Gazdag emberek miért költöznek putri mellé?
13:
Dehogy szedik szét. Ezek nem gettók, szegregátumok, hanem vegyes környékek. Nem a cigánsoron vannak ezek a villák, csak olyan környeken, ahol 30-ból 1 ház az putri.
14.: Az a baj, hogy a gettósodás egy lassú folyamat. Amíg egy 30 házból álló utcában egy putri van, azt még el lehet viselni, pláne, ha nem közvetlen az ember háza mellett van. Az én környékemen is van pár roma, de egy-két saroknyira vannak a cigány házak, ez még tűrhető, de ha a kerítés túloldalán dajdajoznának, bediliznék.
A gettósodás olyan, hogy először 30 házból egy putri, 2 év múlva kettő, 10 év múlva meg öt-hat. Szerintem a nem cigányok akkor kezdenek menekülni vagy magukat rosszul érezni, ha már eléri a putrik aránya a húsz százalékot kb. Onnantól felgyorsul a folyamat, mert egyszerre többen is eladják a házukat, amit nagy eséllyel csak cigány vesz meg. Emiatt a jobb módú, mondjuk 25-30 éve szép nagy családi házat építő középosztálybeli gondba kerül. Ha eladja a házat, egy jobb környéken csak jóval kisebbet tud venni. Ha nem adja el, akkor egyre veszélyesebb lesz neki hazajárni, nagyobb a betörés esélye, de a nyugalma is oda van. Egy másik kérdésben épp olvastam, hogy valaki amiatt lett depressziós, mert putris házba tudtak csak menni a párjával a kevés pénz miatt és az agyára mennek a szomszédok.
16:
De konkrétan Pesterzsébetnek az ilyen vegyes részei nem gettósodnak, nincs ilyen folyamat, egyes utcákban az is előfordult, hogy javult a helyzet. Az általad említett gettósodás kertvárosi vagy falusi övezetben ott tud megtörténni, ahol van egy plusz tényező, a környék gyors gazdasági leépülése, a munkahelyek megszűnése, így a lakosság jól szituáltabb részének elvándorlása. Budapest külső kerületei nem ilyenek, mert ezeken a környékeken is van széleskörű kereslet az ingatlanokra, pl. fiatal középosztálybeliek ilyen környékeken tudnak venni házat vagy lakást. Csepelen is hasonló a helyzet.
17-es: Igen, vannak időnként olyan helyzetek, hogy megáll vagy visszafordul a folyamat. Az ingatlanárak emelkedése pl. ilyen lehet.
Ennek ellenére én sokszor átutazom Csepelen. Pl. a belvárosa nagyon lepusztult az elmúlt 20 évben. Kifelé az M0 felé a kertes házak egyre nagyobb százalékában élnek romák. 30 éve szinte egy se volt arra.
Budapest külső részein szerintem ez azért létezik. Attól, hogy egy-egy utcában javult a heyzet, sok helyen romlik.
Folyt.
Azt tapasztalom, hogy sokszor az önkormányzati lakásokba költöztetnek ilyen romákat. Azok a társasházak, ahol sok az önkormányzati lakás, nagyobb eséllyel romlanak le.
Azok a környékek pedig, ahol visszafordult a gettósodás, sokszor ilyen-olyan fejlesztő projektek miatt javultak fel. Pl. ledózerolják a problémás házakat és a helyükre új társasházakat építenek. Ez pl. a 13. kerületben jól látszik. A lakókat pedig szétszórják a városban. Más kerületekben kapnak önkormányzati lakásokat.
18:
Csepel belvárosa valóban rossz ebből a szempontból, de nem romlott az elmúlt 10-20 évben. Az M0 felé meg nem a kertes házas részeken van ez a probléma, hanem a zártkertes részen, ami nagyon más övezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!