Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Németországban tudják egymásró...

Németországban tudják egymásról az emberek ki az echte német?

Figyelt kérdés
Vagyis hogy ott ez a nemzet fogalom olyan más, mint nálunk. Igazából mindenkit németnek tartanak, aki ott született és beszéli a nyelvet. Aki színesbőrű vagy fejkendőt visel, annál egyértelmű, hogy más származás, de aki mondjuk lengyel, magyar, egyéb kelet-európai, azokat igazából csak a nevük alapján lehet kiszűrni. Vagy egyéb olyan vonások, viselkedés, öltözködés, autó, stb van, ami az "igazi" németekre jellemző csak?

aug. 19. 21:12
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Eleve a német, mint olyan egy mesterségesen egybeolvasztott valami.

A tényleg őshonosak inkább azt hangoztatják, hogy ők bajorok, svábok, szászok stb.

Amúgy meg én azt vettem észre, hogy itt a többség büszke a származására. Egyik szomszédom, amikor megtudta, hogy magyar vagyok büszkén mesélte, hogy ő meg székely. Aztán kiderült, hogy a nagymamája is már kint született és se ő se a szüleim nem beszélnek egy szót se magyarul.

Amúgy azokat a kelet-európaiakat, akik nem kint születtek könnyű kiszúrni, de akik itt születtek és már felnőttek azokról meg nem mondanád.

aug. 19. 21:51
 2/8 anonim ***** válasza:
13%
A németek nem foglalkoznak ilyen hülyeségekkel!
aug. 19. 21:54
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Egyszer volt már olyan, hogy németül kérdeztek tőlem valamit, mert világos bőrű hajú szemű vagyok, de beszélek nèmetül és rögtön lejött a beszédemből, hogy nem, mivel nekik akcentussal beszéltem. Rögtön kérdezték honnan, származom, én meg megmondtam. :D
aug. 19. 22:41
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Miért a svédek, norvégok, dánok szerinted nem germán eredetű népek? Akkor ők is echte németek lennének mondjuk egy svábhoz képest? Ahol okosabb emberek élnek, ott tudják, hogy ilyen nincs. Az más ha valaki tartja magát a hagyományokhoz, ettől még nem lesz kizárólag ez vagy az, ha egyszer egy adott nemzet kúltúrájában született és éli az életét. Az emberek szeretnek klikkesedni, így alakultak ki a különböző országok és azon belül is kisebb csoportok vagy vallások. Genetikailag nyilván nem egyformák az emberek ott sem. Európában nagyobb különbség maximum a nagyon déli és a nagyon északi régióban van (ha nagyon visszamennénk az ősökig talán még ott sincs), keleten, középen és nyugaton teljesen mixelt a felhozatal. Szóval te lehetsz magyarként németebb, mint egy német, vagy ő magyarabb mint te. Teljesen lényegtelen ebben az esetben.
aug. 19. 23:16
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Hogy érted, hogy tudják-e egymásról? Melyik pillanattól kezdve gondolod? Ahogy meglátja az egyik ember a másikat? A külseje alapján? Vagy ahogy megszólal (és hallhatóan nem tökéletesen beszéli a német nyelvet)? Vagy mikortól derül ez ki? Mármint szerinted. Illetve a kérdésed pontosan hogy értendő?
aug. 22. 07:18
 6/8 A kérdező kommentje:

Hát igen, először külsőre vagy öltözködésre meg lehet-e állapítani? Vagy ha nem, akkor névről, vásárlási szokásokról, életstílusról. Mitől válik valaki azzá a németek szemében?

aug. 22. 09:07
 7/8 anonim ***** válasza:

Én éltem ott, a nagyon egyértelmű külső jegyektől eltekintve (fekete bőr, vagy fejkendő, akár csador a nőkön) én kívülről nem állapítom meg senkiről, mármint a megszólalásig. Szerintem a vásárlási szokások nem mérvadóak, életszerűtlen, hogy a Lidlben végig lesed más kosarát, illetve egy indiai fűszerboltba se csak indiaiak járnak. A név? -ic végű névvel szerb, persze. Csak épp már lehet, hogy másod- vagy harmadgenerációs, tehát német. Szerinted akkor német már?

Életstílus: a muszlimok napi ötször kelet fele fordulva imádkoznak. De ez a vallását jelenti, nem a nemzetiségét. Amúgy meg a népszokásaidat nem 0-24-ben gyakorlod...szerintem. Ha valaki magyarként húsvétkor Németországban is megy locsolkodni (már itthon se megy senki), azt se hirdeted ki. A székelyek se népviseletben járnak a saját országukban se, se külföldön. Nem is tudom, vannak-e még ilyenek.

Hogy a németek szemében mitől válik valaki németté, fogalmam sincs.

aug. 23. 17:52
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Majdnem tíz éve élek kint Németországban, és ha belegondolok, a négy legjobb német barátnőm közül, csak egy az akinek a családja tuti generációkra visszamenőleg német. A másik háromnál apai vagy nagyszülői szinten az egyik ágon van bevándorló/vendégmunkás. Az egyik barátnőm nagypapája még Olaszországban született, csak a vezetéknevén látszik, de senki nem beszél pl olaszul a családjában.

A másik barátnőm apukája iráni származású, de csak az anyukája nevelte fel, és ritkán tartja csak a kapcsolatot az apukájával és a rokonokkal arról az ágról. Azt nem is tudom, hogy mielőtt férjhez ment hogy az anyukája vagy az apukája vezetéknevét használta e, de most a férje nevét viseli, úgyhogy név alapján nem mondanám meg, a bőrszíne kreolabb, de magas mint a legtöbb német, és mivel ő itt született és csak a német származású anyukája nevelte, nem beszél perzsául stb így ő már német. Bár el tudnám képzelni, hogy egy kis Kelet-Német faluban erről máshogy vékekednének.

Aztán a negyedik barátnőm apukája spanyol vendégmunkás volt, nagyon rövid ideig volt itt, a futó kaland után, itthagyta terhesen a barátnőm német anyukáját. Az anyukája vezetéknevét kapta meg, a német nagyszülei nevelték fel, felnőttként felkutatta a spanyol rokonokat, de nem tanult meg spanyolul, viszont két éve megkapta a spanyol állampolgárságot apukája révén. Külsőre nem látszik rajta a spanyol származás, barna haja van de kék szeme és nagyon világos bőre. A férje viszont iráni származású, és felvette az ő vezetéknevét, a keresztneve persze német és a gyerekeik meg vannak keresztelve és az elsőáldozáson is túlvannak, az iráni származású apukának nem fontos az iszlám, nem tartja magát az iszlám vallási szabályokhoz, pár családi tradíciót tartanak csak meg (az elhunytakról való megemlékezés), de a saját gyerekeit se tanította meg perzsául. A gyerekek kreolabb bőrüek, és nevük alapján arab származásúak, de keresztényként és a német kultúrkörben nőnek fel... szóval ez a téma elég bonyolult és szerintem mást tartanak egy kis faluban németnek és mást egy nagyvárosban.

Sokszor volt már olyan hogy valakit kinézet alapján németnek hittem, de kiderült, hogy még külföldön született és óvodasként/kisiskolásként jött a szüleivel Németországba és semmi akcentusa nincs.

A gyerekeink tudnak magyarul (nem tökéletesen), de a férjem német, a gyerekek itt születtek és ezért ők németnek tartják magukat már most 7 és 8 évesen, kíváncsi vagyok hogy ez fog e változni, mindenesetre nekem fontos, hogy velem magyarul beszéljenek. De róluk kinézetre és a nevük alapján senki nem mondaná meg elsőre, hogy az egyik szülő külföldi.

aug. 28. 04:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!