdőszobámat az alsó szomszédéval? Nem jelenthetem ki, hogy számomra például két hónap múlva lenne leghamarabb alkalmas mindez? (Egyébként nem túl erős a szivárgás, és egyáltalán nem igényelne azonnali beavatkozást.)

Az már csak mellékes adalék, hogy a munka során a fürdőszobám csempézése sérülni fog, és már előre jelezték, hogy a wc-csészém el fog törni és újat kell vennem. Ennek megtérítésére a közös képviselő nem hajlandó. Jogilag megteheti ezt? Én úgy gondolom, hogy mivel nem az én tulajdonomban levő cső javítása során keletkezik a kár, ő köteles volna az összes káromat megtéríteni (beleértve a csempét, a wc-t, stb.).

2015. ápr. 1. 10:18
 1/9 anonim ***** válasza:

Ha vállalod a késedelem miatti károk teljes megtérítését: a lenti lakásban ez idö alatti plusz károk, a szomszéd nem tudja a fürdöszobáját használni, akkor elvileg késöbbi idöpontot is javasolhatsz. De ezt neked magadnak kell kifizetni.

A bontás, stb miatti költségeket - mivel ez nem a te hibád (és nem is a szomszédé) -, a biztosító kellene hogy fizesse, kivéve, ha bizonyítható, hogy a te hanyagságod vagy egyéb nem megfelelö használat az oka.

A közös képviselönek smemi köze a te lakásdban történö károkért, ez kizárólag rád meg a saja´t biztosítódra tartozik.

2015. ápr. 1. 10:32
 2/9 anonim ***** válasza:
#1 amit a végén írtál az nem egészen így van: mivel a közös vezetéket kell javítani, minden ahhoz kapcsolódó munkát a közös költségből, illetve a ház biztosításából kell fizetni ... tehát a csempe helyreállítását, a wc-csészét és mindent amit a lakó fürdőjében érint a munka
2015. ápr. 1. 10:35
 3/9 anonim ***** válasza:

Igen, köteles vagy beengedni. Neked személyesen nem kell ott lenni, ha a munkaidöd miatt gond, de akkor vagy megbízol valakit, vagy adsz a közös képvielönek kulcsot a lakáshoz erre az idöre.

A munkálatok idejére köteles vagy elviselni az ezzel jaró kényelmetlenségeket.

Az ezek miatti károkat - hacsak nem derül ki, hogy te okoztad a sérülést gondatlangásból - a lakásbiztosítás fizeti.

Ha akadályozod a munkákat, akkor az ebböl keletkezö többletkárt viszont neked kell megtéríteni, és ebbe a biztosító nem száll be, mert ezt te okozod.

2015. ápr. 1. 10:36
 4/9 A kérdező kommentje:

Talán ez kimaradt a leírásomból: az érintett cső nem az én tulajdonom, hanem a közös cső, tehát a javíttatása ezért a közös képviselő dolga. Így azt ő állja, én csak a járulékos költségekről beszélek, a javítás során keletkező további károkról.

A szivárgás pedig egyszerűen annak köszönhető, hogy egy 40 éves csőről van szó és elöregedett, tehát nem hanyagságnak köszönhető.

2015. ápr. 1. 10:37
 5/9 anonim ***** válasza:
na mégegyszer: nem a lakásbiztosítás, hanem a társasház biztosítása, vagy ha nincs akkor a közös költségből megy minden kifizetés (a lakó saját biztosítása akkor játszik, ha a saját használatú vezetéke okoz kárt és munkát a saját lakásában)
2015. ápr. 1. 10:47
 6/9 anonim ***** válasza:

5-ös: Nincs igazad. A te lakásodban keletkezett kárt a saját biztosítod fizeti, a közös cső cseréjét a házbiztosítása.

Tapasztalat.

2015. ápr. 1. 10:51
 7/9 anonim ***** válasza:
Még annyit: a Biztosítót még akkor hívd ki, amikor szét van verve a lakás, nem a helyreállítás után.
2015. ápr. 1. 10:51
 8/9 anonim ***** válasza:
#6 lehet, hogy tapasztalat, csak nem jogszerű ... a tulajdonos által okozott kárt a tulajdonos, vagy a biztosítója fizeti ... jelen esetben a tulajdonos a társasház, az okozott kár pedig a helyreállítási munkák során keletkezik
2015. ápr. 1. 12:00
 9/9 anonim ***** válasza:
Kérdező a saját érdekedben ne halogasd. Pont ugyan ez volt alig egy hónapja nálunk is. Az én fürdőszobámban semmi nem látszott, de az alattam lakó beázott. Mondta a szerelő, hogy sajnos ez nagyon gyakori, rengeteg ilyen munkája van. Az öreg csöveket konkrétan feloldják a modern tisztítószerek. Nekem egy fillért nem kellett fizetnem, mindent a biztosító állt. Beleértve a csőcserét és az utómunkákat (falazás, csempézés, festés). Jött a fickó reggel 8ra, kettőre kész is volt, mind a két lakással. A burkolók is gyorsan dolgoztak, szintén kb egy délelőttöt igényelt. A festés volt kicsit macerásabb, a festő kétszer jött, kb fél órát volt mindkét alkalommal, de vele meg lehetett beszélni mikor jöjjön. Illetve még beugrott egy csávó a biztosítótól fényképezni, de vele is előre telefonon egyeztettünk időpontot.
2015. ápr. 2. 23:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!