Hogyan jelezzem a szomszédoknak, hogy felújítások lesznek?
Nemsokára panellakásba költözök, ahol elég sok dolgot meg kell csinálni. (járólapozás, csempézés, polcok felfúrása, bútorok cipelése, húzogatása stb.)
Falusi ember vagyok, nem tudom hogyan szokás egy városi tömbben.
A lépcsőházban lévő hirdetőfalra szeretnék kiírni valami olyasmit, hogy kb. két hétig felújítási munkálatok lesznek a harmadik emeleten, igyekszem olyan időpontra ütemeztetni a munkálatokat, amikor nem sok embert zavar a pihenésben, a kellemetlenségért elnézést kérek, és köszönöm a megértést.
Illetve ilyenkor, mint új lakó, azért illik odaírni, konkrétan melyik lakásban lesznek ezek a munkák? Nevemet is odaírjam alá?
3-as, hogyha pl a mi társasházunkban értesítés nélkül elkezdesz felújítani, bárki lazán rád hívhatja a rendőrt csendháborításért, ő kijön, intézkedik mert ez a dolga és nem keveset fizetsz a kis magánakcióért.
Ha szólsz előtte, akkor nyilván nem, mert tudjuk.
Azt nem is említem, hogy ALAP kiírni, hogy ettől eddig felújítást végzünk, bocs a zajért.
12.: Valahol én is olvastam, hogy elvileg nappal is csendháborításnak minősülhet egy lakásfelújítás. Ennek ellenére furcsa a törvény, mert csak olyasmi lehet csendháborítás, ami szándékolt, és nem rendeltetésszerű használatból ered. Ha valaki ezt kiírja a faliújságra, az mentesítheti ez alól? Különös. Legfeljebb egy udvariassági gesztus lehet mások felé az ilyen, de jogilag nem oszt, nem szoroz. Ha valaki hangos bulit rendez éjfélkor és nem tudnak aludni a szomszédok, akkor jogos, ha valaki kihívja a rendőrséget. Viszont egy elkerülhetetlen zaj az normális helyen nem lehet bírságra való indok, mert ha valaki nem újítja fel időnként a lakását, akkor egy idő után műszakilag is tönkremegy, akár az állapota a szomszédokat is veszélyeztetheti.
Erről az jut eszembe, hogy az önkormányzatot is jelentsem fel csendháborításért, mert időnként felújítják az utakat, feltörik az aszfaltot és csöveket cserélnek ki? Hiszen az tényleg erősen zavaró, ha napokig-hetekig a légkalapácsot kell hallgatni.
Ki lehet írni, hogy valaki felújít, de az az igazi udvariatlanság, ha ráhívod a rendőrt déli tizenkettőkor, mert zavar, hogy éppen fúrnak a szomszédban.
Olvasnivaló a témában:
Tehát nem kell félnie senkinek attól, hogy a lakása felújítása nappal, a közgyűlési határozatban meghatározott időben (általában ez reggel 8 és este 8 közt van) csendháborításnak minősülne. Az, hogy egyes házakban azzal állnak bosszút a felújító lakón a kiírás mellőzése miatt, hogy ráhívják a rendőrséget, nem jogos. Ettől függetlenül még kedves, udvarias gesztus kiírni a ház hirdetőtáblájára egy cetlin.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!