Köteles vagyok beengedni a vízvezetékszerelőt?
Az alsó szomszédom ázásnyomokat észlelt a fürdőszoba mennyezetén, és a vízvezetékszerelő szerint a közös cső szivároghat, így azt ki kell cserélni. Erre a teljes falbontással, rengeteg kosszal járó munkára a közös képviselő vízszerelőjét kérték fel. A munkára olyan időpontban akarnak sort keríteni, ami számomra - munka miatt - egyáltalán nem alkalmas. Kérdésem: van valamilyen jogszabály, ami alapján én köteles vagyok az általuk megadott időpontban rendelkezésre bocsájtani a fürdőszobámat, és hozzájárulni ahhoz, hogy ekkor például éjszakákra összenyissák a fürdőszobámat az alsó szomszédéval? Nem jelenthetem ki, hogy számomra például két hónap múlva lenne leghamarabb alkalmas mindez? (Egyébként nem túl erős a szivárgás, és egyáltalán nem igényelne azonnali beavatkozást.)
Az már csak mellékes adalék, hogy a munka során a fürdőszobám csempézése sérülni fog, és már előre jelezték, hogy a wc-csészém el fog törni és újat kell vennem. Ennek megtérítésére a közös képviselő nem hajlandó. Jogilag megteheti ezt? Én úgy gondolom, hogy mivel nem az én tulajdonomban levő cső javítása során keletkezik a kár, ő köteles volna az összes káromat megtéríteni (beleértve a csempét, a wc-t, stb.).
Ha vállalod a késedelem miatti károk teljes megtérítését: a lenti lakásban ez idö alatti plusz károk, a szomszéd nem tudja a fürdöszobáját használni, akkor elvileg késöbbi idöpontot is javasolhatsz. De ezt neked magadnak kell kifizetni.
A bontás, stb miatti költségeket - mivel ez nem a te hibád (és nem is a szomszédé) -, a biztosító kellene hogy fizesse, kivéve, ha bizonyítható, hogy a te hanyagságod vagy egyéb nem megfelelö használat az oka.
A közös képviselönek smemi köze a te lakásdban történö károkért, ez kizárólag rád meg a saja´t biztosítódra tartozik.
Igen, köteles vagy beengedni. Neked személyesen nem kell ott lenni, ha a munkaidöd miatt gond, de akkor vagy megbízol valakit, vagy adsz a közös képvielönek kulcsot a lakáshoz erre az idöre.
A munkálatok idejére köteles vagy elviselni az ezzel jaró kényelmetlenségeket.
Az ezek miatti károkat - hacsak nem derül ki, hogy te okoztad a sérülést gondatlangásból - a lakásbiztosítás fizeti.
Ha akadályozod a munkákat, akkor az ebböl keletkezö többletkárt viszont neked kell megtéríteni, és ebbe a biztosító nem száll be, mert ezt te okozod.
Talán ez kimaradt a leírásomból: az érintett cső nem az én tulajdonom, hanem a közös cső, tehát a javíttatása ezért a közös képviselő dolga. Így azt ő állja, én csak a járulékos költségekről beszélek, a javítás során keletkező további károkról.
A szivárgás pedig egyszerűen annak köszönhető, hogy egy 40 éves csőről van szó és elöregedett, tehát nem hanyagságnak köszönhető.
5-ös: Nincs igazad. A te lakásodban keletkezett kárt a saját biztosítod fizeti, a közös cső cseréjét a házbiztosítása.
Tapasztalat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!