A magyarországi magyarok miért olyan bunkók a romániai magyarokkal?
tesóm most külföldön van, olyan helyen, ahol egy csomó romániai magyar van és mindig piszkálják meg beszólogatnak neki, mert ő Magyarországról ment oda. És direkt mindig szidják a magyarországi magyarokat. Szóval oda-vissza működik. Minkét részről vannak büdös nagy parasztok, meg normálisak is.
Az egyetemen pl. valahogy mindig azokkal lettem legelőször jóban, akikről aztán kiderült, hogy romániai magyarok.
Kedves kerdezo, ezt mar en is tapasztaltam; mikor peldaul Magyarorszagra vetodok, majdnem mindenki ugy nez ram, mint a cipoje talpan a koszra. Itt a gyakorin is sok kerdes / velemeny van, ami az erdelyi magyarokat a sarba tapossa. Sajnos nem tudom, miert van igy, de nem vagyunk egyedul ezzel; a legtobb nemzetnel ugyanez figyelheto meg. Peldaul a franciaorszagi franciak, svajci franciak, es belgiumi franciak (vallonok) meg ennel is jobban lenezik, megvetik egymast. Vagy a romaniai romanok es a moldav romanok. Nyilvan megvan a tarsadalomtudomanyi oka a jelensegnek, utana lehet nezni.
Az nem igaz, hogy csak a 90-es evekkel jelent meg ez az ellentet. Nagyszuleim (es a hasonlo koru emberek) sokat tudnanak meselni, hogy 1940-1944 kozott hogyan viselkedtek a Magyarorszagrol behozott tisztviselok, tanarok stb az erdelyi magyarokkal. Eljatszottak a buszke gyarmatositot, rank pedig ugy tekintettek, mint valami harmadrangu bennszulottekre, es ezt tudomasunkra is adtak. Nem tudom, mire jo ez.
Kedves Kerdezo!
Ez egy olyan kerdes, amire szerintem 10 ev mulva sem fogsz valaszt kapni, hiszen nincs. Az eredete az emberi nagykepusegre vezet vissza es a tomegmanipulaciora. A Magyarorszagi is, pont mint az Erdelyi szekely, feltegalval veri a mellet es mindenkit lenez. Igaz, lehet, hogy a 80'-as, 90'-es evekben (nem tudom, nem eltem akkor) voltak komolyabb konfliktusok, viszont az mar a multe, es ideje a jovore/jelenre koncentralni, mivel abban elunk.
Az emberek nagyresze a hibat keresi tarsaiban es ezzel mindent elmondtam, a bolhabol is elefantot csinal. Mindemellett eleg egy embernek elkezdeni valamit terjeszteni, a tobbiek egybol szoknek.
Hogy reagaljak egy masik kedves hozzaszolo eszrevetelere a nyelvhelyessegre, lehet hogy a Romaniai omodi nyelvezetet hasznal, viszont meg mindig jobb, mint a Magyarorszagi magyar nyelv (eleg a nevek neveloit megemliteni, amitol mellesleg falra maszok).
Vegezetul ideje felhagyni az egymas piszkalasaval, mert ha te nem piszkalsz engem, en sem teged alapon ossze kell fogni es nem a mult serelmei miatt vetekedni, hanem koncentralni a 21. szazad problemaira, mivel van boven...
De miért hisztiztek, hogy románozunk titeket? Azok vagytok.
Nem magyarok, hanem "romániai magyarok". Felőlem tartsatok akármilyen évszázadokkal ezelőtt elfelejtett népszokásokat, akkor is azok maradtok.
Ha állampolgárságról van szó, akkor is először románok vagytok, mert semmi se történt volna veletek, ha Viktorka nem jött volna rá, hogy kell neki az extra szavazat.
De miért szégyen románnak lenni? Nem az. Hisztizni, hogy nem akartok az lenni inkább az, olyanok vagytok, mint a mi cigányaink.
A külhoni magyarok előnyöket élveznek a bennszülött magyarokkal szemben. Ezért nem kedvelik őket, hiszen a magyarok alaptulajdonsága az irigység.
A magyarokat nagyon könnyű megosztani, a mindenkori hatalom nagy örömére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!