Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Mit lehet tenni ugatós kutyáva...

Mit lehet tenni ugatós kutyával társasházban?

Figyelt kérdés

Nekünk van kutyánk, másfél éves pincser. Fajtájából adódóan jelzőkutya, mindenkit megugat aki jön hozzánk, ha ismerős, ha rokon, ha olyan családtag akit hetente többször is lát. Természetesen ilyenkor ugat egy kicsit, jelez hogy egyáltalán jött valaki, majd abbahagyja és örül a vendégnek. Ha otthon vagyunk és valaki hangosan közlekedik a lépcsőházban, vagy kiabálnak arra is reagál ugatással, de jelzés szinten csak, és ritkán fordul elő ha mi is otthon vagyunk.

A probléma az, hogy tavaly kb, ugyanilyenkor amikor ivarérett lett (a lépcsőházban 2 szuka kutya van még) és tüzeltek a kutyák, teljesen megbolondult, amikor otthon voltunk akkor is fel-alá járkált a lakásban és az ajtó előtt üldögélt, vonyítani próbált, de természetesen letiltottuk. Viszont ha elmentünk otthonról elkezdte a cirkuszt, és egész délelőtt az ajtó előtt ugatott-vonyított, amit mi onnan tudtuk meg, hogy 2 nap után kaptunk egy "kedves" levelet az egyik szomszédtól, hogy ránk hívja az állatvédőket mert biztos bántjuk a kutyát és nem megfelelően tartjuk. Ezzel nem lett volna gond, ha időben jelzi, hogy probléma van, hiszen ha otthon sem vagyunk honnan tudhatnánk mit csinál a kutya otthon egymagában? Valamint illett volna személyesen átjönnie, és meg tudtuk volna beszélni illetve időben intézkedést hozni. Ivartalanítottuk (egyébként is szerettük volna, mert neki sem volt jó ez így), aztán úgy tűnt, hogy ez a probléma megoldódott. A napokban rákérdeztem a közös képviselőnél, hogy ugat-e a kutya napközben, és ő elmondta, hogy igen, omostanában sűrűn szokott, úgyhogy ne csodálkozzunk ha esetleg valaki megint bedob nekünk egy levelet. Azt szeretném megtudni, ha valaki fel is jelentene esetleg minket, vagy a jegyzőhöz fordul, mennyire számít mentésgnek az, hogy senki nem élt panasszal nálunk, illetve nem tudunk/tudtunk a problémáról, mert a 16 lakásból senki nem szólt? Nyilván ha délelőtt dolgozunk erről fogalmunk sincs, és ha nem kérdezek rá a napokban akkor a mai napig nem tudnánk, hogy a kutya zavaró viselkedést mutat. Valamint hogyan lehetne orvosolni a problémát? Nem szeretném ha a következő lakógyűlés arról szólna, hogy a kutya elviselhetetlenné teszi a hétköznapokat és zavarja a lakókat. De ugye sajnos azt sem tudjuk, hogy 2-t ugat a kutya vagy vonyít egész nap, mert mint írtam személyesen senki nem szól, vagy próbál velünk beszélni. Mi a teendő??

2014. nov. 25. 10:29
1 2 3
 1/25 A kérdező kommentje:
Egyébként ez csendháborításnak minősül már? Mert ha valós az állítás, hogy a kutya ugat délelőtt, zavaróan sokat, akkor is max. 8-tól 3-ig történhet ez, mivel a párom megy később dolgozni 8-ra, de én már 3 után hazaérek és onnantól nincs probléma. Szoktuk szúrópróba szerűen tesztelni a kutyát, hogy halkan megyek be a lépcsőházba és bekopogok, becsöngetek az ajtón, hogy hogyan reagál, de akkor olyan csendben van mintha otthon sem lenne. :D Tehát nem tudom...
2014. nov. 25. 10:33
 2/25 anonim ***** válasza:
En dolgoztam mar ejszakas muszakban, pont 8-3ig volt az alvoidom. Azaz tok mindegy hogy csendhaboritasnak minosul-e, ha a masik ember nem tud tole pihenni.
2014. nov. 25. 10:49
 3/25 A kérdező kommentje:
Természetesen érthető, és ha valóban ugat a kutya egész délelőtt akkor roppant kellemetlen és zavaró annak aki éjszakás volt. Pont ezt szeretném elkerülni, hogy a kutya zavarja a lakókat. De ugye ha nem szólnak, vagy szól az akit zavar akkor honnan tudhatnám, hogy mi megy otthon délelőtt? Szerintem az sem megoldás, ha névtelenül fenyegetőzve levelet dob be valaki, vagy rögtön feljelent. Ahogyan írtam, a tavalyi esetkor nyílt levélben válaszoltunk az illetékesnek, és megértünk mindenkit, hogy ha problémája van jöjjön át, szívesen látjuk. Nem azok a típusú emberek vagyunk akikkel nem lehet beszélni, mert ha valós a probléma akkor egyértelműen igaza van a lakóknak. Csak ugye néma gyereknek anyja se....
2014. nov. 25. 10:55
 4/25 A kérdező kommentje:
És ha feltételezzük, hogy a kutya 8-3ig non-stop ugat és ezért valaki bejelentést/feljelentést tesz, akkor mi következik? Bizonyítani kell, hogy tényleg így van? Pénzbírságot kapunk, vagy el is vehetik a kutyát? Bírósági ügy lehet belőle? És ugye mi van akkor, ha jelzem, hogy nem tudtunk a problémáról mert nem jött hozzánk panasz?
2014. nov. 25. 10:58
 5/25 anonim ***** válasza:

A kozos kepviselo elmondta hogy ugat, a szomszed is irt 1 levelet, szerintem ez eleg egyertelmu.

Egyebkent mit fogtok csinalni hogy ne ugasson? Vagy sajnalkozo arccal meghallgatjatok a panaszokat es leszidjatok a kutyat? Vagy mi a megoldas?

2014. nov. 25. 11:00
 6/25 A kérdező kommentje:

A levél tavaly ilyenkor volt, azóta nem volt erre irányuló jelzés/panasz a lakóktól. Igen, elmondta a közös képviselő, hogy ugat, de azután miután rákérdeztem. De hozzátenném, hogy ő azt mondta, hogy nem baj hogy ugat, ugasson csak, mert legalább tudjuk ha idegen közlekedik a házban. (Szóval nem panaszkodott, és zavaró tényezőként állította be a dolgot.)

Hát ez az, hogy ha kiderül, hogy valóban ugat, akkor más nincs kutyaiksolába fogok járni vele, vagy nem tudom milyen megoldást lehetne még erre kitalálni. Ha otthon vagyunk nem ugat, ha nem vagyunk otthon nem tudom fegyelmezni. Egyébként okos kutya, sokat foglalkozunk vele, tanítjuk, lefárasszuk, póráz nélkül is lehet vele sétálni mert azonnal behívható. Tehát ezért sem értem, hogy mi lehet a gond. Ha kutyaiskolába elmegyek vele, ott tudják kezelni ezt a fajta problémát?

2014. nov. 25. 11:04
 7/25 A kérdező kommentje:
Meg arra is gondoltunk, hogy hangszigeteljük a bejárati ajtónkat belülről, hogy még jobban tompítsa az ugatást addig is, míg megoldjuk ezt a problémát.
2014. nov. 25. 11:06
 8/25 anonim ***** válasza:

Eleve nem kell megengedni, hogy ugasson , még jelzésként sem. Minden kutya "jelző kutya" valamilyen szinten. Ez nem zárja ki, hogy kordában lehessen tartani, mikor ugasson.

Amikor nem vagytok otthon és ugat, azt szeparációs szorongásnak nevezik. Olvass utána, miként lehet megoldani.

Ha annyit ugat a kutya akár napközben is, hogy zavaró mások számára, joguk van az önkormányzatnál feljelentést tenni.

2014. nov. 25. 11:08
 9/25 anonim ***** válasza:
27%

Mivel reggel 6tól este 10-ig lehet hangoskodni,így a kutyaugatás is benne van ebbe az intervallumban.Oké,hogy zavar másokat,de nincs következménye,még ha rendőrt vagy bárkit hívnának látják a kutya jól van tartva és még ők kérnek elnézést a zavarásért.

Volt a Tv-ben,hogy kertvárosi részen egy idős ember hangosan hallgatja a zenét x időpont és nem tudnak mit kezdeni vele, csendháborításért nem jelenthetik fel,mert asszem reggel 8tól délután vmeddig hallgatta és hang erőssége se ütött meg egy bizonyos mércét.

Ha olyanra gondolsz,hogy elveszik a kutyádat e miatt ne aggódj,ehhez komoly jogi lépések,okok,bizonyítékok kellenek mivel ezek nincsenek meg általában,nem foglalkoznak az üggyel.

Nekünk egyedül 2 szomszéd szólt,hogy hallja ugatni a kutyákat, a többit kérdeztük,őket nem zavarja,illetve nem is hallják nos 8 lakás van,ebből 1 miénk. Szóval 7 lakóból 2-őt zavart a többit nem,szóval nem történt semmi.

2014. nov. 25. 11:13
 10/25 A kérdező kommentje:

Nyilván rászólok ha ugat, de ha utánaolvasol a fajtának, akkor láthatod, hogy ezt az alapvető jelzésértékű ugatást szinte lehetetlen neki megtiltani, megtanítani, hogy abszolút ne ugasson. Persze, hogy élhetnek a lakók bejelentéssel, nekem nem is ez a kérdésem. Az más kérdés, hogy emberségileg milyen, hogy ahelyett hogy elkerüljük a problémát, és megbeszéljük, jelezzük a másik felé a gondjainkat, névtelenül fenyegetőzünk meg önkormányzathoz rohanunk. (Jelzem, hogy ezt úgy, hogy gyakorlatilag még mindig nem tudjuk, hogy mi történik délelőtt, és 1-2 ugatás hangzik el, vagy non-stop)

Az is érdekes, hogy 1 évig semmi probléma nem volt, most pedig ismét? Vajon ez is a szorongásnak tudható be? Nem tudom, manapság mindenre ráfogják azt, hogy a kutyának azért van baja, meg azért ugat, mert nem tudja ki a falkavezér. Szerintem ez nálunk nem áll fent.

2014. nov. 25. 11:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!