Szervezett zaklatás: ilyen létezik?
Van olyan ember itt, akit jelenleg is szervezetten zaklatnak? Érintettek élménybeszámolóira lennék kíváncsi.
A blogot ne linkeljétek, azt ismerem!
#21 (15:13) - kb. képtelen vagy a logikus gondolkodásra, amit az bizonyít, hogy ilyesmiket írsz:
"Csak nekem már gyanúsak azok akik 1-2 film alapján alakítják a világnézetüket, mert néhányról már kiderült hogy nem teljesen 100-as. Ha te nem vagy ilyen, kérdés minek veszed magadra."
Én filmművészeti alkotásokra tettem utalást, melyekben az alkotók érdekes gondolatokat közölnek szimbolikus formában. Sehol nem írtam, hogy ezek alapján alakult a világnézetem, csak arra utaltam, hogy másoknak is lehetnek furcsa tapasztalatai olyan témákban, melyekről nem divat nyíltan beszélni.
Azt sem értem, hogy honnan veszed, hogy "magamra vettem" valamit, mikor mindig egyértelműen fogalmazok - csak te gondolod túl a dolgokat feleslegesen a saját képzeleted alapján.
Ha már a szervezett zaklatás témáját kapcsolatba hoztam a filmművészeti alkotásokkal, akkor érdemes még megemlíteni a Lengyel származású Roman Polański műveit, melyek "a gonosz" világbéli ügyködései körül forognak.
Már a "Rosemary gyermeke" című filmben is jól szemléltetve vannak azok a praktikák, ahogyan egy szervezett csoport rátelepedik a gyanútlan áldozat életére (a sátán fiát megszülő fiatal színésznőt nem sokkal később brutálisan meggyilkolták - ezért a filmből történelmi legenda lett), de "A bérlő" (Le locataire) című filmje explicite bemutatja a szervezett zaklatás praktikáit. A filmben a főhős lassan de biztosan megőrül és öngyilkos lesz úgy, hogy előtte nem szenved el közvetlen fizikai bántalmazást.
Benedek Fliegauf "Dealer" című híres magyar filmjébe is terveztek olyan jelenetet, mely egyértelműen ábrázolja egy titkosszolgálati megbízott akcióját egy kispadi beszélgetés erejéig. Ezt a jelenetet kihagyták a hivatalos vágásból, de később elérhetővé tették a YouTube-on, amire most gyorsan képtelen vagyok rátalálni.
A jelenet arról szól, hogy egy öregember a parkban leül a főhős mellé egy kispadra, és egy furcsa megjegyzés után elmesél egy rövid sztorit a király kertészéről, melynek a Halál pontosan megígéri a végzetét. Így adták a főhős tudtára a titkosszolgálatok, hogy a drogkereskedővel már eltervezték a végleges leszámolást.
#25 - az rendben van, hogy a főszereplő sem százas, de tényleg zaklatásnak van kitéve. Nem kényszerképzet a WC-ben ácsorgó személyek látványa és az oktalan panaszok a zajongást illetően, meg a sok egyéb zavarba ejtő jelenség. Pontosan be vannak mutatva a folyamat pszichológiája.
Például egy klasszikus módszer, hogy nagyon sok pénzt kérnek a lakás kibérlésekor, ami a megfelelő alany kiválasztásához és puhításához fontos. A való életben is ugyanígy dolgoznak az agresszorok.
Ezt sok ember megtapasztalja az életében valamilyen formában, mikor pl. a rendszer urai semmibe veszik egy pályakezdő vérizzadással megszerzett egyetemi diplomáját. Szakmai nullákat alkalmaznak "kiváló szakiknak járó" kiemelkedő bérezésért, stb. - míg a fiatalságát beáldozott tehetséget szociális autistaként jegyzi be a kisvárosi kertészegylet - így szociálisan lerohasztva a kiszemelt áldozatot.
A betegséget kikezelni képtelen orvos kellemetlenül megváratja a páciensét és anyagilag is jól megvágja a magánpraxisában - miközben segítőkészséget színlel - de közben semmiben sem tűr ellentmondást. Ezért a beteg olyan lelkiállapotba kerül, hogy orvost sem mer váltani, mert ez a "nagyon elismert szakember" is sokba került, akkor egy hasonlóan költségessel vagy olcsóbbal csak rosszabb lehet a helyzet, többet fizetni meg már képtelenség.
Ugyanígy működik a dolog egy állás megszerzésénél is. Marha sokba kerül felköltözni egy nagyvárosba, és ha valamilyen munkahelyi kisfőnök lesározza az embert, már képtelen lesz másik állást találni a szakmájában a környéken. Egy kis panellakásból való átköltözés is legalább öt évnyi szociális és anyagi visszavetődést okoz az ember életében.
Mindezért az egyszerűbb emberek szinte bármit benyelnek a főnöküktől, aki többnyire egy félművelt emberi szarkupac - de élet-halál ura a munkahelyén. Ilyen közegben lehetetlen karrierépítésben gondolkodni és fizetésemelést kérni. Akit egyszer fiatalon betörnek egy ilyen mókuskerékbe, az abban szépen, lassan ki is múlik.
Mindezek a folyamatok szervezetten zajlanak, hisz 30 éve még közel sem volt ilyen nyomasztó a társadalmi helyzet. Esetleges "skizofrénia"? Ez kérem csak szórványos mellékhatás, mely jobb környezetben meg se nyilvánulna az öregkori mentális leépülésig!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!